Винилов носител или CD

Съобщение
Автор
KOKO

Винилов носител или CD

#1 Мнение от KOKO »

За и против виниловия носител в сравнение със CD.
Вчера слушах на моя лампов еднотактник едни и същи неща на грамофонна плоча и СД, напр. изданията на 45оборота на ФСБ и
съответните неща на СД-"Антология". Или YES,Гершуин на Винил
и на СД. За кои ли път се убеждавам,че винилът свири по-добре.
Така ли е!??

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от Daniel Petrov »

На прав път си,чадо :)
Има си съвсем реално обяснение на това.
Едното е АЦП+преемфазис->ЦАП на 44.1К+деемфазис,
другото е 1:1 аналог.
Направи сам заключението.
После що високите и средите при винила били добри.
Е,как да не са?
97К самплинг пак не е решение,просто е само 2 пъти повече.
Представи си каналите във винила да са назъбени :)
Сатават едни...
Филтъра оправя,ама как се оправят 2 дискрети за 20К?
И как се вади синусоида(май става говноида) от толкова малко дискрети?
Все едно да сравняваш филм и цифрова камера.
Разликата в резолюцията е фрапираща.
Ще ти дам друго сравнение- еднотактов клас А срещу клас Д,ако ще да е с 500К дискретизираща.Ами нещо не се получава май...дори и транзисторите да са супер бързи и да нямат проблем с превклщчването.

За винила обаче се иска читаво шаси за много кинти,ЦД-то няма такъв проблем.
Ширпотреб-а ебава майката на положението с високата вярност :)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от velinski »

Винила е и ще си остане номер 1, макар че мен вече ме мързи да сменям плочите след всеки 3-4 парчета и предпочитам глезотията на CD-то. Явно е от годините :D

Иначе виниловата ми колекция не бих я продал никога (освен ако някой ден не се преиздаде на CD и ми допадне като мастеринг).
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

audioman

#4 Мнение от audioman »

widowmaker написа:На прав път си,чадо :)
Филтъра оправя,ама как се оправят 2 дискрети за 20К?
И как се вади синусоида(май става говноида) от толкова малко дискрети?
Със цифров филтър, чадо, със цифров филтър с мноо висока стръмност.
Иначе то си зависи от ЦД-плеъра и грамофона май.
свен това аз досега не съм виждал запис със преемфазис /а мога да го наблюдавам с моя ЦАП/

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Daniel Petrov »

E,щом го правят,значи са му намерили колая,ама нали се сещаш,че ако всичко беше наред,нямаше да има преемфазис/деемфазис :)
Носителя се появи тогава,когато машинките бяха слаби като възможности.
44.1 е компромис,мисля доволно голям.
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

audioman

#6 Мнение от audioman »

Някога мисля е имало доста записи на ЦД с преемфазис, ама сега, както казах, почти няма такива - някой ако има такива да си каже.
Иначе теорията и концепцията за ЦД-то е доста изпипана, само че на практика се получават и доста големи простотии понякога.
Между другото и аз съм слушал винил, хареса ми да, но по-малко от хубав ЦАП :lol:

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Bojo »

audioman написа: Между другото и аз съм слушал винил, хареса ми да, но по-малко от хубав ЦАП :lol:
При винила не е 1:1 записа, а има една RIAA корекция, която не е "доизклатена" добре. Аудиомен, може би там е бил проблема и затова не ти е харесало. Проблемите с RIAA коректорите е бил винаги много сериозен и там е мястото където ламповите коректори са безапелативни победители спрямо транзисторните - Ручо преведе една статия по въпроса.

audioman

#8 Мнение от audioman »

Лампата// или "пасивната" корекция " е ключа към палатката???
Доколкото мога да си спомня, май наистина не съм слушал винила с лампов коректор и двата пъти, въпреки че и двата пъти бе на лампов краен у-л

Аватар
Azeroth
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от Azeroth »

Според мен и двата носителя си имат своите плюсове и минуси. На мен ми допада аналоговия звук, може би защото все такъв съм слушал като малък. Но, CD-то има още доста неизползван потенциал.

При винила може да има големи допуски в каналите, зависи от производителя. Чувал съм някой много отвратителни плочи. Освен това пукането от прахта и шума от механиката на шасито са определен проблем за динамиката. Първия проблем е почти неизбежен. Втория изисква качествено - разбирай скъпо - шаси (въздушни възглавници и т.н.). Като добавим, че не съм виждал (само чувал за) грамофон с дистанционно.... Мисля, че поради горните причини плочите излязоха от масова употреба. Те все още съществуват заради запалените аудиофили.

При CD-то нещата на теория не са чак толкова лоши. Честотен диапазон от 0 до 20000Hz, динамика от 90Дб, лесен за експлоатация и съхранение, евтин.
Вярно е, че при 20кХц имаме само един семпъл при които с линейна интерполация получаваме не синусоида а триъгълен сигнал, но прекарвайки този сигнал през достатъчно стръмен филтър получаваме желаната синусоида. Шума от дискретизацията трябва да е -90Дб. Така, на теория всичко е ОК.

На практика обаче, CD-то звучи по-зле от винила. Дали е от недобро филтриране на изходния сигнал или чуваме дискретизацията? Филтрирането би трябвало да го прави и човешкото ухо, ако приемем, че чува до 20кХц. По-скоро съм склонен да мисля, че шума от дискретизацията на практика е съществен. Ако записът не използва целия динамичен обхват (тих запис) и е да речем на 1/4 от клипинга на CD-то, то се получава ниво на шума от дискретизация -78Дб. Това вече е много, а тихи записи дал Господ.

Освен това, ЦАП-овете далеч не са идеални. Много е трудно да се направи линейно цифрово-аналогово преобразуване. На мен са ми известни два начина за преобразуване(ако греша аудиоман, поправи ме) - чрез широчинно-импулсна модулация (1битов ЦАП) и дискретен при който ако на младшия бит се постави съпротивление R, то на старшия съпротивлението трябва да е R на степен n, където n е разряда на ЦАП-а. Така при 16 битовото преобразуване при CD-тата, ако R=1ohm to Rn=65535ohm ТОЧНО. Сами разбирате, че такава технологична точност е непостижима. Какво остава за 24битовите ЦАП-ове. Така на практика ЦАП-овете внасят нелинейност на преобразуването което заедно с нелинейността на АЦП-атата при запис правят звука от CD-тата такъв какъвто го познаваме.

В заключение: да живеят добрите ЦАП-ове, грамофонни шасита и дози :!: :!: :!:
От там нататък всеки сам си преценява.

-------------------------------------------------
Marillion & Iron Maiden forever :twisted: :twisted: :twisted:

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Има и един друг момент.
В момента един хубав 200 грамова premium vynil струва $50.
Нека всеки пресметне колко би струвала собствената му музикална колекция в такъв случай.
Аз приемам CD-то като необходимо зло.....

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Bojo »

audioman написа:Лампата// или "пасивната" корекция " е ключа към палатката???
Доколкото мога да си спомня, май наистина не съм слушал винила с лампов коректор и двата пъти, въпреки че и двата пъти бе на лампов краен у-л
За "пасивна" не знам, там са много, ама много дебели нещата, но особенно важно е коректора да има голяма способност за претоварване, с които се характеризират ламповите.

ПП Нали разбираш, че аз само "теоритезирам" - шасито ми отлежава в един шкаф вече година, a последната лампова RIAA замина. Но ще правя друга. Но след ДАКа. Ехааа!

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от velinski »

Rutcho написа:В момента един хубав 200 грамова premium vynil струва $50.
В еBay има всякакъв ценен винил за добри пари - важното е човек да има желание да го пробва или да го е ударила колекционерската съчма яко (като мен от доста годинки насам) :D

Някой дали може да ми прати на ПМ качествена лампова схема за RIAA МC (moving coil) фоно преамп?
Последно промяна от velinski на Сря Юни 08, 2005 4:47 pm, променено общо 2 пъти.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

audioman

#13 Мнение от audioman »

Azeroth, ЦАП-овете са линейни и са поне 3 вида с много разновидности. Sigma-Delta, Multibit /R-2R/ и още един тип от типа на TDA 154x сериите, с превключваеми токови източници.
ЦАП-ове не се правят с логаритмични матрици. Добри 20-битови мултибитници като АД1862 имат реален динамичен диапазон при настройка 19-20дБ, а без настройка - 18-19дБ. Това е от R-2R матрица с ключове. Както можеш да пресметнеш, това са 120дБ. Сигма-Делтите имат по-високи хар-ки, но според някои компетентни люде динамичната им линейност се дъни и 24-битови екземпляри имат едва 14-15 битова динамика /АД 1853/ - Това според руснаците. По характеристики стигат 132 дБ..... най-добрите така да се каже.
Опитът ми засега показва, че сигма-делтата вече са толкоз добри, че се харесват на повечето участници при добро изпълнение...

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Daniel Petrov »

Bojo написа: При винила не е 1:1 записа, а има една RIAA корекция, която не е "доизклатена" добре. Аудиомен, може би там е бил проблема и затова не ти е харесало. Проблемите с RIAA коректорите е бил винаги много сериозен и там е мястото където ламповите коректори са безапелативни победители спрямо транзисторните - Ручо преведе една статия по въпроса.
Е,да,сори,забравих за него :)
Има добри схеми(с ламби) все пак :)
Но си е гъзобрък с това голямо честотнозависимо усилване.
:)
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Rumen Suvandjiev »

velinski написа: Някой дали може да ми прати на ПМ качествена лампова схема за RIAA МC (moving coil) фоно преамп?
Аз мога, ама как?
Имам една любима с Е88СС...

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”