Посока на кабел

Съобщение
Автор
Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#16 Мнение от Bojo »

Преди време направих експеримент и на няколко човека (с висока обща култура и високо ниво на интелигентност), но без особенно влечение към слушането на качественна музика, пусках едни и същи музикални фрагменти на апаратура, като само разменях посоката на кабелите. Резултатите бяха на лице - разлика в посоката има, и в определена посока звукът е по добър. Малко преди това и аз се бях убедил в това. След като търсих материали по въпроса, открих няколко сериозни инженерни (физични) обяснения по въпроса. Прочетох обяснението на Кирилов, а преди около час чух още едно - и то от човек който е измерил!!! въпросното явление. Начина за различните теории, според мен се дължи на различния подход и използването на различен "инструмент" към това "явление" (както между другото и описването на реалния музикален сигнал по метода на Фурие е един от математическите инрументи, но има и други подходи, просто този анализ е много удобен).

Та на въпроса - За мен:

Кабелите имат посока.
Тя може да бъде установена на слух при достигане на определено ниво на останалата апаратура.
Разликата в посоката на кабелите е различна при различните кабели и е най-силно изразена е при едножилните кабели, особено тези с монокристална структура.
Кабелите трябва да са на нивото на останалата част от апаратурата.

Използвани източници: Георги Цветков - разговор по телефона.

ПП Не мога да разбера, защо всеки сблъсък на мнения се првръща в повод за заяждане, нападки, даже и откровенни обиди.

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#17 Мнение от 100 »

За монокристалните съм съгласен, че най-малкото намаляват шума, поради по-малкия брой преходи между кристалите, а всеки преход е съпроводен с микропробив, съпроводен съответно с шум.
За подобряването на фронта-нека най-напред се дефинира това понятие, а и постването на съответните източници, за които се писа, ще бъде много полезно. Нека си споделим фактите, вместо, както каза Божо, да се заяждаме. Когато фактите говорят, и боговете мълчат. Но когато фактите мълчат, приказва кой ли не.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от oceanman »

Аз,като човек на разумната среда смея да твърдя,както винаги,че истината е някъде по средата.Купувайки кабел интерконект на именита фирма установявам,че подобренията са само...в парите,продължавайки да слушам старо безплатно към дека ми кабелче "Накамичи".Слушал съм и кабели,които ОСЕЗАТЕЛНО подобряват качеството на апаратурата.Но НИКОГА не бих дал парите,които искат за тях...
Смея да твърдя,както каза Божо,че някои детаили имат значение-специално кабелите със своята посока...На моя "Ван ден хул" се хванах,че след неколкократно разменяния на кабели,апаратури и посоки,нещо ми се бе изгубило...До тогава съблюдавах единствено плюса и минуса...Какво бе учудването ми след като обърнах кабела...картината се изчисти,а преди бе позамазана леко...Друг е въпроса,че сега не бих дал 20 долара метър за този кабел,след като намирам определено,че плоския кабел на Джамо свири по-динамично,живо и бързо...
От ПАС си взех една подложка,която се слага на диска с твърдението,че помага на ДВД и ЦД да свирят по-добре...купих го и...Бях изумен,че подобренията са драстични в положителна посока.Баса е по-бърз,стегнат и динамичен,средата по-ясна,високите също..Но най-драстична се оказа промяната в ДВД-то ми...Картината стана ..просто по чиста и аналогова,звука също....Пускахме го и на скъп ДВД плеър на НАД-също имаше осезателни разлики...Жалко,че досега не сте искали да ви го пусна...Хората,които идваха у нас оставаха безмълвни,към това,което казвах...Много хора миказват,че това нямало логика...но резултата е налице.... :wink:
Имам Скан Спийк и Ексел на Сеас...Сега едва ли бих дал луди пари за тях...наистина са малко по-добри...но не оправдават цената си...на хората ,които ги слушаха не им харесаха...според мен бяха натоварени с огромните очакваня за тези говорители,които разбира се не бяха оправдани....И много други хора,които реално оценяват нещата биха се съгласили с мен...Преди време направих едни колонки с АРХ-130 с някаква мексиканска пищялка....Аз забравих за Сеас-а,а еднин си хвърли Джамото "Класик-8" за задни...Подобренията са малки...но съществени...Въпроса е дали наистина си заслужава да се хвърлят средства,при условие,че голяма част от нас едвам скърпват бюджета...
Не бих бързал да отхвърля и езотериката...Говорителя на Алнико е живо доказателство за това...За мен човек е най-вишето Божие творение,но цивилизацията ни е превърнала в жалки технократски приматчета и ни е лишила от възможността да разбираме проиродата....
Измерванията са важни да, но някои нюанси са недоловими за НИКАКВА апаратура...Спомнете си само как ВСИЧКИ животни реагират на предстоящи бедствия,а прехвалената "съвършенна"апаратура...МЪЛЧИ....

Затова моят скромен опит говори едно-Истината трябва да се разглежда от много ъгли и е твърде субективна,в зависимост от твърде многостранни и противоречиви фактори...Много мъдрост се изисква за да се отсъди..и много любов в сърцето...

Нека иначе хубавия форум не се изражда в спорове,а да бъде коректен съзидателен и полезен.Нека не се налагат виждания...Всеки има право да изкаже това,което мисли,а не да го налага...Нека посрещнем всеки нов проект с радост за човека,който го е сътворил и да му помогнем,а не високомерно да му наложим,че нашето мнение,макар и да е вярно...е единствена и последна инстанция...Противопоставянето носи противопоставяне...Любовта привлича любов...

Един отявлвн човек на духа...

Аватар
DIY
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#19 Мнение от DIY »

Дали кабелите имат посока? Ами щом се чува разлика в звука, значи има.
Малко встрани от темата, преди време и аз мислех че мога да си направя евтин и качестен кабел от мрежов компютърен UTP, RG 58, посребрените руски кабели и т.н. Пробвал съм почти всички варианти :-) Преди година един колега донесе от Канада комплект кабели интерконектори и за колони на MiTerminator. За съжаление нищо от моите самоделки не може да се сравнява с тях. И понеже трябва да ги връщам започнах да търся алтернатива и случайно видях в Техномаркет кабели на фирмата Profigold ( ама име са си избрали... )
На кутийката има оценка от Hi Fi World - 4 звездички и макар че техните оценки са силно пристрастни ( например QED според мен е много прехвален ) реших да пробвам. Купих интерконектори - 0.5 м. и звука им е доста добър, но все още отстъпваха на MiTerminator.
И тогава реших да пробвам една идея, за която от четох преди доста време - да се пусне силен високочестотен ток през кабела. Отворих едно компютърно захранване и извадих изводи от вторичната намотка на изходния трансформатор. Пуснах кабелите да се "пекат" по 1 седмица на около 1 ампер. Ефект ИМА, сега кабелите са по добри от много по-скъпите MiTerminator купени на старо за около $100.
За тези които не вярват - и двата кабела могат да се чуят.
Сори ако съм ви отегчил с дългото писание.

Поздрави,
Ангел

Аватар
Dreamer
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#20 Мнение от Dreamer »

а майко, направо ме разбивате знаете ли?
ами да ви попитам нали сигнала има положителен полупериод и отрицателен, като в единия тече в една посока, в другия - в обратната. Все още не мога да разбера как може да има значение как си вързал кабела при положение, че той се използва абсолютно еднакво и в двете посоки, т.е. самия сигнал няма изразена посока, пък ти за кабела ми говориш...

Аватар
Azeroth
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#21 Мнение от Azeroth »

Dreamer написа:а майко, направо ме разбивате знаете ли?
ами да ви попитам нали сигнала има положителен полупериод и отрицателен, като в единия тече в една посока, в другия - в обратната. Все още не мога да разбера как може да има значение как си вързал кабела при положение, че той се използва абсолютно еднакво и в двете посоки, т.е. самия сигнал няма изразена посока, пък ти за кабела ми говориш...

Това питам и аз, ама няма отговор. Изчетох линковете на velinski по-горе. И там няма задоволителен отговор. Има глупости от типа (по памет), че не е важен потока на електроните, а потока на енергията която била еднопосочна :!: :?:
Ама щом има хора които твърдят, че чуват разлика...... Аз не чувам и това ми харесва 8) . Но, в края на краищата нищо не пречи да се спазва "посоката", независимо от наличието или липсата на полза.

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от Bojo »

Съжалявам, че не съм посочил други източници, но просто не мога в момента да ги намеря. Имам стотици линкове и ще отнеме време, но ще го напрявя. Посочил съм човек, който и 100 и Саундмен познават - могат да му се обадят по телефона и да разговарят с него. Не цитирам различните теории, защото не съм убеден, че ще мога достатъчно точно да ги цитирам, но все пак ще маркирам един момент - както каза Кирилов, ако кабелът се разглежда като четириполюсник с разпределени капацитет, индуктивност и съпротивление, които е натоварен на входа и на изхода с товар с различен импеданс се получава система, която има резонанс или резонанси при определени честоти. При изтеглянето и последващите го обработки тези разпределени "съставки" се получават неравномерно по кабела, тоест кабела придобива посока.

Аватар
Dreamer
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#23 Мнение от Dreamer »

това за четириполюсника има донякъде логика. дай сега да го измерим и да видим за кои честоти ще има значение... Оп, то ставало въпрос за честоти от порядъка на мегахерци. Въх, ша знаеш, това доста ще ми навреди на сигнала и няма да се насладя напълно на музиката... Я бегайте си намерете говорители дето имат поне 1% нелинейни изкривявания и се обадете тогава. Не знам защо куцо и сакато се бичи над тия кабели, като те са едва некфа абсолютно малка част от цялата система.
А това с подложките за диск и DVD направо ме разбиват:)))

D.Kolev

#24 Мнение от D.Kolev »

àáå è àç òàêà ìèñëåõ ïðåäè âðåìå àìà ñå îêàçà ÷å çäðàâî áúðêàì.
ãîëÿìî çíà÷åíèå èìàò ïðîêëåòèòå êàáåëàöè , à äà íå ãîâîðèì çà ðàçëèêàòà ì/ó ìåä è ñðåáðî 8O

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#25 Мнение от oceanman »

Дриймър,Яла да чуеш подложката :D :wink: ..На SEAS Excel W17 E002 му давт 0.3% на 100 херца THD...Е разбира се не при 100 вата 8) . И аз не им вервам на рекламите,ама като си го слушкам у нас...наистина не криви...(в сравнение и с други говорители) 8)

И мисля,че като изказваме мнение ще бъде добре да запазим добрия неарогантен тон :!: :!: :!:

Аватар
Azeroth
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#26 Мнение от Azeroth »

oceanman написа:Дриймър,Яла да чуеш подложката :D :wink: ..На SEAS Excel W17 E002 му давт 0.3% на 100 херца THD...Е разбира се не при 100 вата 8) . И аз не им вервам на рекламите,ама като си го слушкам у нас...наистина не криви...(в сравнение и с други говорители) 8)

И мисля,че като изказваме мнение ще бъде добре да запазим добрия неарогантен тон :!: :!: :!:

Колко струват в ПАС тези подложки?

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#27 Мнение от oceanman »

Убий ме,но вече не помня...ЕГН-то...Но двуцифрена сума ми се мота в главата...(което никак не е оправдано)Но ефекта е все едно,че слагаш качествен кабел на мястото на старата телефонна жица :D свързваща колони с усилвател...Интересно е,че дори лаици и (жената например),забелязват разликата... :wink:
Но по-добре е идете и чуйте да не кажете,че си ви лъжа...

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#28 Мнение от Zlatan Kitanov »

Благодаря на всички за отговорите и за интересната дискусия, която се получи. Мога да кажа, че се чувствам още по-объркан, но и вече смятам, че ако една система не звучи, едва ли кабелът е първото нещо, което трябва да се сменя. Весели празници!

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#29 Мнение от oceanman »

В събота се събрахме ограничена групичка хора да послушаме дали има разлики между кабелите,посока на кабелите,положението на захранващия кабел,подложката SID.
За малкото време,през което слушахме,лично аз стигнах до интересните изводи,че всяко нещо има значение...Честата смяна на различни кабели и посоките им ,остави единодушното становище а преценяващите:
Посоката на кабела има значение.При едни кабели обръщането на посоката осезателно промени звука,при други-не чак толкова.Това явление се наблюдаваше както при интерконекторите,така и в кабелите свързващи усилвателя с колоните.Имаше кабели-интерконектори на Проел,на КюИДи,няколко китаеца,и евтин от комплекта на дек "Накамичи"...Везните според мен наклониха в полза на Накамичито,а разочарованието дойде,разбира се от КюиДи и правения със сребърен кабел интерконект.Китайците..нали са китайци,та за тях си е добре 8)
Кабели за колони...Имаше китайци,вахденХул"Хибрид Ц122" и "Солид кор"сребърен на Алнико...Разбира се на Алнико кабела взе решителен превес.
SID.подложката почти винаги даваше промяна в звучението...Оказа се обаче,че не сме я слагали правилно :D :oops:
В цялата каша накрая така ни се наду главата(Скан спийка на Калоян е невероятно могъщ и качествен :wink: 8) ),че ловяхме само разлики,без да успеем реално да преценим кое е по-добре...За това се иска продължително слушане за да могат да се хванат нюансите...
Промяна в звука се ловеше и в обръщане на захранващите кабели...

audioman

#30 Мнение от audioman »

Да, псоките променяха звука. Трябва да се отбележат и няколко други факта:
1. на различните апарати обръщането на кабелите и на захранващите такива влияят различно.
2. Лично аз чувах повече разлики в Интерконектите, докато при смяна на кабела до говорителите добре чуваема разлика не успях да доловя. Точно обратно на това, което съм очаквал.
По т.1. следващият път може да остане време и желание да изтестваме няколко различни източника и вличнието на кабелите върху звука ; по-точно ме интересува влиянието на изходното съпротивление.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”