Големият адронен ускорител на ЦЕРН, утре 10.09

Съобщение
Автор
Аватар
Ivan Dimov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Големият адронен ускорител на ЦЕРН, утре 10.09

#1 Мнение от Ivan Dimov »

Утре ще се случи едно голямо събитие, за мен много по-важно от новините на кой са му пръснали главата и кой бил наръган с нож и тем подобни.
"Съвременната наука познава едва 5% от Вселената, останалите 95% са "тъмна материя" и "тъмна енергия". Или материя, която не излъчва светлина", обяснява генералният директор на центъра Робер Аймар. "Имаме си стандартен модел на Вселената, който обяснява добре това, което ни е познато. Но ние не знаем каква е структурата на пространството и дали то наистина има само 4 измерения. Неизвестно е и защо има материя, но не и антиматерия"

Предполагам, че повечето от вас са запознати, но все пак за тези, които не са, поствам няколко линка:

http://www.cern.ch

http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=246790
http://www.inrne.bas.bg/wop/ARCHIVE/wop ... d/cern.htm

Аватар
BMPO
има опит
има опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от BMPO »

Сателита WMAP определи:
4% атоми
74% тъмна енергия
22% тъмна материя

1% още по-незнаещи

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Kiril Kirilov »

BMPO написа:Сателита WMAP определи:
4% атоми
74% тъмна енергия
22% тъмна материя

1% още по-незнаещи
Как учените наричат 2 тъмни неща с различни имена - материя и енергия, след като и за 2-те нямат инструменти за да ги наблюдават?

Или това са стъкмявания, за да излезе теорията за Големия взрив?

Georgi_Ivanov

#4 Мнение от Georgi_Ivanov »

На мен ми интересно и още нещо. Как определят в проценти всичко това, след като се твърди, че вселената е безкрайна :smt017 :smt102

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Anakin »

Ами ако намесим и теорията за паралелните вселени и множеството реалности и измерения.Една необятна тема,която винаги като подхвана и се разочаровам колко малко знаем и в частност,колко малко знам аз,а и колко е достоверно пък знанието ни е съвсем друга тема.

Georgi_Ivanov

#6 Мнение от Georgi_Ivanov »

Да, врно е че не знаем почти нищо за вселената. Не говорех за това, колко малко знаем, а за това че има доста противоречия във Физиката. Някои хора просто си избират да вярват в Господ, други не, едни в големия взрив, други пак в Господ :)
Нека не се отклоняваме от темата.
Признавам, че ме вълнува крайният резултат.
Теоритино погледнато е напълно възможно, според мен, да се получи малка, и нестабилна, черна дупчица, практично погледнато....всичко е относително :)

Аватар
EvergreeN
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#8 Мнение от EvergreeN »

Да, и на мен ми е много интересно какъв ще е резултатът, но също така ме гложди това, как обявяват на велослушание възможните негативни събития и не питат никои готов ли е да поеме този риск?
Иначе нямам търпение утре или по-скоро днес да публикуват нещо :twisted:

Аватар
BMPO
има опит
има опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от BMPO »

Как учените наричат 2 тъмни неща с различни имена - материя и енергия, след като и за 2-те нямат инструменти за да ги наблюдават?

Или това са стъкмявания, за да излезе теорията за Големия взрив?[/quote]

Тъмна енергия - т.н. Dark Energy accelerated Expansion. Вселената се разширява критично.

Тъмна материя - Млечния път би се разлетел и да го нема, ако в него нема още 70% материя.

Аватар
Boris Antipov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Boris Antipov »

Има интересни хипотези:

- получава се черна дупка и поглъща адроновия колайдер;
- получава се черна дупка поглъща Франция и Швейцария;
- и гвоздеят на програмата - черната дупка ще погълне Вселената.. и вероятно експеримента ще продължи в паралелна Вселена?

:)
thetimeisnow|сегамуевремето

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Dimitar Atanasov »

Тези неща като тъмна материя и тъмна енергия са просто наименования, в тях най-вероятно няма нищо тъмно, като цветовете на кварките, както и 1000 други думички ... сещам се за термина "почти сигурно"....

Преди години, като студент, едно гадже - психоложка беше дошла на една от моите лекции и там преподавателе пише някакво равенство на дъската и казва "и това е вярно почти сигурно". Тогава тя ме попита: "Каква тая работа дето я учите, след като нящата които се преподават не са сигурни".

Колкото до черната дупка - това със сигурност няма да се получи, просто не разполагаме с толкова енергия за такова нещо. А и вече многократно е имало паника "какво ще стане" като се пуснат разни устройства, като акумулатора за антиматерия в Дубна и мезо-атомната установка (пак там). И двете работят от поне 10 години без особени проблеми.

Аватар
Ivan Dimov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от Ivan Dimov »

Мда ама защо няма информация :) :?: ровя от 1 час
Има нещо гнило в Дания :D но пък май все още съм жив, пък било и то в паралелна Вселена :)

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Dimitar Atanasov »

Още не се е състоял експеримента, сега е пуснат ускорителя, трябват няколко дни за ускоряване на частиците, а и после поне няколко месеца за анализ на резултатите

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Stefan Stefanov »

С 2 думи: рано е да се радвате, че сте още живи!!!
:lol: :lol:

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”