Вътрешно съпротивление на емитер
- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Вътрешно съпротивление на емитер
Има ли начин да се изчисли/измери вътрeшното съпротивление на емитера на транзистор (Re)?
Специално ме интересува какво Re имат следните транзистори - 2SD882, 2SD1691, 2N5192
10х предварително
Специално ме интересува какво Re имат следните транзистори - 2SD882, 2SD1691, 2N5192
10х предварително
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Велине, вероятно питаш за обемното съпротивление на емитера Ree`. Не се среща в каталозите и по-скоро се изчислява приблизително. За този специално параметър, мисля че трябва да се направи запитване до производителя.
Ако става въпрос за изходното съпротивление на схема ОК (и входното на ОБ) то е 26 ома разделен на колекторния ток (ма) плюс генераторното съпротивление разделено на бетата. Последователно на това динамично съпротивление е включено и обемното на базата и емитера.
Ако става въпрос за изходното съпротивление на схема ОК (и входното на ОБ) то е 26 ома разделен на колекторния ток (ма) плюс генераторното съпротивление разделено на бетата. Последователно на това динамично съпротивление е включено и обемното на базата и емитера.
- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Жоро, нямам идея дали говорим за едно и също. Всъщност не знам как е българският термин на intrinsic/effective emitter resistance. Вътрешно (ефективно) съпротивление на емитера?
Поне в английските книги го бележат като Re или re и отсъства като стойност в каталозите.
Намерих информация за 2N4403, например - Re = 0,25 ома
Тази стойност измерва ли се, изчислява ли се или трябва да пусна запитване до производителя? Интересува ме Re конкретно на 2SD882
http://lee.tagus.ist.utl.pt/SUBA/Suba_files/2sd882.pdf
Поне в английските книги го бележат като Re или re и отсъства като стойност в каталозите.
Намерих информация за 2N4403, например - Re = 0,25 ома
Тази стойност измерва ли се, изчислява ли се или трябва да пусна запитване до производителя? Интересува ме Re конкретно на 2SD882
http://lee.tagus.ist.utl.pt/SUBA/Suba_files/2sd882.pdf
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Вероятно става въпрос за обемно съпротивление на емитера. Интересно е за мощни транзистори, където е съизмеримо с динамичното при големи токове.
2N4403 е маломощен. Не знам къде си видял такова съпротивление. Аз в няколко фирми не го виждам.
Трябва само да питаш във фирмата по твоя въпрос.
В миналото даваха за високочестотните транзистори една времеконстанта - произведението от обемното съпротивление на базата и капацитета колектор - база.
Други обемни съпротивления в каталози не съм срещал.
Възможно е да има такива параметри в моделите на транзисторите в програмите за симулация.
2N4403 е маломощен. Не знам къде си видял такова съпротивление. Аз в няколко фирми не го виждам.
Трябва само да питаш във фирмата по твоя въпрос.
В миналото даваха за високочестотните транзистори една времеконстанта - произведението от обемното съпротивление на базата и капацитета колектор - база.
Други обемни съпротивления в каталози не съм срещал.
Възможно е да има такива параметри в моделите на транзисторите в програмите за симулация.
- Fenkiller
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Според мен това е активното съпротивление на прехода и е статичен параметър.Обикновено много малко.
начин за определяне (по актуален за по мощни транзистори?!?!?) по моему: (в момента правя експеримент с 2сд1138 той ми е под ръка)
преходът база емитер е диод в права посока но в отпушено състояние той създава и активни загуби което значи че има активно съпротивление.
при отпушен преход с минимален ток падът на напрежение е в моя случай 0,583 В.
Вдигам тока и продължавам да меря напрежението база емитер.(предварително съм прочел дейташиита и знам че максималното напрежение база емитер за моя случай е 1В).
Аз не посмях да го изпържа на 1В но стигнах до 0,8 В.В този случай тока е 0,092А.
От тук е просто разликата на напреженията делта U е 0,217В.
Разликата в тока делта I е приблизително 0,09А (вижда се че колкото е по голям тока до който достигаме грешката е по малка тъй като спокойно можем да пренебрегнем 1-я милиампер за определяне на напрежението на празен ход на прехода).
после U/I= 2,4 ома!
Мисля че за това говорим! (може и да бъркам не знам в твоя случай какво се има пред вид но...)
колкото е по маломощен транзистора толкова е по високо активното съпротивление на прехода база емитер!
начин за определяне (по актуален за по мощни транзистори?!?!?) по моему: (в момента правя експеримент с 2сд1138 той ми е под ръка)
преходът база емитер е диод в права посока но в отпушено състояние той създава и активни загуби което значи че има активно съпротивление.
при отпушен преход с минимален ток падът на напрежение е в моя случай 0,583 В.
Вдигам тока и продължавам да меря напрежението база емитер.(предварително съм прочел дейташиита и знам че максималното напрежение база емитер за моя случай е 1В).
Аз не посмях да го изпържа на 1В но стигнах до 0,8 В.В този случай тока е 0,092А.
От тук е просто разликата на напреженията делта U е 0,217В.
Разликата в тока делта I е приблизително 0,09А (вижда се че колкото е по голям тока до който достигаме грешката е по малка тъй като спокойно можем да пренебрегнем 1-я милиампер за определяне на напрежението на празен ход на прехода).
после U/I= 2,4 ома!
Мисля че за това говорим! (може и да бъркам не знам в твоя случай какво се има пред вид но...)

колкото е по маломощен транзистора толкова е по високо активното съпротивление на прехода база емитер!
Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !
- velinski
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Точно за това говорим
Въпросът е дали е константен параметър за цяла моделна линия транзистори или е уникален за всяка отделна бройка и трябва да се подбира.
Не ми остава друго, освен да измеря някой 2SD882...

Въпросът е дали е константен параметър за цяла моделна линия транзистори или е уникален за всяка отделна бройка и трябва да се подбира.
Не ми остава друго, освен да измеря някой 2SD882...
A стойността "25" откъде се получава и с какво е свързана? Формулата е твърде статична, а данните би трябвало да са усреднени.GaPe написа:По D.Self:
... For a single device, the value of re can be approximated by:
re = 25/Ic ohms (for Ic in mA)
- Fenkiller
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Велине мисля че това 25 е за конкретен транзистор и касае нещо друго.
Не забравяй обаче че същото което ти казах може да направиш и за прехода колектор емитер(може да има разлика не знам кое ти е по нужно от двете).Там се подхожда по следния начин:
Генератор на ток примерно 1 милиампер подаден на колектор емитер.
Започваш да отпушваш транзистора и мериш напрежение колектор емитер.Когато напрежението престане да пада спираш да вдигаш базовия ток(стигнал си до Ucesat)!
вдигаш колекторния ток на номинал и мериш пак напрежение колектор емитер(то се е вдигнало заради активните загуби на прехода!).От там разликата на напреженията делиш на разликата на токовете и получаваш съпротивлението!

Не забравяй обаче че същото което ти казах може да направиш и за прехода колектор емитер(може да има разлика не знам кое ти е по нужно от двете).Там се подхожда по следния начин:
Генератор на ток примерно 1 милиампер подаден на колектор емитер.
Започваш да отпушваш транзистора и мериш напрежение колектор емитер.Когато напрежението престане да пада спираш да вдигаш базовия ток(стигнал си до Ucesat)!
вдигаш колекторния ток на номинал и мериш пак напрежение колектор емитер(то се е вдигнало заради активните загуби на прехода!).От там разликата на напреженията делиш на разликата на токовете и получаваш съпротивлението!

-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Динамичното съпротивление, за което мисля че не става въпрос, се изчислява:
Re = Ut / Ic
Където: Ut е топлинния потенциал
Ut = K.T/q
K = 1.38.10^(-23) - константа на Болцман
Т - абсолютана температура 296 при (23 гр. целзий)
q = 1.602 . 10^(-19) - заряд на елекрона
Ut = 1,38.10^(-23).296/(1,602.10^(-19)) = 0,0255 V
за 1 mA: Re = 0,0255/0,001 = 25,5 ohm
за 100 mA : Re = 0,255 ohm.
Но това е динамичното съпротивление. Обемното съпротивление на емитера, което също е нелинейно, трудно може да се изчисли и трябва да се прибави към динамичното, с което се получава пълното съпротивление на прехода.
Не прави опити да го измерваш по препоръчаните по-горе начини, защото за прехода база - емитер, участва и обемното съпротивление на базата.
Всъщност повтарям, но по-подробно, първият си пост.
Формулата, макар и приблизителна, важи за преходите на всички Si биполярни транзистори и се получава от статичния безинерционен модел на Еберс и Моол.
Re = Ut / Ic
Където: Ut е топлинния потенциал
Ut = K.T/q
K = 1.38.10^(-23) - константа на Болцман
Т - абсолютана температура 296 при (23 гр. целзий)
q = 1.602 . 10^(-19) - заряд на елекрона
Ut = 1,38.10^(-23).296/(1,602.10^(-19)) = 0,0255 V
за 1 mA: Re = 0,0255/0,001 = 25,5 ohm
за 100 mA : Re = 0,255 ohm.
Но това е динамичното съпротивление. Обемното съпротивление на емитера, което също е нелинейно, трудно може да се изчисли и трябва да се прибави към динамичното, с което се получава пълното съпротивление на прехода.
Не прави опити да го измерваш по препоръчаните по-горе начини, защото за прехода база - емитер, участва и обемното съпротивление на базата.
Всъщност повтарям, но по-подробно, първият си пост.
Формулата, макар и приблизителна, важи за преходите на всички Si биполярни транзистори и се получава от статичния безинерционен модел на Еберс и Моол.
Последно промяна от Goro на Пет Ное 10, 2006 4:38 pm, променено общо 1 път.
- Ivo_Hristev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Ако разгледаш формулата от предния ми пост ще забележиш, че не може да пускаш голям ток през прехода, защото ще го загрееш, а това ще променя Т в процеса на измерване. На всеки градус, Uak се променя с 2 mV. Достатъчно е с 10 градуса да загрееш прехода и всичко ще е грешно. Измерва се в импулсен режим с малък коефициент на запълване. Има специални методики.
Последно промяна от Goro на Пет Ное 10, 2006 4:52 pm, променено общо 1 път.
- Fenkiller
- има сериозен опит
- Обратна връзка:
Това е несъмнено.velinski написа:Да, Re е силно температурно зависимо

Освен това е нелинейно.
едит:Велине сега се загледах в дейташиита на твоя транзистор!!!
Погледни диаграмата най долу вляво(Vcesat/Ic ).
Там има всичко което ти трябва и то точно импулсно измерено както се спомена по горе!
По моя сметка съпротивлението на твоя транзистор е приблизително 0,13 ома взето за по линейната част над 10 милиампера колекторен ток и за 25 градуса константна температура на прехода.
при други транзистори има семейство характеристики за това нещо и може да прецениш как ще се измени Rе с изменение на температурата.
Успех!