Моля за съвет - съгласуване тонгенератор
- phil05
- чете и пита

- Обратна връзка:
Моля за съвет - съгласуване тонгенератор
Имам такъв нелош софтуерен тонгенератор, но лаптопа е с изход само за слушалки, няма Line Out. По ниво стават нещата, но имам усещането че се разсъгласува изходно/входно съпритвление и оттам по ниво честотно. Как да го съгласувам тоя изход за слушалки към Line In вход на Hi-Fi компонент - в случая става въпрос за настройка на нива, BIAS и честотна характеристика на качествени касетни декове. Има ли елемнатрно решение след изхода за слушалки на лаптопа и преди Line In входа на нещото?
Пуснал съм в "Покупки" че търся свестен малък тонгенератор с такъв нормиран Line Out изход
Благодаря предварително!
Пуснал съм в "Покупки" че търся свестен малък тонгенератор с такъв нормиран Line Out изход
Благодаря предварително!
-
Minkov
Според мен, дали едно нещо е способно "да кара друго" нещо, не е правилното обяснение на въпроса за съгласуване на входно/изходните съпротивления на две апаратури (стъпала в едно устройство). За качественото предаване на сигнала, изходното съпротивление на едното и входното на другото стъпало трябвада са еднакви и този параметър не трябва да се подценява.D.Kolev написа:![]()
Слушалките се явяват нискоомен товар, значи устройството което ще ги кара трябва да има изходен импеданс близък до нула. това означава че ако му дадеш да кара нещо с много по-висок входен импеданс не би трябвало да има какъвто и да е проблем дори точно обратното, това е и идеята на буферите. проблема ти е качеството на звуковата карта.
- Fenkiller
- има сериозен опит

- Обратна връзка:
Нека аз доуточня:Minkov написа:...За качественото предаване на сигнала, изходното съпротивление на едното и входното на другото стъпало трябвада са еднакви и този параметър не трябва да се подценява.
Това е така когато искаме максимално предаване на енергия(мощност) от едно на друго устройство (задължително условие във ВЧ техниката и предавателите).
Когато обаче искаме да пренесем напрежение без загуби е вярно твърдението на Колев за минимално изходно на "предавателя" и максимално входно на "приемника".
Когато целта е да "пренесем" ток е пък точно обратно...
В случая мисля че слушалковия изход би бил по добър вариант от линейния , но в различните аудиокарти изпълнението е на светлинни години едно от друго и се получават аномалии
Само за пример: В момента слушам Фостекс 206 свързани директно на линейния изход на звуковата ми карта и нямам проблем
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !
-
Minkov
Вярно, от чисто физична гледна точка. От гледна точка на предаване на сигналите без изкривявания обаче, съгласуване на съпротивленията трябва да се прави. Често такова съгласуване премахва маса проблеми. Друг е въпросът (знам) че трудно се прави. Самият аз не мога да дам съвет, но ако ми потрябва на мен "си имам човек"Fenkiller написа:Нека аз доуточня:
Това е така когато искаме максимално предаване на енергия(мощност) от едно на друго устройство (задължително условие във ВЧ техниката и предавателите).
Когато обаче искаме да пренесем напрежение без загуби е вярно твърдението на Колев за минимално изходно на "предавателя" и максимално входно на "приемника".
Когато целта е да "пренесем" ток е пък точно обратно...![]()
В случая мисля че слушалковия изход би бил по добър вариант от линейния , но в различните аудиокарти изпълнението е на светлинни години едно от друго и се получават аномалии.
-
Minkov
-
Goro
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
"Съгласуването" е много обширно понятие. Има много видове съгласуване и винаги трябва да се уточнява за какво съгласуване става въпрос.
Когато се предава мощност от генратор към товар, за максимален к.п.д. се извършва съгласуване по мощност - генераторното и товарното съпротивление трябва да са равни.
При радиоприемниците се извършва съгласуване по шум. Точно определен генераторен импедан е най-благоприятен за получаване на минимален шум.
В едно нискочестотно стъпало, например ОЕ, най-малки изкривявания се получават когато генераторното съпротивление е с определена стойност. Тази стойност се определя от режима на транзистора и от входната му амплитуда.
Кабелите по които се пренася високочестотна мощност се съгласуват по характеристичен импеданс.
Когато се предава мощност от генратор към товар, за максимален к.п.д. се извършва съгласуване по мощност - генераторното и товарното съпротивление трябва да са равни.
При радиоприемниците се извършва съгласуване по шум. Точно определен генераторен импедан е най-благоприятен за получаване на минимален шум.
В едно нискочестотно стъпало, например ОЕ, най-малки изкривявания се получават когато генераторното съпротивление е с определена стойност. Тази стойност се определя от режима на транзистора и от входната му амплитуда.
Кабелите по които се пренася високочестотна мощност се съгласуват по характеристичен импеданс.
五郎