...шумът от вентилатора на компа как да го заглуша...

Съобщение
Автор
Riptor

#18 Мнение от Riptor »

Borislav Uzunov написа:Аз лично си направих мод на процесорния охладител, който в момента клони към 2 килограма. Смених захранването. Направих организация на въздушния поток в кутията.Оставих само един вентилатор.
В резултат на тази реконструкция, за първи път чух как работи харддиска. Компютъра стана толкова тих, че почти не се чува. Температурата на процесора се движи в рамките на 54-55 градуса. Бая игра беше, но резултата си заслужаваше.
Процесора ми е бартон. Това го споменавам защото тея печки отделят не малко топлина.
Като твой "съпроцесорник" трябва да подкрепя мнението ти, но температури над 50 градуса за мен са прекалено високи. Моя зъзне при 36-7 градуса, но е малко по-шумен понеже вентилатора на процесора ми е за нов.

На тези, които тепърва ще купуват ПК - захранването им да е със 120мм перка, по възмойност с регулатор, СТУДЕН харддиск (за да не изисква перка), видеокарта без вентилатор (която обаче ще е и сравнително слаба), процеосрния вентилатор - с голям радиатор и вентилатор. Желателно е всички вентилатори да са с BALL BEARING, а не Sleeve Bearing - т.е. трябва да е с лагери а не с втулки за да е по-тих и с по-дълъг живот.

Други варианти са водно охлаждане или само с радиатори. Но обезшумяването на компютъра почти винаги означава спад в производителността. За да са налице и тишина и мощ - само $$$ помагат ;)

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#19 Мнение от Simonov »

Като за начало е добре да се смени захранването. Предлагат се захранвания с големи(12см) перки, които осигуряват добър въздушен поток, който е достатъчен за ефективното охлаждане на целиятакопмютър. Семпрон 2700+ се охлажда достатъчно добре от боксовия си охладител който е практически безшумен.
Ако се елиминират всички други вентилатори, компютъра ще генерира минимален шум.
Изображение

McBright
има опит
има опит
Обратна връзка:

#21 Мнение от McBright »

А не мислите ли, че най-добре е да се пита в специализираните форуми за тази работа. Не мисля, че аудио/филски форум е най-подходящото място.

Съфорумците са изброили горе част от възможните методи за намаляване на шума, срещтнах и странни идеяи/реализации за мен.

1. Най-важното е да имаш пари, знания и желание.
2. Най-евтината възможност за намаляване на шума е като се сложат регулатори на напрежението подавано към вентилаторите. Всеки вентилатор, пуснат на 4-5-7 волта се приближава до безшумност. (естествено има изключения - Vantec Tornado, с неговите 5,5к оборота за 80мм перка пак си е шумен даже и на 4 волта)
3. Малко по-скъпа, но пак ефективна възможност е купуването на що годе високооборотни вентилатори които да предоставят достатъчно голям поток при нужда, но се накачулят на регулатори на напрежението и се намалят - така когато имаш нужда от силна струя въздух я имаш, а когато искаш тишина я имаш, чрез намаляване на напрежението. Добра идея е да се направи и възможност за директно изключване на вентилатора.
4. Също възможност е да се закупят нискооборотни, големи вентилатори. GlacialTech са добър избор с техният - silentblade. Аз съм виждал 80 и 120мм от този модел.
5. Безвентилаторното охлаждане е най-тихо несъмнено, но най-слабо ефективно, както и не особено евтин вариант. Безвентилаторно захранване, под 80тина $ не се сещам. Също така има компоненти които е невъзможно да се охлаждат с безвентилаторен охладител, поради това че греят прекалено много.
6. Водно охлаждане, несъмнено най-ефективно и едно от най-тихите (в зависимост от начина на охлаждане на радиатора, големината му и желаният резултат), но е и възможно най-скъпите варианти. Направено от теб самият намалява чувствително цената му, а понякога се изравява и с ТОП въздушните охладители, но се изисква голяма доза опит и знания, които ти след като питаш такива въпроси предполагам нямаш.

Шумопоглъщащите матеряли определено не са добра идея, тъй като са нож с 2 остриета. От една страна намаляват шума излизащ от кутията, от друга намаляват и охлаждащата повърхност. Колкото и да е, една метална кутия, а още повече алуминиева, отвежда и охлажда до някаква степен въздуха в нея самата. Като сложиш разни шумопоглъщащи матеряли въздуха вътре се сменя само и единствено при наличие на вентилатори които да се грижат за това, което води до доста по-високи температури.

След доста дълго време проби и голяма вманиаченост на тема възможно най-малко шум, моят опит показва че:

1. За хора със средно количество средства, най-добрият вариант е голяма кутия с отвори за 120мм перки, минаващи през контролер на напрежението - съответно пуснати на 4-5-6 волта - размърдват въздуха, до толкова до колкото да не застоява жегата вътре. Като стане лято или клокваш, просто усилваш напрежението и вентилите почват да веят повече. Всички вибрациоиздаващи чаркове (До колкото е възможно) монтирайки се на кутията се изолират с малка лента вътрешна гума от кола, която се слага в зоната в която вибриращият елемент се допира с кутията. Всеки вентилатор се закача, като между неговата пластмасова/алуминиева рамка и курията се слага малко гума по описаният горе начин.
2. За хора с повече средства - водно охлаждане
2а. За хора с повече средства и без нужда от ТОП конфигурации - големи безвентилаторни охладители на по-скромни конигурации (съответно по-малко топлиноотдаващи такива).
3. За хора с малко пари, наличните компоненти + регулатори за напрежението + гуми както по-горе описах.
4. За хора без пари - или без компютър или "Start->Turn Off Copmuter->Turn Off" и шума изчезва.

п.с. За справка, на мен при конфигурация ниско-среден клас ми струва около 300 лева цялото удоволствие (1/6 от цената на РС-то) да го докарам до възможно най-безшумено и студено състояние.
Вечер, тъй като съм рутер, РС-то остава само с вентилаторът на захранването намален на 5 волта. Всичко друго се изключва, процесор, рам и видеокарта се Downclock-ват.

@Лз Това е вариант също, ама може ли да ми обясниш каква дупка трябва да направя за кабелите идващи от РС-то към периферията в стената ? Като имаш един DSUB кабел за монитора и още поне 5-6 кабела (клавиатура/мишка, микрофон, колонки (да предположим само кабела от звуковата карта към външният дак - нали сме аудиофилски форум) кой знае колко USB кабела за апарат, кард рийдъри, телефон/покетРС и тн.) Аз това съм го мислил, ама излиза че трябва да се направи поне една дупка с диаметър 5-6см за да мине всичко това. Освен естествено ако не си достатъчно знаещ и можещ, за да разпоиш всякакви накрайници, да ги промушиш през дупката и да го запоиш обратно от другата страна :roll:
В твоят конкретен случай, също така голям минус е поставяне в кухнята на такъв вид техника. В кухнята обикновено се готви (пари + мазнотия), пере, че и понякога глади (в панелките с по 2-3 стаи обикновено кухнята е "дома" на домакинята в която стая се вършат тези работи), което са все вредни неща за РС-то. Да не говорим че и температурите са обикновено по-високи поради печки, хладилници и тн. и тн. нагряващи неща, което води до по-малки възможности за клок ...
Само онова което те накара да трепнеш, то засужава да бъде наречено хубаво !

Gavril Gavrilov

#25 Мнение от Gavril Gavrilov »

С поръчка на малкото елементи от едно водно охлаждане, които не могат да се направят DIY или поне не от всички и не перфектно, ако се тръгне
да се сдьела водно за ЦПУ, мост, графиката и евентуално за харда, цената спокойно може да падне под 100лева.
А 6 хубави вентилатора като нищо скачат над 100.

McBright
има опит
има опит
Обратна връзка:

#26 Мнение от McBright »

Todor Kovachev написа:
Много си прав, само че с толкова пари можеш да направиши и друго ,а именно: отиваш до най близкия офис на риъл вижън и си вземаш едно компаче Р4-1,7 което не се чува изобщо , с него си слушай наволя , другата конфигурация си я клоквай колкото щеш :D
Машините в даскалото са Деллчета, те май всичките Компак, Делл, Фиджицо-Сименс и тн. сите са някви изчанчени охлаждания. Но все пак са далеч по-шумни от моето РС :p (в уни-то имам предвид)
Само онова което те накара да трепнеш, то засужава да бъде наречено хубаво !

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#27 Мнение от Simonov »

Младежи, дори водното охлаждане има нужда от вентилатори, освен ако не се използва масивен радиатор за водата. Например такъв от Москвич :D :D :D
Изображение

D.Kolev

#28 Мнение от D.Kolev »

çàëìàí ìèñëÿ ÷å èìàõà ìàñèâíà àëóìèíèåâà êóòèÿ êîÿòî ñëóæè êàòî ðàäèàòîð, à òîïëèíàòà ñå îòâåæäà ñ thermal pipes.
âîäíîòî îõëàæäàíå ìàëêî ïðîñòîòèéêà èäâà, à çà øóìà îò õàðäîâåòå íå ìîæå äà ñå íàïðàâè ìíîãî.

Gavril Gavrilov

#29 Мнение от Gavril Gavrilov »

Поправям се - радиаторен блок, извън ПС-то, два големи нискооборотни вентилатора на него. Виждал съм такова изпълнено - шума е никакъв.
Но си остава факт - SCSI хард за машина където се гони тишина си е излишно упражнение.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”