Как се Грижите за Ушите и Слухът си?

Съобщение
Автор
Toshko
не знае къде се намира и какво говори

Как се Грижите за Ушите и Слухът си?

#1 Мнение от Toshko »

Темата е малко смешна, но смятам, че е важна!

Аз имам доста чувствителен слух и много добър обхват, от под 20 херца до над 21 килохерца (21.2, 21.8), което били гранични данни за възрастта ми (27)... чувал съм бил като тийнейджър.

От малък имам навик да си мия ушите продължително с директна струя вода от душа на 15-20 см. :lol: - малко интимна тема, ама ми е интересно. Също така си сапунисвам ушите обилно и колкото се може по-навътре. :lol:

Дегустаторите се грижат за вкусовите си рецептори и за обонянието си. Предполагам, че и за аудиофилите има някакви рецепти.

Има ли специални почистващи средства за уши, някакви летливи напитки, капки, храни, упражнения или процедури?

Не че имам нужда, но ми е много интересно.

Малко е брутална темата, но не е майтап!

Поздрави!
Колеги, мийте си ушите!

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Как се Грижите за Ушите и Слухът си?

#2 Мнение от velinski »

Дъвчене на дъвка и много слушане на музика с нормални децибели. Също така никакво почистване с клечки и ползване на тапи за уши или слушалки-тапи. Това е сериозна рецепта, няма шега :D

Konstantin Aleksiev
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#3 Мнение от Konstantin Aleksiev »

Забелязал съм, че често слушам слушалки на много високо ниво, за да чувам по-отчетливо дребни детайли. Това задължително уврежда слуха, затова се ограничавам както в Децибелите, така и във времето за слушане.

Аватар
Marian Lozev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Marian Lozev »

........това дали чуваш добре може да го тестваме лесно .
С едно посещение при Рачев всичко ще стане ясно за слухът ти.
Open: http://uslugi.rent.bg/zabavlenie-zavede ... enec-3662/" onclick="window.open(this.href);return false;
Някои хора си мият чиниите преди формите на живот, развили се върху тях, да открият колелото.
Работно време 07:00/00:00 0885 255 233 Skype: qno_zloo

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от velinski »

Konstantin Aleksiev написа:Забелязал съм, че често слушам слушалки на много високо ниво, за да чувам по-отчетливо дребни детайли. Това задължително уврежда слуха, затова се ограничавам както в Децибелите, така и във времето за слушане.
Като минеш на по-горно ниво с по-качествен усилвател и слушалки - няма да има нужда да усилваш до опасни за слуха нива

Hacko3
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Hacko3 »

Малко извън темата, но ПАЗЕТЕ СИ СЛУХА!
След прекарано заболяване известно време не чувах. Нямате си представа колко е... пуст и сив света, когато не чуваш. Малко или много слухът ми се възстанови, но не е това, което беше.
Toshko, не си бъркай много в ушите. Не разбирам каква е тази директна струя за която говориш, но не е хубаво в ушите да влиза вода, още повече "под налягане". Природата си е измислила начин за почистване на ушните канали. Можеш да и помагаш, но не и изземай функциите.
Още нещо, не трябва да се подценяват възпаленията на дихателните пътища. По евстахиевите тръби много лесно заразата може да отиде до средното ухо.

Призивът ми е насочен най-вече към младите. Убеден съм, че хората от БГ Audio Team знаят как да пазят това богатство

Toshko
не знае къде се намира и какво говори

#7 Мнение от Toshko »

Да си призная :oops: ходил съм на два метрополиса като бях на 16-17, даже не слушам такава музика ама на! Любопитство. След единия сигурно една седмица си чувствах главата като възглавница :lol: а слухът ми беше отслабнал сигурно 2-3 дена. Ама пък бяха двата най-хубави метрополиса Свен Вет и Уестбам :lol: - хард таймс си бяха :lol:

Друго наблюдение имам, че като ходя на диско и не е вредно, даже напротив стига да не ми дъни в ушите ми е приятно. Пък и не съм забелязал някакви отрицателни ефекти за толкова години.

Най-опасно за слуха според мен е силното слушане на музика в кола! Преди имах една кола, която беше с два усилвателя алпине и големи 25см пионери отзад :? - това го дънех много здраво и съм се хващал че като говоря после викам и други хора са ми казвали че викам.
Колеги, мийте си ушите!

Аватар
Simon
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от Simon »

velinski написа:...слушане на музика с нормални децибели.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Toshko написа:Темата е малко смешна, но смятам, че е важна!
Темата не е никак смешна, особено във форум, където много хора са дали сериозни суми за да слушат качествено любимата си музика.
Отдавна имам идея да напиша една статия по въпроса, но докато това стане, ще нахвърлям тук основните моменти.
Преди всичко трябва да подчертая, че след увреждане слухът се възстановява много бавно и никога на 100%!
Затова първо трябва да изброим факторите, които увреждат слуха. Те могат да се обособят в три основни групи:
1. Механични
- Всякакви наранявания и удари на външното ухо.
- Въздействие на високо налягане - гмуркачите трябва да внимават
2. Акустични - тук става дума за въздействието на високи звукови нива. Кое от тях е най-вредно:
- Продължителност - една вечер престой в прекомерно озвучена дискотека превръща за дълго слуха на 18 годишен човек в такъв на 60 годишен.
- Монотонност - Дори и не много силни звуци с една и съща честота (звук от всякакви машини с електромотори например), намалява слуха в някои диапазони и натоварва нервната система. При работа с такива антифоните са задължитрелни.
- Спектрален състав - Високите нечетни хармоници също въздействат на нервната система и влошават резолюцията на чуване
3. Заболявания
- След прекарани болести на горните дихателни пътища много често възпалението се пренася през евстахиевата тръба в ухото и най-често не му се обръща внимание.
- При замърсяване на ушния канал могат да се получат инфекции - бактериални или гъбични (плувците пак да внимават). Честото почистване с тампони също е предпоставка за такива възпаления. Ухото по принцип се самопочиства и ако има някакви проблеми, трябва да се потърси специалист.
- Високото кръвно налягане предизвиква пищене и шумове в ушите. Освен, че ни пречат на слуха, те най-често са индикация за сериозно заболяване. Посещението при лекар отново е необходимо.
За да запазим слуха си, освен да избягваме вредните фактори, трябва да водим здравословен живот. Честото ходене сред природата не само е полезно, но и осигуряваме на слуха и нервната система звуците, които са им необходими за отпускане и възстановяване. Звучи тривиално, но ефектът винаги е на лице.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”