Въпрос към HDTV-знаещите !!!

Съобщение
Автор
Аватар
sparky
има опит
има опит
Обратна връзка:

#16 Мнение от sparky »

alnico написа: просто пиши постовете си така че да може да се разбира дали теоретизираш или боравиш с факти :wink:
:oops: Вярно, сега като погледнах по-предишния си пост, наистина е мялко неясен.
alnico написа:(гледам я в стая 4/4м. и не виждам никаква връзка между размера на телевизора и този на стаята ти)...
Това си е чисто въпрос не предпочитяния според мен. А и това до колко човек може да отделя време за тези неща. Финансовият въпрос също има значение, но мисля че при наличие на желание е решим.
alnico написа:(ако къщата ти е с правилен дизайн слънцето влиза в нея просто като дръпнеш пердето :wink:)...
Ама разбира се, аз говорех за магазина. Ако го бях видял в къща щях направо да си кажа мнението, а не да предполагам. В магазина нямаше завеси :D А би било добре да има (но не и за търговците).

За "кинескопа с добър вакуум" сме 100% на едно мнение, ама са големи мамка му. :( SAMSUNG са изкарали някава "по-плитка" серия CRT и силно се колебая между тях и LCD - говоря за размер 26-30 инча, защото съм се спрял на тези размери горе-долу.

Обаче не съм много фен на SAMSUMG чисто субективно. До сега съм имал само SONY. До два месеца ми предстои такава покупка и ще видим до тогава дали ще излезе нещо ново на пазара...

В крайна сметка мисля че човека, дето зададе въпроса, вече знае какво да гледа - то нали и това беше целта.
Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят.

Аватар
kabel
има опит
има опит
Обратна връзка:

#17 Мнение от kabel »

много добре ви писах 32 инча срт тоест кинескоп а не проектор и е с реални 1024\768 ще потърся линк
телевизор http://www.pult.ru/news/?id=1491
програми http://www.kingofsat.net/en/hdtv.php
препоръчвани тел и проектори http://www.premiere.de/premweb/redaktio ... -Liste.pdf
самсунга го давам като пример за ниска цена нищо друго

Аватар
Fenkiller
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#18 Мнение от Fenkiller »

alnico написа:
Fenkiller написа:,на хубав проектор всичко изглежда доста по добре особено ако
....е тъмно :wink:
Абсолютно си прав за тъмнината.Имах пред вид проектор с хубав бял екран на стената а не телевизор.Освен това в киното също е тъмно и това е част от магията!
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !

RazoR

#19 Мнение от RazoR »

Fenkiller написа: с хубав бял екран на стената ...
Малко офтопик: ако проектора е силен ( повечко анси лумени) като прожектираш на сив екран с черна матова ивица около него ефекта е много добър, има повече контраст и чертоно става доста по черно, което е един от основните недостатъци на проекторите.

Аватар
marg
чете
Обратна връзка:

Re: Въпрос към HDTV-знаещите !!!

#20 Мнение от marg »

HDTV вече чука на вратите. Нещата в ЕВРОПА се мотат вече 1-2 години. В САЩ и Япония оттогава има излъчване.

Дисплея е най-малкия проблем - вече 2 години има HD Ready Plasma, LCD, Projection TV , прожектори и др дисплейващи устройства. Който иска да чете има цели сайтове за предимствата и недостатъците на всяка технология. За начало
http://www.cnet.com/4520-7874_1-5102926 ... ag=ont.hdw

Основния критерий е 16:9, > 720р, DVI/HDMI (с HDCP за жалост)

Няма съдържание! Филмовите компании са се стиснали като за последен бой.

При офлайн носителите през пролетта се чака Blue ray, / HD DVD , в момента има малко филми на WMV 10 - HD i Divx -HD за компютър
Има 1-2 модела полу-любителски HD видеокамери

Онлайн - сателити - в Европа има пробни излъчвания, говори се и за наземен broadcast.

Световното ще се излъчва на HD и който иска може да го гледа и в България. Някои кабелари обявиха че ще го предават - с съответния receiver- set top box.. Аз лично смятам да гледам не повече от 3-4 мача, важното е че с него ще настъпи пробива!

Картината е потресаващо различна! Абсолютно си струва! Не само заради резолюцията, а зареди по-малката компресия - много гадости които се виждат на DVD - ги няма!

Марг

gak1 написа:Здравейте!

Ако приемем за вярно, че на световното по футбол тази година мачовете ще се излъчват и във формат HDTV възниква въпроса- С какво ще може да се гледа?
Мисля, че сигнала ще мога да го приемам по сателит?!?!?
Въпросът ми е - Какво трябва да има един телевизор за да се гледа този формат телевизия?
:D :D :D
Можете ли да ми препоръчате модели ,намиращи се на нашия пазар!

Благодаря предварително!

Поздрави

N.Jordanov
има опит
има опит
Обратна връзка:

#21 Мнение от N.Jordanov »

Още малко инфо по темата :

http://www.stereo.ru/review.php?article_id=316
_________

NJ

Razar
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#22 Мнение от Razar »

Мисля че мн по евтино ще излезе с един тунер за ПС и вече съответен софтуер и сателита се връзва към тунера

Аватар
miro_vampiro
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#23 Мнение от miro_vampiro »

Айде и от мене малко по тази тема!
За телевизорите, ми аз продавам такива, първо, самсунг 32 инча, уж HDTV, без коментар, освен че и за телевизор не може да се използва(лоша сходимост, много лоша геометрия) не успя да разпознае HDTV сигнал и не тръгна нищо на него ! Просто нямам думи !
За плазмите, новите модели са HD съвместими, е нямат пълна HDTV резолюция на панела а само 1024 на 768 за сега ! И въпреки това качеството на картината е много добро, особено на плазмите на панасоник, 42pv500 или 50pv500!
А сега ето една статия от локалния ми форум за HDTV, надявам се автора и да не се сърди че че публикувам тук ! :)

High Definition Video (HD Video) и домашният компютър.

Няма човек, който поне веднъж да не е чувал за новия стандарт HD Video (High-Definition Video), благодарение на който видеоизображението на екрана изглежда по-реалистично и далеч по-детайлно. Както ще се убедите от представянето по-долу, технологията предлага дори повече преимущества в сравнение със стария SD Video (Standard Definition Video) стандарт.

В краткото представяне на технологията ще ви запозная с основите на новия стандарт, както и с минималните изисквания към домашния компютър, необходими за редактиране и възпроизвеждане на видеофайлове в битови условия.

Най-съществената разлика между новия HD и стария SD видеостандарт е в по-големия брой пиксели, с които се визуализира видеоизображението на екрана. Най-вероятно голяма част от вас разполагат със съвременен цифров фотоапарат и предполагам, сте добре запознати с факта, че повече пиксели в едно изображение водят до по-детайлна и по-реалистична картина.

HD видеоизображението се дистрибутира в две основни стандартни резолюции – 1280 х 720 и 1920 х 1080. Последната се среща в две разновидности – 1920 х 1080i и 1920 х 1080p.

Когато видеоизображението се предава във формат 1920 x 1080i пиксела, половината от 1080-те вертикални линии на изображението се показват, след което се скриват и се появява останалата половина от тях. Това, разбира се, не бива да ви смущава, тъй като тази смяна на вертикалните линии се прави около 60 пъти в секунда, което на практика е невъзможно да бъде забелязано от човешкото око. В този случай реалната честота, с която се опреснява изображението върху екрана, е с 30 кадъра в секунда. Неудобство се създава, ако решите да гледате клипове и видеофилми, кодирани в този формат, но само на някои от новите свръхголеми екрани, които се предлагат на пазара ни. Самото неудобство се изразява във видимо премигване на изображението.

Проблемът с трептенето при по-големите екрани бе решен с разработването на другия стандарт – 1920 х 1080p, при който всички 1080 вертикални линии се показват едновременно. На практика това означава опресняване на излъчваното изображение със скорост от 60 кадъра за секунда. Сами може да се досетите, че в този случай главоломно растат и системните изисквания към нужния хардуер.

Стандартно телевизионно изображение с резолюция 640 х 480 (720 х 480) е съставено от 300 000 (350 000) пиксела, докато същото изображение в HD видеостандарта е съставено от 2 000 000 пиксела (при резолюция 1920 х 1080). В случай че решите в реално време да прихващате и обработвате видеопоток, базиран на HD стандарта (при резолюция 1920 х 1080), то домашната ви система ще трябва да има възможност да обработва около 120 милиона пиксела за секунда време. За сравнение ще отбележа, че за средностатистическите компютри от домашния ни бит обработка на един милион пиксела в реално време за секунда се оказа отчасти голяма пречка.

Допълнителен проблем, освен необходимото изисквано процесорно време за обработка на видеосигнала, се явява и необходимостта от достатъчно дисково пространство. Мисля, че вече стана време да спомена и за системните изисквания на стандарта към домашните компютърни системи.

Препоръките, които Microsoft дава като абсолютен минимум за прихващане и кодиране на HDTV видеопоток в стандартен HD WMV файл, са процесор от серията Pentium 4, работещ на честота 3 GHz (или AMD Athlon XP 3000+), няколко хард диска, свързани в един RAID масив (например SCSI Ultra-160 хард дискове на 15 000 rpm, свързани в RAID 0 масив). По спецификации, пълнометражен филм в резолюция 1920 х 1080, без да бъде компресиран, може да заеме около 410 GB/час дисково пространство. Разбира се, ще се нуждаете и от специализирана capture видеокарта.

В случай че просто искате да се наслаждавате на перфектна картина, Microsoft препоръчва отново високопроизводителен процесор (напр. Pentium 4). Освен това за препоръчване е да се снабдите с последните и актуални драйвери на видеокартата си. Дори е желателно тя да бъде съвместима с DxVA (DirectX Video Acceleration) технологията, която значително помага за по-бързото декодиране на видеоизображението.

Ако сте започнали да се възхищавате на технологията, то определено има с още какво да ви изненадам: ще спомена факта, че в момента се разработва още по мощен стандарт – UHDV (Ultra High Definition Video). Негов разработчик е японската компания NHK, която смята картината на видеоизображението да бъде от порядъка на 7680 x 4320 пиксела, при честота на опресняване от 60 кадъра в секунда. Макар и в процес на разработка, стандартът вече има и своите първи врагове. След по-продължително гледане на видеопотоци в тази резолюция част от хората започнали да страдат от гадене. Разбира се, проектът остава далеч в бъдещето.

И накрая се оказва че ще има и такава телевизия в България !
Телевизията с висока разделителна способност прави своя дебют у нас в кабелната мрежа на Евротур Сат ТВ.

На официална пресконференция бордът на директорите на Евротур Сат ТВ (която от няколко месеца работи под търговската марка ЕСТНЕТ) обяви готовността на компанията да предложи HDTV сигнал на своите абонати в началото на месец април. Нужното за целта оборудване вече е инсталирано и работи, като експерименталното излъчване на телевизионен канал с висока разделителна способност на практика започна още в края на 2005 година.

HDTV (High Definition Television) е новото поколение цифрова телевизия, която се характеризира с много по-високо качество на образа. Тя е с разделителна способност 1920 х 1080, което означава картина с над 2 милиона пиксела (около 4 пъти повече от досегашния европейски стандарт PAL).

За да гледат HDTV, абонатите на ЕСТНЕТ ще трябва да закупят от фирмата set top box (чиято ориентировъчна цена е малко над 300 USD) и да притежават HDTV съвместим телевизор. Всичко по темата HDTV, както и обзор на 14 от най-добрите плазмени и LCD телевизори, публикувахме в октомврийския брой на Digital World (статията „Новото лице на телевизора”).

През месец май 2005 г. ЕСТНЕТ стартира интерактивната “pay-per-view” услуга. Чрез нея абонатите избират, поръчват и получават индивидуално интересуващите ги филми или телевизионни предавания, за които заплащат отделна такса. От лятото на 2006 година сред предлаганите заглавия ще присъстват и хитови холивудски продукции в HDTV формат.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”