Пасивно слушане на музика.

Съобщение
Автор
Аватар
Borislav Stankov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Пасивно слушане на музика.

#1 Мнение от Borislav Stankov »

Колко от вас слушат музика пасивно, т.е. като фон вършейки нещо друго?

Въпроса ми е "ВДЪХНОВЕН (съгласих се ;))" от това, че скоро си направих тест - поканих двама приятели да послушаме музика и се оказа, че те всъшност слушат музиката като фон и обикновено вършат някаква работа, карат кола или четат книга.
Често и аз се улавям, че слушам определена музика когато работя и съвсем друг тип когато карам кола.

Коренно различно се чувствам когато наистина СЛУШАМ музика и съпреживявам изпълнението.

Според вас може ли да има пасивно слушане на музика?

Доста често когато се опитвам да обясня на разни хора, че хобито ми е да слушам музика с високо качество, те не могат да ме разберат и най-честия отговор е:
- О и аз слушам музика постоянно.

Проблема е в това, че преди да възникне музикалната индустрия, хората са слушали музика изключително на живо.
Когато си на концерт цялото ти внимание е насочено към сцената и изпълнителите и е доста странно да видиш човек който се занимава с нещо друго (примерно да чете вестник или да бродира :) )

Е как да обясня, на хората, че се опитвам всеки път да постигна това чувство. Не всеки път успявам разбира се, но се старая.

Странно хоби си имаме все пак.

ВИЕ КАКВО МИСЛИТЕ ПО ВЪПРОСА ?
Последно промяна от Borislav Stankov на Чет Авг 02, 2007 4:13 pm, променено общо 1 път.
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
Изображение
CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.

http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

Аватар
Boris Antipov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от Boris Antipov »

Не искам да се заяждам, но думата "вдъховен" звучи порядъци по-добре от чуждицата "инспириран".

По темата: Хобито ми е да миксирам музика, добър слушател съм също. Музика за фон само на работното място употребявам, у дома ако ще слушам - слушам, ако правя нещо друго най-много за фон радио и то рядко.
thetimeisnow|сегамуевремето

Аватар
DLS
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от DLS »

Aз пък гледам да избягвам пасивното слушане, предпочитам да седна и целенасочено и пълно да се насладя на музиката без да има нещо, което да ме разсейва и отвлича от пълноценното възприемане на любимо парче.
Всъщност и когато реша да гледам филм процедирам по същия начин :roll:

Аватар
VITAN
има опит
има опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от VITAN »

Ако някой хипнотизатор си запише сеанса на качествена апаратура и някоя податлива на хипноза личност (не всички са такива) си го пусне като 'фон' - според мен ще се самохипнотизира.

Така че няма пасивно слушане. Голяма част от информацията се попива и несъзнателно.

Особено след ерата на техното голяма част от музиката е основана на африканските ритми, т.е. на онова "ГЮФТА - ГЮФТА - ГЮФТА", дето беше в раздел бисери. Повторение, повторение, повторение..... както при хипнозата.
WWW.RIFE.HIT.BG IT CAN BE DONE!

Аватар
taslak
има опит
има опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от taslak »

Моето мнение, че 99% от случаите се слуша пасивно мизика. В това няма нищо лошо, ако тези 99% не се опитват да определят КАК да се слуша музика - какъв да бъде усилвателя, колоните как да са разположени и т.н.
Borislav Stankov написа:
Проблема е в това, че преди да възникне музикалната индустрия, хората са слушали музика изключително на живо.
Точно така! Истинският аудиофил, според мене, се познава не толкова по апаратурата си (не че тя не е важна, но тя е продукт и на фиансови възможности), а на това как слуша музика - ДА СЛУША САМО МУЗИКА, БЕЗ ДА ЛЮПИ СЕМКИ, ДА ЧЕТЕ ВЕСТНИК ИЛИ ДА ПРИКАЗВА С НЯКОЙ, да слуша все едно се намира на концерт!

Аз лично рядко слушам музика, да речем един или два пъти в седмицата, но през това време нищо не правя - сядам и слушам музика. Само така мога да определя какво съм направил и на къде да вървя!

Sasho Tashov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Sasho Tashov »

Наистина доста хора дори и не са преживявали слушане във вида, в който имаме ние предвид. От малкото опит, който имам установих, че за да мога да ги накарам да слушат сериозно или трябва да пусна нещо адски познато или да ползвам другата крайност. Последния път това помогна. Пусках каквото аз искам на мобилната версия на системата ми :wink: . После имаше коментари, че музиката се чувала над говорителите и зад тях, че имало звуци дето ги нема и т.н. Ето как се създават условия за слушане в хижа на 1600 метра надморска височина 8)
Изображение

bachelor
има опит
има опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от bachelor »

Sasho Tashov написа:Наистина доста хора дори и не са преживявали слушане във вида, в който имаме ние предвид. От малкото опит, който имам установих, че за да мога да ги накарам да слушат сериозно или трябва да пусна нещо адски познато или да ползвам другата крайност. Последния път това помогна. Пусках каквото аз искам на мобилната версия на системата ми :wink: . После имаше коментари, че музиката се чувала над говорителите и зад тях, че имало звуци дето ги нема и т.н. Ето как се създават условия за слушане в хижа на 1600 метра надморска височина 8)
Изображение
:js :smt023

Rumen Zografov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Rumen Zografov »

Еее,Сашо,рулираш!!!!!! :smt023 :smt023 :smt023 :js
Изображение

D.Kolev

#9 Мнение от D.Kolev »

åäâà ëè èìà íÿêàêâà òî÷íà çàêîíîìåðíîñò. àç àêî èìàì íÿêàêâà âàæíà ðàáîòà íå ñëóøàì èëè àêî èìà ìóçèêà íå ÿ óñåùàì. èíà÷å íÿìàì íèùî ïðîòèâ ñòèãà äà å "ìóçèêà" ðàçáèðà ñå :lol: .
ôîíîâîòî "ñëóøàíå" îáèêíîâåíî íå å íèêàêâî ñëóøàíå à ïî-ñêîðî ïðåíåáðåãâàíå íà ìóçèêàòà . ïðîáâàé åäèí åêñïåðèìåíò- êàòî ñå ñúáåðåø ñ ïðèÿòåëè, çàðåäè â ïëåéëèñòà ïðèìåðíî 2 ñóïåð èçâåñòíè ïàð÷åòà êîèòî âñè÷êè çíàÿò è ñëåä êàòî ñå èçâúðòÿò ñïðè ìóçèêàòà è ïîïèòàé çà èìåíàòà, ùå ñå ïîëó÷è åòî òàêà
:smt017 :smt095

Аватар
ogy
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#10 Мнение от ogy »

Обичам да слушам музика с много високо качество. Може това занимание да продължи най-много час. Естествено без никакви дразнители. Изключение правят само луди хора като мен само те могат да ми бъдат съпричастни. Може малко да се вманиячавам но вие знаете какво имам предвид.

Аватар
haralanov
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от haralanov »

ogy написа:Може това занимание да продължи най-много час. Може малко да се вманиячавам но вие знаете какво имам предвид.
Е един час слушане много ли е :)
На мен ми се е случвало да се изолирам и да слушам повече от 6-7 часа без прекъсване, като тук не говорим за фоново слушане, а за вникване в съдържанието, ритъма и мелодията на самата музика, пренасяйки се във времето и озовавайки се там, където са изсвирени самите записи (е, поне доколкото апаратурата ми позволява това :) )

Но също така доста често ми се случва да слушам само за фон - сърфирайки из нета, на работа... като това не го считам за неуважение към музиката, тъй като всеки ден слушам по поне час и нещо задълбочено :smt051

horn_power

:)

#12 Мнение от horn_power »

като за начало да си кажа ,че хобито ни не е странно :wink:
дори е странно,че това не е хобито на всички хора желаещи да бъдат щастливи.последния път,когато бях на концерт(класическа музика) онемях 8O сцената беше прекрасна(в пряк,преносен,визуален и долавящ енергията от слушателите около теб смисъл).някой във форума каза,че нашето хоби е да доставяме удоволствие И на другите.
така ,че аз съм активен слушател :D
иначе за дом кино съм напълно съгласен.6 канален звук се възприема ,ако си в зоната на правилно озвучаване.иначе магията се губи.а нали точно заради магия ядем дървените стърготини и слагаме Звучащи тела в домовете си... :smt051

Аватар
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от Dimitar Atanasov »

Според мен пасивно слушане на музика няма.

От една страна, всички (или повечето от нас) слушаме нещо докато вършим някаква работа или шофираме. Причината за това е начина по който фумкционира мозъка ни. Всяко от сетивата ни има нещо като буфер, а отдялно цялата "система" има отделен буфер. Когато е необходима концентрация централния буфер е зает с тази дейност, иначе казано с мисленето и не трябва да се отвлича с външна дейност. Когато достигне някакъв дразнител до сетивата, те искат да им се "обърне внимание" от централната система, но това ще стане когато има наличен ресурс. Затова когато сме се замислили и някой ни каже нещо го чуваме около 1 секунда по-късно.

Та идеята ми е, че когато имаме някаква работа, използваме музиката за да приглушим външните въздействия върху едно от сетивата които принципно не можем да изключим. Затова го изключваме като си сложим слушалки.

Лично съм забелязал, че най-добре мисля ако си пусна взук (да не кажа музика) с постоянен широк и равномерен спектър (например траш или нещо подобно). Тогава никакъв външен звук не идва до ушите ми и всичко е ОК.

Stilian Andonov

#14 Мнение от Stilian Andonov »

Според мен има определени типове музика, които изискват определена обстановка и условия за слушане. Например не мога да си представя да седя 2-3 часа и да слушам на фотьойла вкъщи KMFDM, но за Стан Гец това ми е единствения приемлив вариант за слушане. Предполагам тези предпочитания са строго специфични за отделните хора, но при мен поне е така - музика за път, музика за кръчма, ресторант и музика за уредбата в къщи. Важно е също да се отбележи че всички варианти, с изключение на "фотьойла", са по-скоро за придаване на определено настроение, като за реално слушане не може да става и дума.

Аватар
Angel Gekov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Angel Gekov »

За повечето хора обичайното слушане на музика е слушане на мелодия, която, в зависимост от индивидуалния вкус, ти харесва или не. Мелодията може да създаде настроение, да събуди спомен, да бъде добра компания. Целенасоченото слушане, поне по мое мнение, е и нещо друго - вникване в дълбочината, в детайла на всеки отделен тон, в звука на всеки инструмент, в спецификата на всеки вокал. С други думи - опит да видиш това, което слушаш.
Последно промяна от Angel Gekov на Пет Авг 03, 2007 2:45 pm, променено общо 1 път.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”