Опроводяване на платки
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Опроводяване на платки
Какво ви е мнението за T-образните разклонения и Г-образните завои при проектирането на пистите на печатните платки? Въобще чувам много смесени реакции за правите ъгли на пистите - много хора ги приемат, много - отричат. Какво ви е мнението по въпроса?
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
-
аматъор
- velinski
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Според специалисти в областта, T-разклоненията били капацитивни (??) и шумни (???) при двупосочно движение на електроните по една писта...
А правите ъгли "генерирали" инертен AC шум върху компонентите "зад завоя" при променливотково захранване...
А правите ъгли "генерирали" инертен AC шум върху компонентите "зад завоя" при променливотково захранване...
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
-
Teodor Ainadjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
-
nikolay
- Dimitar Atanasov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Със сигурност има разлика в различния дизайн, най-малкото цялата платка е един кондензатор, само че не моха да кажа дали е по добре или не е. Ако една Т-връзка съкрати 10см пътечка, мисля че е по - добре да се ползва тя. Колкото до острите ъгли, при тях най-вероятно е друго, но то би се проявило при по - високи напрежения...
-
Tisho
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
На ВЕФ, Сокол и т.н. руски приемници от преди 30 -40 години имам чуството че платките са рисувани на ръка (имам предвид по гитенакса).ditronix написа:Тезата за вредното влияние на правите ъгли в печатните платки навремето се лансираше от съветските учебници.Ако някой е виждал платка на радио ВЕФ,СОКОЛ,СЕЛГА и др. знае на какво приличат теПо същите изисквания в Русе в Завода за печатни платки се правеха платките за съветския "супер компютър" МИНСК32.В същото време другите "школи" правеха платки с прави ъгли,които също си работеха.Сега софтуерът позволява с малко усилия платките освен функционални да бъдат и перфектно изглеждащи.Аз не правя прави ъгли-заоблям ги,защото според мен така всичко изглежда по-добре,но пък изобщо не бягам от Т-разклоненията.Това си е мое мнение и е възможно изобщо да не съм прав,затова с интерес ще проследя коментарите по темата.
-
Tisho
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Re: Опроводяване на платки
Ако е за ниски честоти става.velinski написа:Какво ви е мнението за T-образните разклонения и Г-образните завои при проектирането на пистите на печатните платки? Въобще чувам много смесени реакции за правите ъгли на пистите - много хора ги приемат, много - отричат. Какво ви е мнението по въпроса?
Но ако е за честоти над 50Mhz е хубаво да се спазват някой правила.
Аз опроводявам платките като завоите винаги ги правя под 45 градуса.
-
Bojo
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
100% съм против Т разклоненията и правите ъгли. Имам резерви относно терминологията (може би защото точното обяснение/обяснения на ефектите е много дълго) но това не е важно. Велински е много прав.velinski написа:Според специалисти в областта, T-разклоненията били капацитивни (??) и шумни (???) при двупосочно движение на електроните по една писта...
-
plevela
- има известен опит

- Обратна връзка:
Когато се учех да чертая платки и аз правех Г разклонения, но това е абсолютно погрешно. Дизайнера който ме научи ми обясни, че между върховете в чупката на ъгъла се образуват ЕДН, които в последствие могат да доведат до разрушаване и прекъсване на пистата. А в аудио схемите не знам дали оказва влияние. Наи-подходящо е да се прави чупка на 45 градуса, така е наи лесно за фотоплотера на платкаджията.
-
Zmej
Предай му много поздрави на дизайнераplevela написа:...че между върховете в чупката на ъгъла се образуват ЕДН, които в последствие могат да доведат до разрушаване и прекъсване на пистата. ...Наи-подходящо е да се прави чупка на 45 градуса, така е наи лесно за фотоплотера на платкаджията...
Принципно по острите ъгли има струпване на заряди (заради което и аз ги избягвам), ама пък за разрушаване на пистата - това си е кандидат-бисер...
На фотоплотера му е все тая под какъв ъгъл са пистите, проблемите са му в големите области (copper area/ copper pour в OrCad-a) - там си ми ревали платкаджиите да ги правя с гъсти линии, а не 'solid', щото в последния случай чертае като луд...
-
Tisho
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Поредното култово твърдение...plevela написа:Когато се учех да чертая платки и аз правех Г разклонения, но това е абсолютно погрешно. Дизайнера който ме научи ми обясни, че между върховете в чупката на ъгъла се образуват ЕДН, които в последствие могат да доведат до разрушаване и прекъсване на пистата. А в аудио схемите не знам дали оказва влияние. Наи-подходящо е да се прави чупка на 45 градуса, така е наи лесно за фотоплотера на платкаджията.
-
Tisho
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Ами като работят с техника от преди втората световна война ще реват...Zmej написа:Предай му много поздрави на дизайнераplevela написа:...че между върховете в чупката на ъгъла се образуват ЕДН, които в последствие могат да доведат до разрушаване и прекъсване на пистата. ...Наи-подходящо е да се прави чупка на 45 градуса, така е наи лесно за фотоплотера на платкаджията...![]()
Принципно по острите ъгли има струпване на заряди (заради което и аз ги избягвам), ама пък за разрушаване на пистата - това си е кандидат-бисер...![]()
На фотоплотера му е все тая под какъв ъгъл са пистите, проблемите са му в големите области (copper area/ copper pour в OrCad-a) - там си ми ревали платкаджиите да ги правя с гъсти линии, а не 'solid', щото в последния случай чертае като луд...
Най големия бисер беше с една Ботевградска пладкажийница.
Корпус SOT-23 с кръгли контактни площатки... Ходи че запоявай.
Обяснението беше че фотоплотера им нямал квадратна бленда...
С протел-а като слагаш power plane или ground plane, има да избираш дали да е солид или на линии. Със сигурност и оркад-а го има това.
Всичките тези неща които ги пишете за чупките и завиващите писти се отнасят за дизайни работещи на висока честота или високо напрежение. Където има високо напрежение острите ръбове на пътечките не са хубаво нещо. Стават добри "изкрища".
В някой случай дори пътечките трябва да са еднакви по дължина.
Например 8-битова шина работеща на 100Mhz. Ако има фрапираща разлика в дължината на пътечките. Се получава ефекта на закъснителната линия (ако се сещате за тези симпатични неща из цветните Тв-та). Тоест състезание между сигналите. Обикновенно това довежда до изпращане на едно число по шината а получаване на друго...
Ground plane - трябва много внимателно да се опроводи.
Оказва голямо влияние на шумоустойчивоста на дизайна като цяло.
При двуслойна платка е добре където два ground plane се засичат на различни слоеве да има преходни отвори които да ги свързват.
Прави се с цел уравняване на токовете течащи по GND нет-а.
Такива ми ти работи... Но повечето от тях няма да ги срещнете в книгите, учат се от опит.