Справка - книгата "Полупроводниковая схемотехника" http://dmitriks.narod.ru/books/books.html#TITSH
Тази книга, всеки който се занимава с транзистори, трябва да му е под възглавницата.
Вътрешно съпротивление на емитер
- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Fankiller, обясни ми моля те как да дешифрирам графиките за Vcesat? Как получи 0,13 ома @ >10mA за Re? U/I delta?
Жоро мерси за полезните четива
Транзисторите са ми доста тъмна дупка, а там има какво да се прочете.
Жоро мерси за полезните четива

Транзисторите са ми доста тъмна дупка, а там има какво да се прочете.
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Жоро, тя беше първата която разпечатах, когато ми даде линка към библиотеката.Goro написа:Справка - книгата "Полупроводниковая схемотехника" http://dmitriks.narod.ru/books/books.html#TITSH
Тази книга, всеки който се занимава с транзистори, трябва да му е под възглавницата.
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Не знам какво е писал Селф, но нелинейните изкривявания за един биполярен транзистор могат приблизително да се определят като % на миливолт (виж линка). Т.е. ако напрежението база - емитер е 1 мв, то Кx = 1%, ако е 5 mV, то Kx = 5%. Тези изкривявания могат да се намалят като се подбере оптимално генераторно съпротивление и оптимално напрежение колектор - емитер (ефект на Ерли) - за схема ОЕ. Това напрежение е 5 - 10 V, и двете мерки могат да подобрят Kx>20 dB като има ясно изразен минимум.
- Fenkiller
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
velinski написа:Fankiller, обясни ми моля те как да дешифрирам графиките за Vcesat? Как получи 0,13 ома @ >10mA за Re? U/I delta?
Правилно си разбрал!
Да вметна наистина само по себе си Uce(sat) няма отношение към Re.
Но нарастването му спрямо нарастването на колекторния ток е критерий за активното съпротивление на прехода колектор емитер.Падът на напрежение създаден върху Re от колекторния ток се добавя към началното Uce и го изменя.Съпротивлението на прехода зависи силно от температурата респективно от колекторния ток който поражда загряване на прехода.Колекторният ток разсейва активна мощност във вид на топлина върху Re.
затова го смятам като разлика от токове и напрежения за да се получи усреднена стойност.Подобна стойност може да получиш за коя да е точка взета по отделно от характеристиката.
Хубавото в диаграмата е че е измерена импулсно и при стойност на базовия ток 1/10 от колекторния което гарантира силно наситен (отпушен) транзистор.
Умишлено пренебрегвам силно нелинейната част на характеристиката в началото тъй като там влияят и други параметри.Но ако се загледаш в стойностите ще видиш че дори и да я вземеш пред вид разлика почти няма да има!

Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !