А не мислите ли, че най-добре е да се пита в специализираните форуми за тази работа. Не мисля, че аудио/филски форум е най-подходящото място.
Съфорумците са изброили горе част от възможните методи за намаляване на шума, срещтнах и странни идеяи/реализации за мен.
1. Най-важното е да имаш пари, знания и желание.
2. Най-евтината възможност за намаляване на шума е като се сложат регулатори на напрежението подавано към вентилаторите. Всеки вентилатор, пуснат на 4-5-7 волта се приближава до безшумност. (естествено има изключения - Vantec Tornado, с неговите 5,5к оборота за 80мм перка пак си е шумен даже и на 4 волта)
3. Малко по-скъпа, но пак ефективна възможност е купуването на що годе високооборотни вентилатори които да предоставят достатъчно голям поток при нужда, но се накачулят на регулатори на напрежението и се намалят - така когато имаш нужда от силна струя въздух я имаш, а когато искаш тишина я имаш, чрез намаляване на напрежението. Добра идея е да се направи и възможност за директно изключване на вентилатора.
4. Също възможност е да се закупят нискооборотни, големи вентилатори. GlacialTech са добър избор с техният - silentblade. Аз съм виждал 80 и 120мм от този модел.
5. Безвентилаторното охлаждане е най-тихо несъмнено, но най-слабо ефективно, както и не особено евтин вариант. Безвентилаторно захранване, под 80тина $ не се сещам. Също така има компоненти които е невъзможно да се охлаждат с безвентилаторен охладител, поради това че греят прекалено много.
6. Водно охлаждане, несъмнено най-ефективно и едно от най-тихите (в зависимост от начина на охлаждане на радиатора, големината му и желаният резултат), но е и възможно най-скъпите варианти. Направено от теб самият намалява чувствително цената му, а понякога се изравява и с ТОП въздушните охладители, но се изисква голяма доза опит и знания, които ти след като питаш такива въпроси предполагам нямаш.
Шумопоглъщащите матеряли определено не са добра идея, тъй като са нож с 2 остриета. От една страна намаляват шума излизащ от кутията, от друга намаляват и охлаждащата повърхност. Колкото и да е, една метална кутия, а още повече алуминиева, отвежда и охлажда до някаква степен въздуха в нея самата. Като сложиш разни шумопоглъщащи матеряли въздуха вътре се сменя само и единствено при наличие на вентилатори които да се грижат за това, което води до доста по-високи температури.
След доста дълго време проби и голяма вманиаченост на тема възможно най-малко шум, моят опит показва че:
1. За хора със средно количество средства, най-добрият вариант е голяма кутия с отвори за 120мм перки, минаващи през контролер на напрежението - съответно пуснати на 4-5-6 волта - размърдват въздуха, до толкова до колкото да не застоява жегата вътре. Като стане лято или клокваш, просто усилваш напрежението и вентилите почват да веят повече. Всички вибрациоиздаващи чаркове (До колкото е възможно) монтирайки се на кутията се изолират с малка лента вътрешна гума от кола, която се слага в зоната в която вибриращият елемент се допира с кутията. Всеки вентилатор се закача, като между неговата пластмасова/алуминиева рамка и курията се слага малко гума по описаният горе начин.
2. За хора с повече средства - водно охлаждане
2а. За хора с повече средства и без нужда от ТОП конфигурации - големи безвентилаторни охладители на по-скромни конигурации (съответно по-малко топлиноотдаващи такива).
3. За хора с малко пари, наличните компоненти + регулатори за напрежението + гуми както по-горе описах.
4. За хора без пари - или без компютър или "Start->Turn Off Copmuter->Turn Off" и шума изчезва.
п.с. За справка, на мен при конфигурация ниско-среден клас ми струва около 300 лева цялото удоволствие (1/6 от цената на РС-то) да го докарам до възможно най-безшумено и студено състояние.
Вечер, тъй като съм рутер, РС-то остава само с вентилаторът на захранването намален на 5 волта. Всичко друго се изключва, процесор, рам и видеокарта се Downclock-ват.
@Лз Това е вариант също, ама може ли да ми обясниш каква дупка трябва да направя за кабелите идващи от РС-то към периферията в стената ? Като имаш един DSUB кабел за монитора и още поне 5-6 кабела (клавиатура/мишка, микрофон, колонки (да предположим само кабела от звуковата карта към външният дак - нали сме аудиофилски форум) кой знае колко USB кабела за апарат, кард рийдъри, телефон/покетРС и тн.) Аз това съм го мислил, ама излиза че трябва да се направи поне една дупка с диаметър 5-6см за да мине всичко това. Освен естествено ако не си достатъчно знаещ и можещ, за да разпоиш всякакви накрайници, да ги промушиш през дупката и да го запоиш обратно от другата страна
В твоят конкретен случай, също така голям минус е поставяне в кухнята на такъв вид техника. В кухнята обикновено се готви (пари + мазнотия), пере, че и понякога глади (в панелките с по 2-3 стаи обикновено кухнята е "дома" на домакинята в която стая се вършат тези работи), което са все вредни неща за РС-то. Да не говорим че и температурите са обикновено по-високи поради печки, хладилници и тн. и тн. нагряващи неща, което води до по-малки възможности за клок ...