Тук имам съмишленици, и затова споделям какво ми тежи. Малко са другите места, на които някой ще ме чуе.
Тъжно...
Но факт. Съдбата ни е да живеем в "интересно" време. На мен обаче "интересното" напоследък ми идва в повече.
Пример: Не съм от кротките шофьори, но поне се стремя да карам безопасно и за другите и за мен. Абсурдно е да се спазва точно правилника, и както знаят всички рано или късно те хващат в нарушение. Е не съм им дал и една стотинка, а сигурно 80% от всички шофьори дават. И донякъде имат право, защото връщайки се от морето ме спряха в най-големия дъжд, в населено място със 75км/ч. при ограничение 50. По улиците не само че нямаше кьорава кола, ами и кьорав пешеходец. Пътя беше с 4 (четири) платна. И хък-мък, ма кво ще правим сега, доброто и лошото ченге и т.н. Е не им дадох. В същото време съм бил свидетел на катастрофи, където ги чакаме по 2-3 часа.
Както и да е. След 1 месец отидох в КАТ, и съответно ме отложиха с още един., след което отидох пак, и ме отложиха с още три. тоест талона си го взех чак към края на годината. А през това време нали се сещате, че като те спрат гледат по ма-а-алко по-друг начин, като си с акт. А нямах глоба преди тази сигурно от 3 години. Е и нали се сещате че това са ми поне 6 загубени часа заради 3-те ходения, щото работното им време съвпада с моето. Ако човек взима 1600лв. месечна заплата, това са му грубо 60 загубени лева. А глобата е 15лв. еми сещайте се колко хора в България ще постъпят като мен.
В същото време шофьор, пиян на кирка, блъска и убива на място жена пред хотел плиска. След около месец, същия, пак пиян на кирка, пак направи катастрофа, при това пак от сорта, само не знам дали пак имаше жертви. И кой си е свършил работата? МВР ли? Съдът ли? Или ние като общество? Или журналистите? Само се чу по новините какво е станало, и с това се приключи. След някоя и друга година ще го осъдят на 2-3 години в най-добрия случай, ще го пуснат след една, и той след някой и друг месец пак ще направи същото.
Лично аз съм бил свидетел, и то не веднъж, как служители на МВР, кьор-кютук пияни, размахват пистолети и се правят на велики. А умственият им багаж е колкото да пазят равновесие.
А за номера, паспорти, и т.н. не ми се говори. Това го няма НИКЪДЕ. А се и съмнявам че ако накарат някой западняк да си смени паспорта, и му кажат че трабва и да си цака на всичкото отгоре, ще имат особен успех.
За съжаление стигам до извода че сме си виновни всички ние като общество. Докато има хора, които са готови да висят по 2-3 дена, за да дадат пари на държавата, че да им смени номерата, щото на държавата старите номера не и харесвали, няма да има управия. И така както си недоволстват пред репортерите на BTV например, ако отидете и им кажете: "Хайде да се вдигнем и да блокираме с колите си целия център на София (или където живеят)." знаете ли какъв ще е резултата? Нулев. И това го казвам от опит. И съм опитвал адски много пъти.
И така е навсякъде. Винаги сме чакали някой да ни "оправи", и той рано или късно ни оправя. После обаче пък сме недоволни как ни е оправил, и вземем че заприличаме на нация и се обединим, та го изгоним. Примери в историята колкото искате. След това около 50-60 години сме истинско градивно общество, и после постепенно пак същото. И в този кръг ще се въртим, докато има България.
Все пак има някаква светлинка в тунела. Имя някои проблясъци. Но тези неща се развиват с десетилетия. Трябва да си отидат червените бабички, трябва да си отидат агентите на ДС, изобщо почти всички, покварени от 50 годишното заблуждение, наречено социализъм. Трябва да избледнеят и спомените за него. Това са си още 50 години според мен.
Но това не бива да ни отказва.
Съжалявам че пак се поолях, ама днеска ми е ден явно...