Неизвестен модел радио

Съобщение
Автор
Аватар
gitsov1
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Неизвестен модел радио

#1 Мнение от gitsov1 »

От няколко дни съм собственик на радио Sylvania но кой модел точно нямам на идея понеже липсва задният капка , и поради тази причина не мога да открия схема за да го възстановя. Е то работи и в момента , но ми се ще да му направя една профилактика , ако някой може да помогне ще съм много благодарен.Ето и снимка.
Изображение

Аватар
DDB
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от DDB »

Това радио е произведено в България около 1936-7 годинна в София в една малка фабричка на улица "Дондуков". Често са използвани американски лампи Силвания, откъдето и името на радиото. Обикновено това са доста непретенциозни приемници, правени в малки серии. Схема на това конкретно радио е почти невъзможно да се открие, но иначе радиото е доста семпло и може лесно да се ремонтира. Като начало е достатъчно да се сменят филтровите кондензатори, всъщност не е лошо да се прегледат всички кондензатори, като кондезаторите в МЧ филтри трябва да се сменят с кондензатори със същата стойност но не по-голяма от 2% отклонение от стойността. Ако лампите са ОК следва настройка и горе-долу ще имате някакъв резултат. За по-добри резултати е нужно да разглобите целия апарат, почистване (особено на ключа за вълните), смяна на потенциометъра (потенциометрите), смяна на резисторите, които са променили стойността си, почистване и смазване на скалния механизъм и пр. Следва дърводелска работа, лакиране и тн.
Успех!
При тези апарати задният капак представлява един лошо изрязан шперплат с нескопосано изрязани дупки с диаметър около 3 см.
Тези апарати са били доста по- ефтини от подобните, произведени в странство и са били популярни сред хората с по-ниски доходи. Всъщност, почти във всяко ателие за ремонт на радиоапарати са се произвеждали такива по- непретенциозни приемници, обикновено по предварителна поръчка...

Аватар
Rammstein
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от Rammstein »

DDB написа:Това радио е произведено в България около 1936-7 годинна в София в една малка фабричка на улица "Дондуков". Често са използвани американски лампи Силвания, откъдето и името на радиото. Обикновено това са доста непретенциозни приемници, правени в малки серии. Схема на това конкретно радио е почти невъзможно да се открие, но иначе радиото е доста семпло и може лесно да се ремонтира. Като начало е достатъчно да се сменят филтровите кондензатори, всъщност не е лошо да се прегледат всички кондензатори, като кондезаторите в МЧ филтри трябва да се сменят с кондензатори със същата стойност но не по-голяма от 2% отклонение от стойността. Ако лампите са ОК следва настройка и горе-долу ще имате някакъв резултат. За по-добри резултати е нужно да разглобите целия апарат, почистване (особено на ключа за вълните), смяна на потенциометъра (потенциометрите), смяна на резисторите, които са променили стойността си, почистване и смазване на скалния механизъм и пр. Следва дърводелска работа, лакиране и тн.
Успех!
При тези апарати задният капак представлява един лошо изрязан шперплат с нескопосано изрязани дупки с диаметър около 3 см.
Тези апарати са били доста по- ефтини от подобните, произведени в странство и са били популярни сред хората с по-ниски доходи. Всъщност, почти във всяко ателие за ремонт на радиоапарати са се произвеждали такива по- непретенциозни приемници, обикновено по предварителна поръчка...

:D :D

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Goro »

Радиото е произведено на "Дондуков" 53 по лиценз и е било внесено на кит. Тук е правена кутията. Повечето американски радиоапарати са без заден капак. Някои са си слагали сами задни капаци. За това изглеждат нескопосано. Трябва да се потърси схема на американско радио със същите лампи. Разлика в схемите няма. Потърси от фирмите: RCA, Crosly, General Electric, Emerson, Filco и др. Мой колега си купи от битака същото радио.
五郎

Аватар
DDB
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от DDB »

Това, което писах по-горе съм научил отчасти от спомени на стари майстори, поправяли и произвеждали лампови радиоапарати, а също така и от някои публикации и трудове по въпроса. Естествено имам и собствен опит. Мисля, че конкретният апарат (който притежавам) не е произвеждан като "кит". Това, което евентуално е американско в него са лампите, мч филтрите, вълновия ключ и потенциометъра. Щасито е огънато по безобразен начин и личи, че е правено тук, трансформаторът няма нищо общо с американските, скалата и бронзовият ринг са от най-ниско качество. В момента този апарат не ми е пред очите, говоря по спомен, но съм сигурен в това, което пиша и съм писал по-горе. През ръцете ми са минавали десетки екземпляри на български апарати от преди Втората световна война - "Адмиралъ", "Клинзор", "ИРА" "АЛМА",
"Бралт"(Русе). "Тулан"(Бургас) и мн други, в това число доста екзотични по форма и трогателно смешни по изработка. Известна част от тези апарати съм дарил на музея на радиото към Института по журналистика кън СУ, където могат да се видят и други популярни апарати от онова време. Що се отнася до апаратите "Силвания" - виждал съм или притежавам поне десетина модела и всичките в една или друга степен си приличат по изпълненито и ползваните части. За тези, които имат интерес - повечето, да не кажа всички български апарати от онова време, са произвеждани с лампи чуждо производство (естествено, български не е имало), с готови мч филтри и вч блокове (предимно RCA, PHILIPS, MARELLI). Тансформаторите са правени тук (зле наредени и от лошо желязо), голяма част от говорителите са произвеждани в София от Бехар на "Мария Луиза", има разбра се и говорители чуждо производство. Шаситата са зле огънати. скалите са нетрайни (освен целулойдните, които са се продавали в няколко разновидности). Трябва, все пак да се отбележи, че апаратите "Бралт" на БРАтя АЛТимирски са доста грамотно направени. а апаратите на инж. Пренеровъ от Бургас - "ТУЛАН" са мерели мегдан с най популярните европейски марки (в съответния клас) и дори са печелили конкурс за държавна поръчка в "борба" със Филипс, Блаупункт, Телефункен, Минерва и пр. европейски фирми.

Аватар
DDB
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от DDB »

Една интересна подробност - ТУЛАН всъшност е ебревиатура, която означава "Трудът и Усърдието Лансират Активен Прогрес". Що се отнася до апаратите Силвания - не могат да се сравняват по никакъв начин по качеството на изработка с американските апарати от подобен клас, имал съм възможност многократно да го установя. И все пак - уважавам труда на предприемачите, инженерите и обикновените майстори от онова време, особено в условията на едни абсурдни закони, които почти до 1933-34 година са забранявали!?! притежаването на радиоапарат без съответното разрешение от властите. Може би тук му е мястото да апелирам за помощ - събрал съм доста материал, включително голямо количество снимки за издаването на книга с работно заглавие - "Радиапаратите в България". Знам, че в Русе, Велико Търново, Смолян има ентусиасти, с които заедно можем да издадем една богато илюстрована книга, каквато липсва на нашия книжен пазар. Търсете спонсори!!!

Аватар
Borislav Stankov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Borislav Stankov »

DDB написа:... Може би тук му е мястото да апелирам за помощ - събрал съм доста материал, включително голямо количество снимки за издаването на книга с работно заглавие - "Радиапаратите в България". Знам, че в Русе, Велико Търново, Смолян има ентусиасти, с които заедно можем да издадем една богато илюстрована книга, каквато липсва на нашия книжен пазар. Търсете спонсори!!!
:smt023

Добра идея, ако може БГАУДИО да помогне с популяризацията и сме насреща. Предполагам, че и другите от аудио тийма няма да имат нищо против.
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
Изображение
CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.

http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Goro »

Митко потърси тук. Вероятно трябва да се регистрираш. Някоя от схемите може да е твоята, но под друго име.
五郎

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Goro »

DDB написа:... Може би тук му е мястото да апелирам за помощ - събрал съм доста материал, включително голямо количество снимки за издаването на книга с работно заглавие - "Радиапаратите в България"....
Мога да ви свържа с бивш мой колега Христо Гацов, който е съавтор на книгата "Български радиоприемници" заедно с Банъо Петков и проф. Спиро Пецулев и е живата истрия на радиоприемниците. Той е бил механичен конструктор на повечето от тях и познава в подробности всичко произведено след 1950 г. Сега е на 77 години.
Сърцето ми се късаше когато през 2003 г поради приватизацията на ИРЕТ трябваше да изхвърлим оригинала на документацията на "Прогрес", "Ехо", "Рапсодия", Соната", "РС301", "РС201" и др.
Мога да се опитам да ви свържа и с Апостол Апостолов - конструктора на повечето български черно-бели и цветни телевизори след "Опера3" до "София87.
Като участник в разработката на "РС301" и "РС201" ще ви разкажа една случка от кухнята:
Отговорен конструктор им беше Живко Желязков. Разработката направихме в началото на 80-те години. Понеже отсъстваше продължително тогавашния ни шеф, ние навихме Живко да направи разработките съз западен обхват на УКВ. За по-младите ще кажа че тогава всички искаха да слушат сърбите на западния стандарт. На източния слушахме само 3 български радиостанции. Направихме разработката и шефа се върна. Хем имаше готова разработка, хем не беше ясно как ще се възприеме от Партията. Тогава той отиде да пита в ЦК на БКП дали е допустимо. Разрешиха му, но трябваше да го заложим като изискване в стандарта. И всички следващи приемници трябваше да имат и западен стандарт.
Радиоприемниците "РС301" и "РС201" бяха бюджетен вариант, но на тяхана база в КРТА В.Търново се създадоха няколко нови изделия - усилвател, тюнер, грамофон, радиокасетофон и др.
Само заради оскъпяване от 5-6 лв не ни разрешиха да направиме двете изделия с фиксирани радиостанции. И сега ако отворите лицевия им панел ще забележите отворите в задния панел предназначени за тази цел.
五郎

Аватар
gitsov1
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от gitsov1 »

Благодаря на всички отзовали се , за сега ще започна с дърводелската работа и в последствие ще се боря с останалото.

Аватар
DDB
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от DDB »

Благодаря за подкрепата, в началото на следващата година ще имам повече време - дай Боже да направим нещо хубаво... Без спонсори, обаче сме загубени, ако искаме да издадем нещо добро...

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”