ама наистина ли

Съобщение
Автор
Аватар
DIY
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#31 Мнение от DIY »

audioman написа:Това не е особено вярно. Феновете на лампите според мен са фанатици. Според изследвания 70% от хората предпочитат ЦД, а по-малко от 30% - винила. Това се отнася да звук, а не до удобство. .
http://www.hi-fiworld.co.uk/hfw/feature ... eport.html

Ето едно демо, което показва точно обратното. Аз лично съм присъствал на подобни опити ( естествено далеч от класата на тези продукти ) и впечатленията на слушателите бяха даже по-крайни в полза на плочата.
А за фанатиците - прегледайте историята на постовете и ще видите, че когато някой спомене нещо за лампи и широколентов говорител, веднага се намират 10 души които фанатично започват да убеждават защо те не могат да имат хубав звук теоретично, без да са слушали подобно нещо :-)

Нека да уважаваме и чуждото мнение ......

Поздрави,
Ангел

audioman

#32 Мнение от audioman »

Грешка. Исках да кажа, че феновете на Винила /вече го поправих/ са фанатици, по-точно малко залитат натам, както и всеки по своята посока. Не искам да ги обидя.
Никого не убеждавам, изказвам лично мнение, базирано на образование И опит /разбирай слушане/. Ти също не заклеймявай тези, които изказват различно от твоето мнение като такива, които "нищо не са чули" защото всъщност някои от тях СА Чули. Или може би нямат право на собствено мнение???

Teodor Ainadjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#33 Мнение от Teodor Ainadjiev »

Относно спора слушалки-колони, ще напиша един цитат от една стара
хайфистка книга:
"Чисто електрическото разделение на левия и десния канал и подаването
им само към лявото и само към дясното ухо, води до изкуствено
подсилване на стерео ефекта.Това поражда куриозни ефекти, които
в никакъв случай не подсилват естествеността на звученето.Първо,
слушателят получава много ясно впечатление, като че ли се намира в
средата на оркестъра и изпълнителите, но не и пред тях, както е при
високоговорителите.И друго-ако в записа има моменти, когато сигнала
идва само от единия канал, слушателят получава впечатлението, че е глух
с едното ухо...
Ясно е, че стереслушалките не могат точно да възпроизведат механизма
на стереослушането, при който двете уши възприемат разликите в налягането и фазите на звуковото поле, което ни заобикаля - разлики,
дължащи се на разстоянието м-у ушите на човека."

Според мен това е достатъчно, заради което слушалките не са
най-точния избор за хай-фи система за слушане, но не отричам че и те
имат някой предимства - влиянието на стаята се изключва и като плюс може да се спомене малката подавана мощност към слушалките.
Преди няколко дена бях в алнико и впечатленията са ми повече от
очаквани - просто перфектна звукова картина, много обем
и наличие на музикално присъствие, чуждо за повечето комерсиални
системи.Който иска да чуе, това което не може да се опише, нека отиде при алнико ;)
Това е от мене, мисля че няма смисъл да се спори повече :)
a.k.a. vitekk

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#34 Мнение от Ivan Rachev »

mersi колега vitekk :wink:
Последно промяна от Ivan Rachev на Чет Май 19, 2005 12:16 pm, променено общо 1 път.
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
DIY
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#35 Мнение от DIY »

audioman написа:Грешка. Исках да кажа, че феновете на Винила /вече го поправих/ са фанатици, по-точно малко залитат натам, както и всеки по своята посока. Не искам да ги обидя.
Никого не убеждавам, изказвам лично мнение, базирано на образование И опит /разбирай слушане/. Ти също не заклеймявай тези, които изказват различно от твоето мнение като такива, които "нищо не са чули" защото всъщност някои от тях СА Чули. Или може би нямат право на собствено мнение???
Повтарям, нека да уважаваме и чуждото мнение.

И мисля, че до момента никога, никого не съм "заклеймявал" за мнението му. Нали за това е този форум, за да споделяме и обменяме опит, мнения и впечатления ......

audioman

#36 Мнение от audioman »

Така да е! /So be it ! / 8) - За уважението на чуждото мнение.
В края на краищата всеки си прави каквото поиска, а ние пак се хвърлихме в безпредметен спор/разговор/тема.
Защо няма по-голям интерес за предметните/конструктивни теми???

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#37 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Ами тогава - по темата.
Лично аз винаги мога да разпозная звука от mp3.
Не само на качествена система, но дори и когато слушам най-обикновено радио в колата.
Това, по което mp3 се отличава не е толкова честотната лента и динамичният диапазон, така, че според мен може да бъде различено при прослувшане с нормална аудиосистема без никакви претенции. Да се разберем - вградените говорителчета на лаптопа или пластмасови колонки за PC от 10 лева не могат да се нарекат аудиосистема.
Звукът на ударните е кух, независимо от битрейта. Отделно при динамични пасажи се чува едно характерно почукване, като че ли някой чука с пръчка празна кратуна (лично мен това най-много ме дразни при mp3). За омазаните високи да не говорим.
Звукът от FLAC също дава разлики. Не съм навлизал в детайли относно алгоритъма му на компресия, но много хора, които използват този формат като преносна среда за теглене на CD-та споделят същото.
Напоследък става все по-разпространен .аpe форматът. Аз лично съм записал няколко диска от източници в този формат, но не съм правил сравнение с оригинала. Но това може да се направи лесно - един диск се сваля на wav, компресира се във .ape, после се разкомпресира върху друг носител и получените две CD-та се сравняват.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#38 Мнение от velinski »

vitekk написа:слушателят получава много ясно впечатление, като че ли се намира в
средата на оркестъра и изпълнителите, но не и пред тях, както е при
високоговорителите.И друго-ако в записа има моменти, когато сигнала
идва само от единия канал, слушателят получава впечатлението, че е глух
с едното ухо...
Ясно е, че стереслушалките не могат точно да възпроизведат механизма
на стереослушането, при който двете уши възприемат разликите в налягането и фазите на звуковото поле, което ни заобикаля - разлики,
дължащи се на разстоянието м-у ушите на човека."
Това ми намирисва на руски автор :) познавам стила им от километри :)

1. Ефектът при добрите слушалки (Sennheiser HD580/600/650, електростатичната система Orpheus, електростатичните Stax, Grado/Alessandro RS Series и Sony R1 King примерно) е че саундстейджа е абсолютно реалистричен т.е. ти стоиш там, където са били микрофоните - пред оркестъра, сред оркестъра, зад оркестъра, вляво от оркестъра и пр. И всеки музикант стои точно там където трябва в 3D пространството. Тези които са на 10 метра се чуват от 10 метра, тези, които са на метър - можеш да ги пипнеш с ръка :) Това наричам аз high fidelity. Ефектът на боксовете, ти винаги да си "пред оркестъра", не бих казал че е точното възпроизвеждане на записа. Направо си няма нищо общо с него.

2. Добрите слушалки (виж списъка по-горе) не възпроизвеждат гадния ефект ЛЯВ + ДЕСЕН КАНАЛ И ПЕНЧО У СРЕДАТА, а възпроизвеждат целия саундстейдж като един обем с целия му въздух и възприемането му е крайно натурално спрямо природата на човешкия слух. Ненатурално наричам реверсното преплитане на фазите на двата канала между ушите, това което заклетите боксаджии наричат "кеф, чувам десния канал с лявото ухо!". Ако се слуша на живо пред истински оркестър - да, нормално е. Но когато микрофонът е хванал една фаза на сигнала, която трябва да бъде само в десния канал, например, тя няма работа в лявото ти ухо.

Двата канала при слушалките са залепени прецизно в средата и репродукцията на цялата картина и обем е перфектна. Не бих нарекъл перфектен удвоения образ от картината на боксовете, която при теоретични перфектни условия (100% идентичност на двата драйвера/бокса) не е проблем за слуха, но те дори не са еднакви и 60% звуково и технически, колкото и да ни се иска. В замяна получаваш "безплатно" наслагване и размазване и взаимно подтискане на каналите и като резултат мъгляв общ обем и подтиснат саундстейдж в средата. Не го наричам натурално и HI-FI усещане :? Това е все едно да пуснеш трилентов бокс без филтри - всеки говорител да свири колкото може - всеки знае какъв е ефекта при честотите на припокриване...

3. Когато записа идва само от единия канал (при електронна музика, ефекти или гаден студиен запис от 50-те години с барабани вляво, бас вдясно и Бил Евънс у средата :) ) - да ефектът е, че си глух с едното ухо. А ти наистина си глух, защото глухият звукорежисьор или автор е искал да постигне точно този ефект в слушателя ;)

4. И какво е СТЕРЕОТО всъщност??? Това е много голяма тема, която заслужава отделен топик, но само ще кажа че абсолютно възприемам философията на мозъци като Сусусмо Сакума и Нобу Шишидо, например, за които добрият хай-енд звук е този, който възпроизвежда точният обем и въздух, а не двата канала и посредата Перловската река :) Не случайно референтните системи на двамата са МОНО (не случайно проблемът им е как да направят входен траф който обединява двата канала без загуби и подтискане и да им изравнят фазите) и свирят много по-обемно от всяка 6 канална система!

5. Престанете да говорите "слушалките са кофти". Има слушалки и слушалки както и боксове и боксове. Иначе ще почна и аз да слагам под общ знаменател всичко от ВКН до Lowther's :lol:
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

ЛЕКЕ с VW дизел и тайван

#39 Мнение от ЛЕКЕ с VW дизел и тайван »

Rutcho написа:Ами тогава - по темата.
Лично аз винаги мога да разпозная звука от mp3.
Не само на качествена система, но дори и когато слушам най-обикновено радио в колата.
Айде - докарваш кола и ако различиш мп3-ката от оригиналния диск ти давам 200 лева, ако не - аз не взимам нищо от теб. Напълно сериозно и пред хора ти го заявявам. :) Даже ти избираш колата с уредбата.
А за звука от слушалки - мисля, че една съвсем малка част от хората тука наистина са чували добри слушалки. Теоретиците обаче са много.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#40 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Velinski май каза достатъчно за добрите слушалки.
Аз мога да добавя само за добрия запис.
От доста време, особено при чисто акустични записи, се използва т.нар. dummy head, което си е една човешка глава от полимер, близък по акустични свойства до човешката тъкан, с два микрофона в ушните миди.
Логичное, че при възпроизвеждане със слушалки, пространствената картина ще бъде 1:1 с оригинала.
Колкото за старовремските записи, тъй като не можем да накараме Gentle Giant да се съберат отново и да запишат албумите си по-съвременно, има приставки за слушалки, които вкарват смесване на каналите (с подходящо времезакъснение), така, че ефектът с глухотата отляво или отдясно да не се наблюдава...

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#41 Мнение от Rumen Suvandjiev »

brat написа: Айде - докарваш кола и ако различиш мп3-ката от оригиналния диск ти давам 200 лева, ако не - аз не взимам нищо от теб. Напълно сериозно и пред хора ти го заявявам. :) Даже ти избираш колата с уредбата.
А за звука от слушалки - мисля, че една съвсем малка част от хората тука наистина са чували добри слушалки. Теоретиците обаче са много.
Запази си парите за нещо по-смислено.

ЛЕКЕ с VW дизел и тайван

#42 Мнение от ЛЕКЕ с VW дизел и тайван »

Rutcho написа:
brat написа: Айде - докарваш кола и ако различиш мп3-ката от оригиналния диск ти давам 200 лева, ако не - аз не взимам нищо от теб. Напълно сериозно и пред хора ти го заявявам. :) Даже ти избираш колата с уредбата.
Запази си парите за нещо по-смислено.
Никакъв риск :D

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#43 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Не исках да го кажа толкова рязко, но ще трябва да го направя в прав текст.
Според мен целта ти не е да разбереш дали наистина има разлика ..., а да започнеш персонално заяждане, което, както трябва да си разбрал, не се толерира в bgaudio.
На въпроса ти бе отговорено съвсем изчерпателно от много хора, това, че отговорът не ти допада си е твой проблем. Никой няма да си губи времето да те убеждава в нищо, най-малкото пък с такива смешни "експерименти".
Ако ти допада mp3 - слушай си го и толкова.

ЛЕКЕ с VW дизел и тайван

#44 Мнение от ЛЕКЕ с VW дизел и тайван »

Rutcho написа:Не исках да го кажа толкова рязко, но ще трябва да го направя в прав текст.
Според мен целта ти не е да разбереш дали наистина има разлика ..., а да започнеш персонално заяждане, което, както трябва да си разбрал, не се толерира в bgaudio.
На въпроса ти бе отговорено съвсем изчерпателно от много хора, това, че отговорът не ти допада си е твой проблем. Никой няма да си губи времето да те убеждава в нищо, най-малкото пък с такива смешни "експерименти".
Ако ти допада mp3 - слушай си го и толкова.
:) целта ми беше да споделя, че има мп3-ки с невероятно добро качество и да обърна внимание, че някои не толкова слушат, колкото теоретизират върху технически параметри

audioman

#45 Мнение от audioman »

Що не направим някоя по-конструктивна тема с толкова постове/ден а??? 8O

Заключено

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”