Коя програма вади най-качествен звук?

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
bezobraznia

не

#16 Мнение от bezobraznia »

Velinski , само отчасти си прав. преди доста време бях публикувал тестове и мнения относно различните кодеци... или тук или беше в дир-а, а за да не се повтарям няколко пъти само да уточня: Fraunhofer IIS е несравним кодек за мр3-ки със компресия под 192, за над 192, например - 224, 256, 320 правилно е да се ползва BLADE - убииствено добри компресии прави (е, като за мр3-ка де :wink: )
А относно декодирането значение също има - и то огромно. За сравнение ще дам ето това: Защо съществува този сайт след като всички аудио дискове са записани на перфектни носители и в перфектни звукозаписни студиа - ами защото възпроизвеждането на това качество не може да стане с усилвател за 20 кинта от пазара :wink: т.е. декодер-а има значение също толкова колкото енкодера.
Аз слушам на Winamp ver.2.xx смея да твърдя, че са малко програмите (респективно декодерите), които възпроизвеждат по-качествено музика на комп-а. Да не навлизаме в подробности, че най-добрите декодери на мр3-ки са предназначени за 24бит-а и поради това не са съвместими с много от звуковите карти...
Поздрави!

Аватар
mano
има опит
има опит
Обратна връзка:

#17 Мнение от mano »

имаше една приказка за Хитър Петър - "... който ти казва че глава лук е по-добре от печена пуйка , не му вярвай..."
аз не оспорвам че едно Аудио CD - 1400 Кбт/сек ще е по-качествена от една MP3 - 320 Кбр/сек.
но не може да се отрече че и двете си имат предимства (Milenus отбелява някои).
мп3 са по-компактни, по лесно се пренасят(на улицата, в колата), по IT се разпространяват главно мп3.

а на Теодор - аз мп3 не ги гледам - а ги слушам , както и уискито не го гледам а го пия.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от velinski »

Аз си рипвам pm3-ки на 128 kbps заради плейъра ми и ограниченото пространство. Ако търся добър звук въобще не се спирам на mp3, камо ли на 320 kbps.

128 kbps си свири ок за целта.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
lishev
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#19 Мнение от lishev »

значи какво се оказва, има ли някакъв добър plug-in за winamp?

mad_SLaYeR

#20 Мнение от mad_SLaYeR »

Разликата с Fraunhofer IIS определено се усеща! Преди в песните имаше едно такова гадно лекичко пръщене, а сега звучат по-чисто.

@bezobraznia
Кои са тези кодеци за 24бит карти. Двама приятели вече са с Creative и тези кодеци биха им били доста полезни.

ПП. Какво мислите за еквалайзерите и всевъзможните подобрители на звука? Могат ли да компенсират калпав усилвател/колони/карта?

Пак благодаря на всички! Стана добра тема.

Teodora Todorova

#21 Мнение от Teodora Todorova »

mad_SLaYeR, по отношение на еквалайзерите има много интересна поредица от статии наречена ЗВУКОВОТО ИЗРАВНЯВАНЕ И ВРЪЗКАТА МУ С НАЧИНА ПО КОЙТО ВЪЗПРИЕМАМЕ ЗВУКА. В следващата част, чиито превод тепърва ще се публикува (оригинала на статията - http://www.anstendig.org/EQ.html ), има много интересни твърдения, които според мен се доближават максимално до истината.

По отношение на мп3 и това дали да ги слушаме или не...това е въпрос на лични предпочитания и задоволство от качеството. Аз ако слушам мп3ки на системата, която имам е все едно да сложа газова уредба на Mercedes S55 AMG...

Аз също правя компромиси в офиса и слушам мп3, но тогава аз не слушам музиката по начина, който тя заслужава, ами просто си помагам да се изолирам от обкръжаващия ме шумен хаос на работното място.
Поздрави,
Freestate

Riptor

#23 Мнение от Riptor »

mad_SLaYeR написа:Разликата с Fraunhofer IIS определено се усеща! Преди в песните имаше едно такова гадно лекичко пръщене, а сега звучат по-чисто.

@bezobraznia
Кои са тези кодеци за 24бит карти. Двама приятели вече са с Creative и тези кодеци биха им били доста полезни.

ПП. Какво мислите за еквалайзерите и всевъзможните подобрители на звука? Могат ли да компенсират калпав усилвател/колони/карта?

Пак благодаря на всички! Стана добра тема.
За най-умело изрязване на оригиналния звук се борят Фраунхоферския и LAME. Преди година бях се спрял на GOGO, но понеже е японски, така и не успях да го намеря заедно със свестен GUI, а е спрян от разработка, доакто в/у ЛАМЕ-то хората се трудят неуморно. Моят "мп3 идеал" е бавна скорос тна рип - 2-ра примерно, ЛАМЕ енкодер на СВR - 256кбит/сек, чисто стерео, без lowpass филтър, или пуснат на 21500Хз, quality=0.

За най-лоши енкодери (за високи битрейти) се смятат Xing(тоя е пълна резачка..на честоти!), L3ENC, MP3 Enc, FHG Radium.

За Блейд не знам много, само че на ниски битрейтове е гола вода.

Огг е добър формат за ниски битрейтове, а и аз мразя VBR.
За ААС, MP4 и т.н. не знам нищо, само че се опитват да се наложат неуспешно.
ФЛАК-а е леко безмислен, понеже файловете пак стават близки по размер до WAV.
:wink:

Rumen Zografov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#24 Мнение от Rumen Zografov »

mano написа: Аз също не намирам особена разлика между Audio CD и MP3(рипната както трябва).

Виж с някоя програма (Аudition-a например) честотния диапазон на една МP3-ка и на един некомпресиран CD-трак.Тогава наистина ще "видиш" разликата, след това се залушай и ще я чуеш.Дори и на 320 kbit/s над 15 kHz нема никой :lol:
Изображение

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#25 Мнение от velinski »

Riptor написа:За най-лоши енкодери (за високи битрейти) се смятат Xing(тоя е пълна резачка..на честоти!), L3ENC, MP3 Enc, FHG Radium.
Кодека на FHG Radium е именно Fraunhofer IIS - откраднат и разпространяван нелегално, защото института продава оригинала и е против свободното му разпространение.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

bezobraznia

#26 Мнение от bezobraznia »

Freestate, хареса ми мнението ти относно смисъла за слушане на мр3-ки на работното място - да, наистина помага :)

Neon_Knight, a като си такъв голям разбирач на мр3-ките и слушаш перфектния Winmedia player + Fraunhofer IIS, случайно да си запознат със "оцветяването" на звука от Fraunhofer точно поради което е по-добър при звученето на ниски битрейти - няма равен направо (стига да не са ултраниски битрейти де - за тях има друг кодек)?! Само дето музиката тогава не е това която са създали изпълнителите... ей.. ама се навъдили едни слушатели... ц.ц.ц.... :twisted:

Riptor, да съм казал, че Blade е добър на ниски битрейти?! Точно обратното .. май :evil: Velinski правилно отбеляза за FHG Radium, който според мен хич не е по-лош от Fraunhofer IIS... обаче за Xing си страшно прав - голяма боза е :)

Edgecrusher, именно този метод за който говориш се нарича: спектрален анализ ... Точно при Blade и високи компресий "има някой" дори към 18Khz... друг е въпроса че има ли компресия - динамиката я отпиши тотално, че и други показатели на музиката!

и лично мое мнение - ако искате да си "извадите тапите от ушите", както се изразяваше един мой приятел, то оставете всички глупости като EQ и подобни, ами си вземете качествен CD-Player и усилвател и се наслаждавайте...
ще го кажа може би за 10-ти път, но лично аз прослушвам мр3-ки единствено за да се запозная със дискографията на даден изпълнител
а музиката която ме интересува я слушам на Аудио СД-та.

Поздрави! 8)

Riptor

#27 Мнение от Riptor »

Edgecrusher написа:
mano написа: Аз също не намирам особена разлика между Audio CD и MP3(рипната както трябва).

Виж с някоя програма (Аudition-a например) честотния диапазон на една МP3-ка и на един некомпресиран CD-трак.Тогава наистина ще "видиш" разликата, след това се залушай и ще я чуеш.Дори и на 320 kbit/s над 15 kHz нема никой :lol:
Това с 320кбит/сек и 15-херца няма особено много връзка. Това си е до настройки и енкодер. Ако зададеш някой готова настройка, може и така да е. Ако изключиш лоупас филтъра или го зададеш да реже над 20 - тогава няма как да е 15, освен ако самия аудио диск не е правен от мп3.... :wink:

Аватар
DJ69
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#28 Мнение от DJ69 »

Freestate написа:Windows Media Player се справя доста добре, стига да не го прецакате с някои кодеци както аз направих с моя :D
Но ако ще се слушат мп3ки: няма значение плеъра и по-добре да е на лоша система :mrgreen:, въпреки че пак дразнят :idea:
Hi-Fi вещица Права си Windows Media Player е едно от малкото неща в което софтуера на Microsoft се справя по добре от другите...Но за съжеление мп3 ките са си меко казано зле!Макар че аз лично слу6ам 90% Мп3 но нямам голям избор!

mad_SLaYeR

#29 Мнение от mad_SLaYeR »

Слушането на МП3 е главно от мизерия. Трудно мога да изцоцам 1000+ лева от мама и тате. Още не работя така че си оставам на МП3.

ПП. Голяма ли е разликата между готови колони/усилвател и ръчна изработени? Става въпрос за общ ценови клас.

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#30 Мнение от Zlatan Kitanov »

Разликата като цена и качеството, което получаваш за цената е огромна. В полза на DIY.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”