Шумоизолация на комп.

Съобщение
Автор
poseydon
има опит
има опит
Обратна връзка:

#16 Мнение от poseydon »

Първия шот е с northwood а втория с prescott /надявам се знаете какво е прескот и колко е студен като температурата на въздуха е поне 23-24 градуса/
Ако имаш предвид че ПресХот :) е по-хладно ЦПУ от Нортууд серията да ти кажа че си в голяма грешка. А между другото ако 12 волтовата линия наистина ти е 13 волта реални то е хубаво да направиш нещо по въпроса.

Относно обезшумяването на едно РС. Дори и да го натъпчеш отвън и отвътре с вата, ако оставиш отвори за въздушния поток то отново ще шуми, макара и по-малко.

Имай предвид следното:
- Пред и зад вентилаторите, каквито и да са те, не трябва да има препятствия, грилове, кабели и подобни глупости. От всички тези допълнителни прегради се получава свистене на въздуха и оттам шум.

vankata_r
има опит
има опит
Обратна връзка:

#17 Мнение от vankata_r »

Ето ти една идея от мене - мислил съм я, не съм я реализирал. Взимаш от стар хладилник компресора и от камерата охладителите, някой ти изчислява колко фреон ти трябва да не охладиш компа до 10 градуса с наличната плош, можеш да сложиш достатъчно дълги тръби и да изкараш компресора и радиатора за разсейване на топлината където поисакш. Реално получаваш един климатик за компютър. За съжаление не ми го позволява помещението и някои други фактори да го пробвам, въпреки, че имам налична техника. Но като идея - тъпчеш компа с пасивни охладители, вата и тръбите за охлаждане, компресора и радиатора на тераста - ето ти абсолютно тихо PC. Има какво да се помисли, но ако някой се навие да го направи и да сподели впечатление ще е добро като за начало.

Аватар
Demiurg
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#18 Мнение от Demiurg »

Що не пробваш с тия подложки, в добавка към горните мерки:
http://www.dekada.com/catalog/index.php?cPath=53_55

Аз вложих малко пари в такива, както и в по- тихи вентилатори (Noise Blocker) и съответните анти-вибр. силикони за тях и за захранването, и машината ми е чувствително по- тиха !

Anonymous

#19 Мнение от Anonymous »

Това с хладилника може би всеки си го е мислил - кондензацията на е много сериозен проблем, частите постоянно ще са мокри :D И пак се стига до положението с водното - нужно е да се движи въздушен поток вътре за да се охлажда. От доста време мисля да си обезшимя компа като го разглобя и го закача на една дъска на стената, разбира се имам нужда от големи пасивни радиатори, също и тия в захранването трябва да ги подменя с далеч по-големи... Така ще имам добро охлаждане. Щум може да дойде от другаде - от някъв калпав DC/DC преобразувател, я на дъното, я на видеото... Тоя шум трудно се бори :(

vankata_r
има опит
има опит
Обратна връзка:

#20 Мнение от vankata_r »

За борба с конденза можеш да се бориш с абсорбиращи влага материали, а нали и за това казах, че ще се тъпче с топлоизолираща вата, а температура под 25 градуса не се препоръчва... За това трябва да се сметне и колко фреоне нужен за такава температура...

Anonymous

#21 Мнение от Anonymous »

Ако си мислиш че само процесор и чипсет греят - много грешиш :) С тая вата освен да утрепеш кондензаторите друго няма да постигнеш.

vankata_r
има опит
има опит
Обратна връзка:

#22 Мнение от vankata_r »

Ако отговора ти е към мен - целта е да превърнеш компа в малък хладилник - изолиран от всякаде, да не влиза въдух да овлажнява, а при положение че охлаждането няма да е концентрирано върху отделните компоненти, а ще е върху отваряемата страна да речем, ще получиш охлаждане на целия обем, не само на отделните компонети, а конедерите при 25- 30 градуса мисля, че ще "дишат"спокойно...

Anonymous

#23 Мнение от Anonymous »

Почти на 100% съм сигурен че нищо няма да се получи :) В няколко други форума тая идея е мислена и обмисляна...

Riptor

#25 Мнение от Riptor »

1. Един Athlon 64 LE-1620 2.4GHz или по-слаб, с някой добър радиатор + настройка перката да започне да върти след 50 градуса.

2. За захранване без перка трябва да се изръси доста човек, но ги има (беше пососочен модел в предишен пост). Варианта с 120мм перка също става, но си се чува, колкото и тиха да е тя.

3. Харддиска го слагаш на прочутите ластици, за да няма твърда връзка с кутията. Добре е да избереш по-тих модел (новите са си доста шумни) или с някоя програма да го накараш да работи по-тихо. Гледай да е с повече кеш, ще спести малко стържене и от кеша.
Още неизлезлите SSD дискове са прекалено скъпи..засега. Те са базирани на технологията на флаш паметите и нямат движещи се части -> няма и шум.

4. Взимаш дъно с вградено видео и добра настройка на cool'n'quiet. (някое с АМД 780 чипсет примерно).
Може и отделно видео, но трябва да е само с радиатор.

Кутията трябва да е скъпа и тежка, без отвори по страничните капаци.
Вариант е да облепиш левия капак с някаква акустична материя.

Алтернативния вариант е да отделиш компютъра в друго помещение, с което си спестяваш всички гореспоменати харчове и главоблъскания.
При теб да са само клавиатура, монитор и мишка.... и колоните разбира се.

Звуковата карта я оставям на твоите уши.

Успех!

Аватар
gyaurov
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#26 Мнение от gyaurov »

Като чета изглежда, че най-безболезнения вариант е да пратя компютъра в кухнята. Изглежда странно, но тия работи с пасивните охладители не вдъхват доверие и парите ще легнат колкото половин нов компютър. Вярно трябва да се поизкърти стената ама колко му е да прасна една дупка :)

Видях, че 5 метра кабел DVI 2 DVI струва 25 лева. Щом продават толкова дълъг едва ли ще имам проблеми. Мишката и клавиатурата могат да се решат дори безжично и на всичкото отгоре от биоса има настройка да се включва комп от клавиатурата, каквато и да е тя.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#27 Мнение от Kiril Kirilov »

gyaurov написа:Като чета изглежда, че най-безболезнения вариант е да пратя компютъра в кухнята. Изглежда странно, но тия работи с пасивните охладители не вдъхват доверие и парите ще легнат колкото половин нов компютър. Вярно трябва да се поизкърти стената ама колко му е да прасна една дупка :)

Видях, че 5 метра кабел DVI 2 DVI струва 25 лева. Щом продават толкова дълъг едва ли ще имам проблеми. Мишката и клавиатурата могат да се решат дори безжично и на всичкото отгоре от биоса има настройка да се включва комп от клавиатурата, каквато и да е тя.
Не разчитай на факта, че продават такъв кабел за да си мислиш, че няма да има проблеми.
Това не ти гарантира нищо :-) Има хиляди примери с такива кабели, които не стават за нищо.
Експеримента ще ти струва само 25 лв., така че, ще трябва да опиташ :-)
Освен това наистина вярното решение е огромни пасивни охладители. Тях не можеш да ги заместиш с нищо. Цената им е висока, но могат да се използват с всеки хардуер.

Anonymous

#29 Мнение от Anonymous »

gyaurov, нали знаеш че маймуни не се ловят с трици :) Цената на тихия комп въобще не е ниска... По принцип трябва да стане работата с DVI кабела, спомням си че цифровия стандарт DVI позволяваше ползването на по-дълги кабели от аналоговия VGA/SVGA поради по-малкото влияние на смущенията.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#30 Мнение от Nanko Rusev »

Milen_Haskovo написа:gyaurov, нали знаеш че маймуни не се ловят с трици :) Цената на тихия комп въобще не е ниска...
Аз казвам около 1500лв, ти ?

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”