Децибелметър ( ако така се казва )

Съобщение
Автор
brum

Децибелметър ( ако така се казва )

#1 Мнение от brum »

Някой има ли си на идея от каде може да се намери джаджа която мери звуковото налягане в помещение? И някаква информация относно функционалноста и ако може ще съм благодарен. Примерно дали работи линеино без значение на честотата за която се използва и ако да - в какъв диапазон?

Аватар
bobalan
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

Re: Децибелметър ( ако така се казва )

#2 Мнение от bobalan »

brum написа:Някой има ли си на идея от каде може да се намери джаджа която мери звуковото налягане в помещение? И някаква информация относно функционалноста и ако може ще съм благодарен. Примерно дали работи линеино без значение на честотата за която се използва и ако да - в какъв диапазон?
може със всеки измервателен микрофон (като тези които Загорка донесе) и компютър със програмка (има доста такива). Само трябва да се калибрира микрофона, което е трудното. Има и такива устройства, аз имам, но е донесено от чужбина, тук май не се продават.
Устройството работи от 20хз до 20кхз, има няколко режима на определяне на значението на честотите (a-weight, c-weight).

brum

#3 Мнение от brum »

А каде тук мога да си намеря подходящ микрофон? И дали за него ще имам нещо като АЧХ за да си го калибровам?

Аватар
bobalan
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от bobalan »

питай Загорка примерно дали са останали. Калиброването на АЧХ не е проблем, проблема е в калибровката на отчитане на децибелите....

brum

#5 Мнение от brum »

Мен не ми е толкова до децибелите колкото да проверявам дали АЧХ отговаря на сметките. Така и с филтрите ще ми изчезнат доста проблеми. Я препоръчай нещо до 15-20лв ( микрофонна капсула или цял микрофон ) който би ми свършил работа от 20-30hz до 16-18khz.

Аватар
taslak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от taslak »

Уредът се казва SPL (Sound Pressure Level). В Conrad Elektronik се продаваше предните години. Разрови се в техния каталог и се надявам да намериш и сега.

HI-FI

#7 Мнение от HI-FI »

brum написа:Мен не ми е толкова до децибелите колкото да проверявам дали АЧХ отговаря на сметките. Така и с филтрите ще ми изчезнат доста проблеми ...
А имаш ли подходящо помещение, в което да правиш тези измервания, защото в обикновена стая не става ...

brum

#8 Мнение от brum »

Това което съм мисли за подходящо помещение е покрива. Насочвам тялото нагоре към небето, а на 1м от него е микровона. Не знам дали стената ( покрива ) зад тялото ще е проблем, но ако е - може да се сложи малко вата, одеала, каквото се намери. За по малки тела - терасата. На ръба на терасата масичка с поставка, пердния панел на колонката стърчи 10-15см от терасата навън, гледа към голямото междублоково пространство ( в конкретния случеи около 100м ) а на 1м пред нея - микрофон. Не знам дали ще се получи но ще се види с пробата.

А за шумове - вечер е доста тихо, само вятъра ме притеснявя, ще се дебне.

HI-FI

#9 Мнение от HI-FI »

brum написа:...
:lol: :lol: :lol: :wink:

П. П. Свиркай ако става ... :)

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#10 Мнение от Simonov »

brum написа:Това което съм мисли за подходящо помещение е покрива. Насочвам тялото нагоре към небето, а на 1м от него е микровона. Не знам дали стената ( покрива ) зад тялото ще е проблем, но ако е - може да се сложи малко вата, одеала, каквото се намери. За по малки тела - терасата. На ръба на терасата масичка с поставка, пердния панел на колонката стърчи 10-15см от терасата навън, гледа към голямото междублоково пространство ( в конкретния случеи около 100м ) а на 1м пред нея - микрофон. Не знам дали ще се получи но ще се види с пробата.

А за шумове - вечер е доста тихо, само вятъра ме притеснявя, ще се дебне.
Може и да стане, ако живееш в с.Мененкьово и правиш пробите в 02:00h през нощта. В един град това ще е невъзможно. :wink:

brum

#11 Мнение от brum »

А ако измервам при по голяма мощност към колоната? Тогава няма ли да мога да пренебрегна другите шумове които ще са незначителни?

Я кажете - тези от вас който нямат камери за измерване как го правят?

HI-FI

#12 Мнение от HI-FI »

brum написа:А ако измервам ...
По-добре си направи колоните да "свирят", отколкото да "гониш" гладка АЧХ :!: В повечето случаи гладката АЧХ НЕ свири, повярвай ми :!: :!: :!:

Аватар
SlowDead
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от SlowDead »

Заложи на ушите си ! :)

brum

#14 Мнение от brum »

Залагаики на 'ушите' едни повдигания на ачх характеристика около 40-50hz по графиките на Кинг са много приятни, но искам да проверя дали това което се получава е по графиката. Не зннам дали с тая чупка дето се получава по тръбата на TL-а не бъркам нещата, защото говорителя ми идва точно до нея. Обаче май ще си остана с проби с различни кутии и слухтене.
Последно промяна от brum на Чет Дек 29, 2005 11:35 am, променено общо 1 път.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

пистолметър

#15 Мнение от Goro »

Това което ти трябва се нарича - пистолметър на фирмата Брюлникеар и се използва коректно само в звукозаглушена камера. Извън тези условия можеш да ползваш всичко - но неуспешно. Без такава камера и под 100 - 200 херца нищо не може да е вярно. Стоящите вълни силно изкривяват реалната а.ч.х. Точно за това се създават такива скъпи съоръжения, но у нас те не останаха. Така, че разчитай само на ушите си.
Последно промяна от Goro на Чет Дек 29, 2005 11:28 am, променено общо 1 път.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”