Изходни трансформатори в транзисторен усилвател?

Съобщение
Автор
Аватар
pdkfoto
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

Изходни трансформатори в транзисторен усилвател?

#1 Мнение от pdkfoto »

Преди година и половина ми попадна транзисторен усилвател изработен по подобие на ламповите - с изходни трансформатори. Звукът му е според мен доста прилича на лампов. Усилвателя е стар модел Pioneer - SMT-84 от 1965 година. Попадало ли е на някой друг усилвател с такива изходни трансформатори, и ако може да каже каква марка и модел по конкретно.

http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... ight=smt84

Изображение

Снимката не е правена от мен ,но усилвателя е същия модел.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Stefan Stefanov »

Цитат от Google:
[quote:1927d6aae0]
Pioneer SMT 84….1963 model, this model is using very unique circuitry which ultilizing [color=red:1927d6aae0]interstage coupling transformer[/color:1927d6aae0] and germanium output transistor (all Sony made). 40 watter.Very tube like sound
[/quote:1927d6aae0]

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

Re: Изходни трансформатори в транзисторен усилвател?

#3 Мнение от Nanko Rusev »

При McIntosh не е странно да видиш изходни трансформатори.

Аватар
pdkfoto
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#4 Мнение от pdkfoto »

Stefan Stefanov написа:Цитат от Google:
Pioneer SMT 84….1963 model, this model is using very unique circuitry which ultilizing interstage coupling transformer and germanium output transistor (all Sony made). 40 watter.Very tube like sound
В интернета друго няма за него. Тази информация от Малайзийска аудио борса е от преди 6 месеца. Друго няма писано. От 1г. и половина го имам и от писаното там не научих нищо ново като го прочетох.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Goro »

Разработките от началото на 60-те години бяха с изходни трансформатори поради липса на елементна база. Особено пък мощните усилватели. Дори джобните приемници имаха по 2 трансформатора. Тези без трансформатори бяха изключение и с ниска мощност.
五郎

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Stefan Stefanov »

pdkfoto, не разбра ли, че трансформаторите НЕ СА изходни?

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Любопитното е, че схемотехниката от това време първо съкращава изходните трансформатори и чак след това междукаскадните. Показаният усилвател е именно такъв пример.
Причина за приятния звук на стъпалото може да бъдат и германиевите изходни транзистори. Последните генерации като параметри малко са отстъпвали на силициевите.
Може ли да се разчете какви са изходните?

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Goro »

Вероятно Стефан и Румен са прави. Трансформаторите са драйверни с две разделени вторични намотки и еднополярни крайни транзистори, свързани серийно към захранването, а в противотакт спрямо сигнала. Ако драйверното стъпало не е двутактно, трансформаторите имат междина. Трансформаторното разделяне, според мен, има благоприятно въздействие върху сигнала, защото драйверния транзистор се натоварва по-оптимално. Германиевите транзистори също могат малко да допринесат за качеството на звука.
五郎

Аватар
pdkfoto
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#9 Мнение от pdkfoto »

Rumen Suvandjiev написа:Любопитното е, че схемотехниката от това време първо съкращава изходните трансформатори и чак след това междукаскадните. Показаният усилвател е именно такъв пример.
Причина за приятния звук на стъпалото може да бъдат и германиевите изходни транзистори. Последните генерации като параметри малко са отстъпвали на силициевите.
Може ли да се разчете какви са изходните?
Проблем е че схема не съм открил досега. От схемотехника не разбирам, възможно е да са междукаскадни, щом по снимка може да се определи, какво по добре от това. Тази снимка не е от моя усилвател. На моя крайните транзистори 2SD45 на Sony са подменени неизвестно кога със BU111 на Siemens, и вероятно съм загубил от качествата на звука, въпреки това звука ми харесва определено.
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”