Когато от лампата излизат метални изводи, между стълкото и метала има "слепващо вещество".
Благодарение на на него яко сцепват 2-те и дори да се чупи нарочно лампа, там много трудно се разпада съединението стъкло-извод. Веществото е кафеникаво-жълто, но съм го срещал и червеникаво.
Знае ли някой що за вещество е това?
? от технологията на лампите
? от технологията на лампите
WWW.RIFE.HIT.BG IT CAN BE DONE!
Здравей като си казал,
Технологията за тия лампи дето ми трябват я знам. Тя е доволно проста, но и доволно прецизна. Пита се тия "бъркочи", дето с тях се мажат металните крачета, където се спояват със стъклото какви са? Веществото какво е? Има разни заместители, но са с рядкоземни метали, а и не държат много като изолация.
Технологията за тия лампи дето ми трябват я знам. Тя е доволно проста, но и доволно прецизна. Пита се тия "бъркочи", дето с тях се мажат металните крачета, където се спояват със стъклото какви са? Веществото какво е? Има разни заместители, но са с рядкоземни метали, а и не държат много като изолация.
Направи си сам триод: http://blog.makezine.com/archive/2008/0 ... _tube.html
За думет не бях чувал, може и такова търговско наименование да има, иначе по широко разпространение е добило наименованието ИНВАР. Няма лепило, цветът е на самата сплав. Ако ще правиш лампи ползвай наготово това съединение, било от електрически крушки, радиолампи или дори от ридконтакти. Ще си спестиш много главоболия, като станеш спец със стъклото може да се занимаеш и с вграждането на инвара в него.
Благодаря и на двамата. Ясно е, че не е лепило а сплав. Но го мислех за някаква разновидност на бронза. Поне като счупих кварцова лампа много жълтееше, а на стъклени лампи стои по-кафеникаво или по-червено...