DCC Locо Decoder & DCC Mini Station

Съобщение
Автор
Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

DCC Locо Decoder & DCC Mini Station

#1 Мнение от Daniel Petrov »

Тук ще кача цялата документация за управление на ЖП модели във формат DCC, т.е. проект за локомотивен декодер и пулт за управление на до 4 локомотива и аксесоари като стрелки, семафори и т.н.
Знам, че има запалени ЖП моделисти във форума, ама предвид аудио насочеността му, някак си не иде да направя раздел за моделна електроника :)
Декодера е базиран на Майкрочип-ски процесор 12СЕ519 с размери на платката 12.5х12мм, a станцията на 16F628 и е с матричен 20x4 LCD дисплей.
Последно промяна от Daniel Petrov на Чет Окт 16, 2008 1:45 pm, променено общо 1 път.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
dbxkk
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#2 Мнение от dbxkk »

Подкрепям идеята.Аз съм един от тях.Любопитствам да разбера кои са останалите.

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Daniel Petrov »

Ето го локомотивният декодер във формат DCC:
ZIP формат
Има две версии на сорс кода за процесора - последната и предпоследната.
Ще пусна линк за сайта (като го открия, че не помня къде съм го записал), където е оригиналната версия на декодера, това тук е моя модификация.
Програмирането на адреса и на останалите параметри е стандартно, през командният модул.
Управлението на ел. двигателя е с шим модулация и може да се програмира на 14/28/128 стъпки.
L272 има максимален изходен ток 1А.
Допълнителните функции са 2 - примерно задни и предни светлини.
Максималният ток за тях е 100mA.
Транзисторите са DTC144 (а не 114!, грешката е моя) и работят с логическо ниво, т.е. имат вграден резисторен делител.
Другата грешка е стойността на електролита в паралел на ценера 5.1В
Както е дадено на компонент локейшъна на стр. 2, той трябва да е 22мкф/6В.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Daniel Petrov »

Съвсем скоро ще пусна версия на декодера с мосфет Н-bridge на Vishay - SI9986, също в корпус SO-8, с номинален изходен ток 1А.

Все още срещам сериозни затруднения с бустера за командният модул - на нашия пазар липсва подходящ чип - Н-bridge с изходен ток от порядъка на 3 до 5А... подходящият LM18200 на National изобщо липсва като артикул както на нашия пазар, така и като възможност за поръчка от Farnell през Комет.
Очертава се да мина на изцяло дискретен вариант, което пък означава усложняване заради защити от късо, максимален ток и прегряване...

За финал няколко снимки на новата ми придобивка - PTL 2/2 Glaskasten, 1-ва епоха, принадлежност K.P.E.V. - Altona, като част от сет-а ми - кат. № 21249, производство на TRIX, една от най добрите фирми за подвижен състав, особено 1-ва епоха (другата такава е Brawa), постояннотоковият вариант на най старата фирма за влакчета в Германия - Märklin.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”