заслужава ли си?

Съобщение
Автор
audio-mitko
чете
Обратна връзка:

заслужава ли си?

#1 Мнение от audio-mitko »

Здравейте на всички,
наясно съм че това е форум за напреднали, но тъй като не намерих форум за назаднали, пък и сеобсъждат теми които включват техника за хиляди лв, предпочитам да получа информация от професионалисти, а не от разни деца, които по цял ден стоят пред компютъра и четат и слухтят разни велики фрази......та..
купих си тонколони Tannoy Sensys DC2 и усилвател Denon 500AE, с кабели 20 лв метъра биларни. Като ги чух първо в технополис останах наистина запленен от звука, беше едно парче на Fourplay. реших да ги купя и ето готово. Има един проблем: в нас изобщо не свири толкова добре тази система. Вярно, единствената разлика е cd player-a, който беше Denon в магазина, а в нас е едно DVD. И все пак, възможно ли е да има тоооолкова огромна ралзика във звука, само заради един плейър (беше най-ниския клас на Денон)? Колоните са свързани правилно (плюс със плюс и минус със минус) така че не е от това. Ама някъде ми се губи баса, иначе средни и високи се усещат. На някои парчета има хубав бас, но на други, които в колата се чуват като предимно басови, в нас просто не се чува. А и да не забравяме, че в технополис се усещаше наистина хубав звук...И каква токова е ралзиката дали ще се пускат cd-тата на DVD или CD player? Освен механизмите вътре, и качеството на механиката, има ли съществена ралзика във възпроизвеждането на звука?
Да не би пък колоните и усилвателят ми да не са добри, а аз напразно да оачквам хубав звук от тях?
Моля да ми отговорите на тези въпроси, знам че за повечето от вас са много досадни, но за мен е наистина важно да си изясня това. Благодаря :)

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: заслужава ли си?

#2 Мнение от Rumen Suvandjiev »

bambal написа: Има един проблем: в нас изобщо не свири толкова добре тази система.
Причините могат да бъдат две - източникът и помещението.
Загубата на бас, която описваш, ме навежда на мисълта, че по-вероятната причина е второто.
Поразгледай раздел "Акустика", където ще се ориентираш в проблема. За конкретно решение можеш да се обърнеш за помощ към Иво Христев или Краси Йончев.
bambal написа:
И каква токова е ралзиката дали ще се пускат cd-тата на DVD или CD player? Освен механизмите вътре, и качеството на механиката, има ли съществена ралзика във възпроизвеждането на звука?
Разбира се. Не бива да забравяме цифрово-аналоговия преобразувател и аналоговата част след него.
bambal написа:
Да не би пък колоните и усилвателят ми да не са добри, а аз напразно да оачквам хубав звук от тях?
Щом са ти харесали веднъж, единственото, което трябва да направиш, е да възпроизведеш същия звук и в къщи.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Stefan Stefanov »

Много въпроси, които изискват много четене за правилни отговори.

Най-вероятно акустиката ти в стаята се нуждае от подобрение.
Потърси по форума темите за това.
След това ще дойде ред и на другите въпроси и отговори.

(видях, че докато пиша Ручо ме е изпреварил)

audio-mitko
чете
Обратна връзка:

#4 Мнение от audio-mitko »

Добре, ще пробвам да ги преместя в другата стая :)
А по втория съществен въпрос: заслужава ли си да дам 430 лв за най-евтиния плеър на Денон, или да си карам с този DVD player който имам (евтино Sony), тоест освен всички части вътре, друга разлика ще усетя ли, ще се чува ли значително по-добре?
И не ми казахте дали тонколоните са добри, или и те спадат към посредствените изпълнения?
Поздрави 8O

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Stefan Stefanov »

Другата ти стая с по-добра акустика ли е?
Казах, че първо трябва да си оправиш акустиката, другото - после ще се види!
Какво значение има преценката на другите след като вече си купил това, което ти е харесало?

audio-mitko
чете
Обратна връзка:

#6 Мнение от audio-mitko »

Не знам дали има по-добра акустика, в квартира съм и нямам право на ремонт, но поне размерите са други.
А мнението на другите има значение да си сверя часовника, а и основно за едно- да разбера това което казвате, че е относително добро, дали го имам и аз вече или не. Съответно, ако го имам, поне да разбера на практика какво означава да слушаш на добри колони. Сега вече като се изразих правилно ще получа ли отговор на въпросите :) ?

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от Nanko Rusev »

Няма смисъл от точно този плеър. За тези пари можеш да си купиш много добър плеър втора употреба...

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Nanko Rusev написа:За тези пари можеш да си купиш много добър плеър втора употреба...
Дори и за половината от тях.
bambal написа: А мнението на другите има значение да си сверя часовника...
Това обикновено се прави преди покупката. Сега няма смисъл. Ако ти кажа, че системата ти не струва, ще я продадеш ли?

audio-mitko
чете
Обратна връзка:

#9 Мнение от audio-mitko »

Господа, не знам защо толкова трудно се общува с вас, имате конкретни и ясни въпроси, а само увъртате, ако не знаете, кажете си , не е нещо позорно.
Пак казвам: ако ми кажете, че не е струва системата, няма да я продам засега, а просто ще знам, че нямам толкова добра система и има към какво да се стремя още, тоест има надежда за още по-голямо удоволствие откъм звук (не говоря заколони които струват колкото един нов автомобил).
А за това за какви пари какъв плейър може да се купи, конкретния модел и марка не е толкова важен, колкото отговорът на въпорса: какво толкова ще се промени в звука, ако си купя точно CD player, а не DVD Player. И ако този DVD Player е пак на Денон или H/K примерно, значи ли че няма да получа хубав звук? Ако искате по друг начин да питам: колко процента променя качеството CD Player-а?
Поздрави :)

Аватар
Nikolay Savov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

з

#10 Мнение от Nikolay Savov »

Повечето DVD плеъри свирят сухо,неизразително,бездушно. Това излиза и като краен резултат ,който определяме като незадоволителен.
Все пак трябва да знаеш какво звучене харесваш,за да си вземеш плеър предаващ съответния характер или неотралност.

Системата ти не е лоша,не е обаче и добра,защото е изградена на случаен принцип. Разбира се така понякога започва всичко :) ,учим се и се осъвършенстваме или оставаме коне с капаци носещи товара на ограничението и незнанието.
Начинът да живееш е да не правиш нищо, действайки, а да правиш всичко, бидейки. Лао Дзъ

Аватар
toroid
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от toroid »

bambal, имаш ЛС

audio-mitko
чете
Обратна връзка:

Re: з

#12 Мнение от audio-mitko »

Добре, ето какво направих: изтеглих възможно най-различните стилове музика във .flac формат и я зписах на диск, който пуснах на DVD Player-a. На някои парчетя вярно имаше доста силен бас, но проблемът е, че не е никак мек, ами едно такова бездушно бие, не че се получава резонанс или пръщи, ами просто не е достатъчно плътен. За сравнение същите тези парчета звучат доста по-добре на евтини слушалки Philips от 25 лв. Говоря за Sade, Dire Straits, Purple, Pink Floyd, пък дори и по-басови поп изпълнения. Иначе като високи и средни нямам оплаквания. И друго забелязах- като усиля, на което и да е парче, басът се усеща по-нормално. Да не би проблемът да е в усилвателя, защото като го усиля до половината и пусна филтъра за максимален bass и treble и, ако сигналът от DVD-то е по-силен, веднага изключва. Разбирам, че това е някаква защита, ама все пак е услиен едва до половината,а и е 2 пъти по-слаб от мощнстта на колоните.
Мислех си, ако свържа допълнитлено локомотив към системата, дали ще се оправи положението?
А иначе, разбирам, че има тънка разлика между различните видове player-и, но моето ухо още не се е научило да я разпознава, сега говоря за сериозни смущения, които дори аз усещам. Имайте предвид, че дори като сложа кабели от 2 лв метъра не правя ралзика със сегашните от 20 лв/м...това го казвам по повод акустиката в нас, сигурен съм, че ще има ралзика, но не съм стигнал още до там, едва ли в технополис са инвестирали за кой знае каква акустика.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от Nanko Rusev »

Поне в Технополис Варна стаята за слушане е поне малко по-добре от средностатистическата гадна стая :)

Предлагам ти да погледнеш как е правилно да разположиш колоните в помещението - ориентирани по дългата страна ... и да експерементираш с положението им в стаята. Вярвам ще има ясно доловима разлика.

Предполагам, няма да е зле да помислиш и за някой-друг бас трап.

audio-mitko
чете
Обратна връзка:

#14 Мнение от audio-mitko »

А този бас как да го включа към playera? Отзад няма допълнителен изход.
И пак си държа на въпроса: да купувам ли CD Player 2ра ръка или този Денон, или за моите изброени по-горе критерии няма смисъл? Проблемът е, че уча в търново и тук няма откъде да взема назаем някое устройство и да го сравня с моите и да разбера къде е проблема :)

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Stefan Stefanov »

За пръв път чувам бас трап да се включва някъде! Ти дори не разбираш за какво ти говорим. :D

За пореден път отговарям на въпроса ти за плеъра (не разбирам, не четеш ли какво ти се отговаря до сега):
Първо си оправи акустиката в стаята, а после купувай и продавай!

Има разлика от плеър до плеър, но е по-незначителна спрямо проблемите на акустиката на стаята ти.

Усилвателя и тонколоните ти не съм ги слушал, но за мен ми се струват посредствени. Това си е мое мнение, базирано на чутото в Технополис (включитело и колоните им за над 6000 лв), което може и да се промени (когато чуя нещо прилично).

Кабелът дори и 20 лв метъра да е, може да свири по-лошо от обикновен мостов кабел за 55 стотинки.

Ако искаш да продължиш в правилната посока ще ти трябва доста четене!
Последно промяна от Stefan Stefanov на Нед Ное 09, 2008 3:19 pm, променено общо 1 път.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”