Въпрос за усилватели

Съобщение
Автор
Аватар
pdkfoto
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

Въпрос за усилватели

#1 Мнение от pdkfoto »

Имам усилвател с тунер Pioneer SX-525 - 2X17 W/8ohm от 1971 година. Имам и друг усилвател JVC 2X50 /8ohm-1979 година. Мога ли да използвам маломощния усилвател с тунер Pioneer като предусилвател ,като направя изход-чинчове от предусилвателя от вътре на кутията, и да използвам по мощния усилвател като крайно стапало ? Помогнете със съвет как да стане това по принцип, а може и конкретно, без да насипвам в една кутия двата, а да ги ползвам успоредно свързани с кабел помежду си.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от velinski »

Без схема на усилвателя, който мислиш да ползваш като крайно стъпало, надали някой ще се наеме да ти отговори твърдо на въпроса
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
pdkfoto
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#3 Мнение от pdkfoto »

Имам схема - разпечатах я от интернет, но загубих страницата за да я покажа тук. Вход от рода на aux не мога ли да ползвам ако имам изход от предусилвател? 1,5 mb е общо схемата в 4 части. Да я кача ли някъде за преглед?

Аватар
Svetlin Iliev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от Svetlin Iliev »

Трябва схема .Без схема не си заслужава да се говори а е и рисковано.

Аватар
pdkfoto
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#5 Мнение от pdkfoto »

stil1 написа:Трябва схема .Без схема не си заслужава да се говори а е и рисковано.
Това е схемата на JVC JA S-22 или бъдещото ''Крайно стъпало"

http://snimka.pochta.ru/1.jpg
http://snimka.pochta.ru/2.jpg
http://snimka.pochta.ru/3.jpg
http://snimka.pochta.ru/4.jpg

Това е схемата на близък модел на "предусилвателя"
http://snimka.pochta.ru/1.pdf

Аватар
pdkfoto
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#6 Мнение от pdkfoto »

Доколкото разбрах без схеми не може да се даде отговор, затова се потрудих. А сега чакам компетентен отговор.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от velinski »

Явно съм кьорав, но не виждам схемата на крайното стъпало - пише че трябва да е на стр. 15
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
pdkfoto
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#8 Мнение от pdkfoto »

velinski написа:Явно съм кьорав, но не виждам схемата на крайното стъпало - пише че трябва да е на стр. 15
Мисля че схемите са пълни и няма липси.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от velinski »

Мда ориентирах се

Значи правиш входове (2 нови чинча или ползваш някой чифт от наличните, които трябва задължително да се разкачат от схемата) и ги връзваш директно към R301 и R302 и маса към общата точка на C301 / C302 (снимка 3). Така байпасваш всички безумни корекции и филтри. Добре е да се ориентираш кое точно е ляв / десен канал, защото не става ясно от схемата.

За проводник можеш да ползваш усукана тройка едножилни, OFC мед или посребрени с добра изолация - тефлон да кажем, като двете маси от двата чинча ги връзваш само към един проводник.

Друго важно нещо - трябва да се види и схемата на предусилвателя дали има разделителни кондезатори на изхода си ако не е DC-балансиран (100% има ако предусилвателя има фабричен изход) и ако го няма да се сложи по един качествен (полипропиленов, тефлонов, маслен) на входа преди R301 / R302 със стойност >10uF (който с 24k входен импеданс на стъпалото ще прави RC-филтър с долен срез под 0,7Hz). Дори и да има кондензатори - трябва да се види каква стойност са и ако са под 10uF да се подменят, защото иначе ще имаш сериозен пад на чуваемите ниски честоти.

Ако разкараш и всички корекции и филтри от предусилвателя ти (ако не могат фабрично да се байпаснат) ще се получи като цяло добре свирещ усилвател. В момента е излишно усложнен и то не в полза на добрия звук.
Последно промяна от velinski на Вто Яну 16, 2007 4:32 pm, променено общо 2 пъти.

D.Kolev

#10 Мнение от D.Kolev »

äî êîëêîòî ðàçáèðàì èñêàø äà ïîëçâàø êîðåêöèèòå.
â òàêúâ ñëó÷àé òðÿáâà äà âçåìåø ñèãíàëà îò ïèí 11 è 12 è ìàñà îò ïëàòêàòà íà EQ èëè 3 è 5 è ìàñà îò ïëàòêàòà íà ïàóúð àìïà , êàòî ãëåäàì ñàìî áëîêîâàòà ñõåìà îò ïäô-à.
ìåðíè ñ ìóëòèöåò êàêâè íèâà ñà è äàëè èìà ïîñòîÿííî.

Аватар
pdkfoto
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

за корекциите

#11 Мнение от pdkfoto »

D.Kolev написа:до колкото разбирам искаш да ползваш корекциите.
в такъв случай трябва да вземеш сигнала от пин 11 и 12 и маса от платката на EQ или 3 и 5 и маса от платката на пауър ампа , като гледам само блоковата схема от пдф-а.
мерни с мултицет какви нива са и дали има постоянно.
И двата имат дълбоки корекции. Аз даже не ги ползвам, ако трябва да е ясно.Проблема ми е че искам да увелича мощността на Pioneer-a който е само 2x17w/8ohm , като запазя добрия му звук до стойностите на JVC то. Дали обаче качествения звук се крие в предусилвателната част на Pioneer-a това също не знам, но се надявам като удавник хванал се за сламка. Притеснява ме само това че като изключа loudnesa на Pioneera звука доста обеднява-става доста по постен.

Аватар
Svetlin Iliev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от Svetlin Iliev »

Ами ако вземеш от пин 11,12 и маса от платката с превключвателите на 17Вт. усилвател и ги подадеш на 11 и 12 и маса на платка TXX-135-2 на мощния амп, би трябвало да се получи.ТАка 6те можеш да ползваш предусилвателя на малкия усилвател като също ще можеш да му ползваш и комутационните възможности.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”