skip написа:Audiomaster написа:Говорителите са чешки, ползвал съм такива в малки колонки за едно заведение и звучат много прилично, естествено малко съм ги променил

Ако е възможно да споделиш в какво се състои промяната защото и моята идея е малки колонки ' компютърен тип ' но под компютърен нямам в предвид комерсялното понятие , ако може по скоро към кутийка да ме насочиш ..

Ами леко понижих резонансната честота, като запазих пълния качествен фактор(дори малко го понамалих) чрез увеличаване на вътрешните активни загуби в материала на окачването и мембраната, естествено с цената на леко понижаване на SPL, но едва доловимо. Той и без това си бе малко по-чувствителен, тъкмо си пасна с високочестотния. Разширих му малко честотния обхват и откъм вискоките и се получи доста приличен драйвер. Иначе Qt му бе малко висок и имаше малко бумтящ бас, но след интервенцията всичко си дойде на място. Нямаше време да се настройва кутията, та се наложи да се настройва говорителя

, макар че се прави обратното - по данни на високоговорителя да се изчисли кутията. Е, тука можем и двете

. В общи линии това е. А да, акустичното оформление беше фазоинвертор с обем около 12-15 л. Но вече не се сещам в подробности, съжалявам. Иначе на по-качествените проекти си имаме архив, но това си е комерсиално отвсякъде, все пак и ние трябва да се издържаме някак