Мраморни плочи под колоните

Съобщение
Автор
Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#16 Мнение от Zlatan Kitanov »

Един ламерски въпрос: Има ли смисъл от подложка, ако самото озвучително тяло е достатъчно тежко? Някой може ли да предложи литература по въпроса?

dido

#17 Мнение от dido »

Според мен зависи от настилката. Ако резонира би трябвало да я разделиш от колоните с демпфери. Най-добре е колоната със шипове на плоча, а под плочата някакви демпфери (гумени крачета, подложки,срязани на половина гумени топчета, водопроводни уплътнения и т.н. има и купешки за целта) Така чрез шиповете, които в повечето случаи позволяват регулиране ще можеш да нивелираш колоната.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от Rumen Suvandjiev »

slartibartfast написа:Един ламерски въпрос: Има ли смисъл от подложка, ако самото озвучително тяло е достатъчно тежко? Някой може ли да предложи литература по въпроса?
Подложката звиси не толкова от теглото на озвучителното тяло, колкото от типа на подовата настилка. Някои настилки просто не са достатъчно плътни или монолитни. Типичен пример - ламинат или недобре стегнат паркет.
Но ако имаме мокет направо върху бетона например, колоната може да се постави на шпайкове, които минават през тъканта и контактуват директно с бетона.
Bojo написа: Дърво: Явор, Ясен и Дъб (равностойни), ПДЧ, Чам (иглолистен материал), бук, Шперплат (твърд и плътен), МДФ
Аз почти изцяло съм съгласен с въпросната класация, като направим изключение за ореха, чиито звук беше определен като "мътен" , а на мен доста ми допада. Но тук говорим вече за нещо твърде субективно....

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#19 Мнение от Zlatan Kitanov »

В моя вариант с под теракот и килим имам 3 случая:
с коркови подложки
пластмасови крачета
гумени колелца под събуфера, защото е тежичък.
Но доколкото разбрах идеята е да не резонира подът.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#20 Мнение от Rumen Suvandjiev »

За теракот ми се вижда най-добре шпайкове върху метални дискчета с тънки гумени подложки отдолу, залепени върху теракота.
Някои шпайкове вървят в комплект с такива шайби.
Килимът в случая е задължителен, иначе се чува като в баня.

Zlatan Kitanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#21 Мнение от Zlatan Kitanov »

Благодаря за съвета, смятам в скоро време да действам в тази посока.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#22 Мнение от oceanman »

Въпроса има и друг аспект-промяна на височината и поставянето на бафъла в друго положение спрямо разположението-под-стени.Опитай се да сложиш мониторна колона на шпайкове направо на земята и легни срещу нея и слушай(за да изравниш равнината на чуваемост).Няма да е същото,ако монитора се постави на стойка 60-80 сантиметра от пода-сцената и въздуха веднага идват...Разбираш ме какво искам да кажа,нали? Малко попресилих със сравнението но и в него има някакъв смисъл..
Единодушен съм,че мрамора, стъклото, ламината са по-лошият избор..

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#23 Мнение от Rumen Suvandjiev »

При хорните нещата са строго регламентирани.
Обикновено разположението е на пода и всяко повдигане само ще наруши естественото продължение на хорна от плоскостта на пода.
Така наречените "corner speakers" като например моделите на Klipsch са консртуирани за разполагане в ъглите на помещението. Разполагамето им на друго място неминуемо води да нарушаване на баса...

dido

#24 Мнение от dido »

Малко снимки, ако на някой му е интересно да погледне:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

noises

kitai

#25 Мнение от noises »

китайския ментелив гранитогрес ще свърши ли работа за плоча под шпайковете. харесал съм 10 милиметра много красиви плочи но чакам експертно мнение. Все паак е китайски гранитогрес не е испански

HI-FI

#26 Мнение от HI-FI »

Мен ме интересува горе-долу колко пари излиза една такава гранитна плоча с размери примерно 40 Х 40 Х 4 см :?:

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#27 Мнение от Rumen Suvandjiev »

dido написа:Малко снимки, ако на някой му е интересно да погледне:
Изглеждат чудесно!
Дано и звученето да е такова!

dido

#28 Мнение от dido »

hifiN1 написа:Мен ме интересува горе-долу колко пари излиза една такава гранитна плоча с размери примерно 40 Х 40 Х 4 см :?:
Предполагам, че трудно ще намериш плоча с дебелина 4см. Поне там където проверявах аз имаше само 2 или 3см дебелина. Не знам как стоят нещата в работилниците за надгробни плочи.
Иначе плочите от снимките са от гранита Nero Assoluto - една от най-скъпите породи. На мен за двете плочи 32х29х3см ми взеха 80лева.

Аватар
parvans
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#29 Мнение от parvans »

Със закъснение прочетох темата, но реших да споделя и своите впечатления.
Колоните ми не са нищо особено, но си ги избрах след много слушане на различни производители в сходен ценови диапазон.
Преди около две седмици си поръчах плочи от черен гранит с дебелина 3.8 мм, които поставих под колоните - те си имат фабрични шпайкове.
Звука се промени, ако не драстично, то със сигурност значително. Появи се една прозрачност или детайлност /не мога да определя кое от двете е в повече/ във високите и средите, които не съм допускал, че съществуват в съответния запис. Просто "излезнаха" допълнителни звуци.
При баса нещата се оказаха направо невероятни - колоната започна да излъчва ноти. Слушам предимно джаз и при тази конфигурация открих колко красота има в "дърпането" и "почукването" върху струните на контрабаса.
Плочите лежат директно върху ламината :oops: и се чудя дали да не ги отделя от него посредством някакви "крачета" от много твърда гума.
Предстои ми да експериментирам, но сега съм погълнат от желанието да си прослушам цялата фонотека наново.

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#30 Мнение от Goro »

...
Последно промяна от Goro на Нед Яну 21, 2007 7:31 pm, променено общо 3 пъти.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”