Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато

Съобщение
Автор
McBright
има опит
има опит
Обратна връзка:

#16 Мнение от McBright »

Замисала на статията е ясен - що годе добър, реализацията обаче пълна скръб. Има толкова фактологически грешки и неверни твърдения, че да ти се доплаче.

1. Това че във София нещата са такива, изобщо не означава, че по малките градове е толкова розов живота.
а) Я авторката да отиде в Казанлък или в Попово или в Велико Търново и да ми каже пак, че на всеки метър има по 1 BMW 7 Series, MB S500 и тн. като види как стоят нещата там пак ще говорим ..
б) Да отиде и да разгледа всички квартали на София и да види всъщност в кои е пълно с тези "гъзарски" коли и после пак да говори. Щото аз в Овча Купел, Люлин, Младост и тн. ги виждам от време на време, но преобладаващата маса са брички за по 6-10 бона дето се движат само на магия.

2. Че в чужбина гледали били високите модели коли като извънземни кораби е смехотворно ! В момента живея в Дуизбург (Германия) и тук никой не обръща никакво внимание на това кой каква кола кара, колко струвала и тн. Хората са се надвили на масрафа и такива дребни битови проблеми изобщо не ги вълнуват. Аз лично на идване от България толкова Поршета на 1 място не бях виждал. За 20-30 мин престой във Франкфурт видях редом рамо до рамо да седят тамън 5 такива, които не бяха в "приятелска" стойка - т.е. всичките си бяха на съвсем непознати един другиму хора. В съвсем различни посоки си караха и от различни дойдоха. Заедно с това за въпросните 30 мин минаха 3 ферарита, сума ти А6ци, Ц класи и тн.
Така, че авторката да вземе да сведе глава и да не пише глупости, избивайки комплекси, в някой столичен вестник.

3. Тука лапетата се учат на А3, БМВ 3та серия пак от тогава пред-последен/последен модел, не на Голф 2. Голф 2/3, БМВ 3-та серия се карат вече като "ретро" автомобили. "Наточени" бракми не съм видял до сега, в турските квартали има разни "гъзари" с Голф 3ки и БМВ-та 3та серия със спойлери и тн. ама турските квартали са това ...

Тук да си гъзар с колата, телефона и тн. не съществува, има го само в празните български кофи, даже турците, негрите и индийците са го преодолели ( а дали въобще е съществувало при тях ?).

Задръствания и тук има и то в непознати граници за България. Аутобан - 16часа - работен ден - пъпли се с 10 километра/час в продължение на поне 30-40км. Това става на "път" с 5 платна + 2 аварийни от всяка страна.

Естествено и много истини има :

1. Тука такива като гореупоменатите джипове се карат от преуспели мъже на по 32-40 години, от вече успели по-възрастни мъже/жени - 50+ годишни.
2. Средният автомобил - Ауди А4,А6, МВМ 3, 5, Фолксваген Пасат последен модел, се карат от масовият "потребител" - хората си ги взимат на лизинг за 10 години с по 150-300 евро на месец "лизинг", а като им свърши 3г. гаранция (щото 100к километра се правят за отрицателно време и не е оферта такава гаранция) колите или продължават да се изплащат от невръстните синковци/дъщери или се връщат в магазина и се взима следващият последен модел и така ...
3. Коли втора ръка тука продават главно араби, турци и разни нашенци - словенци, румънци и тн.
4. Да караш Порше, Ламборгини и тн. е въпрос на желание и вкус - хората си ги карат за кеф, но никой не ги счита за нещо по-специално.

5. Обаче да караш Голф1, БМВ 3,5 и тн. от 80-та година вече прави впечатление - изглеждаш човек с възможности - ценител. Да се поддържа такава кола тук, да е в движение стува скъпо - екотакси, поддръжка.

6. Вярно че има задръствания по аутобаните, но за това пък аз 1 не видях да мине в аварйната лента и да "преебе" останалите.

7. Полицията не те спира за щяло не щяло, имат по-скоро представителна работа. Мен лично на идване нито 1 път не ме спряха. Грешка - излъгах - спряха ме вечерта когато пристигнах тук за да ме питат какво правя в 3ч през ноща спрял с аварийни - бях се изгубил. Попитаха ме за адреса който търся, обадиха се по радиостанцията и ме заведоха после до мястото - понеже си имат райони в 4-те района през които минавах ме "подеха" различни патрулки, но в крайна сметка ме заведоха до мястото. Пожелаха ми приятна вечер и си тръгнаха.
За сметка на това, да тормозиш съседите с музика в 2ч. е равносилно да се събудиш с 200-300евро по-лек портфейл в кварталното РПУ. (ако 1 път не са ти били достатъчно 300 евро по-малко в джоба)

Изобщо няма нищо общо с истината тази статия, пък пради липса на какво да правя реших и да я оборя с доказателства от 1-ва ръка ;-).

Но 1 ще кажа - по-добре извлечете каквото може от примера на развитите страни, образование и тн. но живота в нашата мила родина определено е по-приятен. Прекаленото еднообразие и спокойствие много бързо писва. За някои хора да няма никой по улиците в 19:00 може и да е нормално, двсички да спят вече в 22ч може пак да му се вижда нормално - на мен не !

Що се отнася до градският транспорт - прекрасно уреден е - качваш се през предната врата само - плащаш билет, показваш карта и минаваш. Тарикатите липсват, а си се направил, а са та свалили самите хора от рейса, няма лабаво. За сметка на това всеки автобус се движи по 99% спазвано разписание (казвам 99% защото от време на време има някой дето да закъснее с 2-3 мин), което пък е разположено на всяка спирка и "О чудо" никой не е счупил спирката и махнал разписанието. Метрото е още по-развито. За 20 мин С-бан - нещо като трамвай, взима разстояние от 20км.
Влаковете са на всеки 30 мин с всевъзможни дестинации.

Изобщо за предимставата няма какво да пиша, недостатъците са просто прекалено "спрялият" начин на живот - хорат са роботи всъщност, не са хора - всичко е едно и също от началото до края на живота.

Та извода е печелете по европейски, харчете по български в България :D.
Само онова което те накара да трепнеш, то засужава да бъде наречено хубаво !

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#17 Мнение от Nanko Rusev »

McBright написа: Изобщо за предимставата няма какво да пиша, недостатъците са просто прекалено "спрялият" начин на живот - хорат са роботи всъщност, не са хора - всичко е едно и също от началото до края на живота.
Алеко, Алеко ... :wink:

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#18 Мнение от Anakin »

McBright написа:....
И аз имам голямото нещастие да живея в Германия в момнета еми извинявай,но това което каза са пълни глупости ама пълни,говоря за колите в Германия.Значи погледни отношението 85млн. към 8млн. от тука погледни отношението на декларирани богатства и после да погледнем,че най-хубавите коли масово в Берлин са такситата Е-класи,тук досега , впечатление ми е направило едно ферари и то не първа младост ами средата на 90 те и то не ф50 или Маранело,но както и да е аз съм родом от Бургас, еми аз като седна на дриймса това е едно кафенце в центъра,отпред се е случвало да има 2 ,3 поршета (там по закон няма коли) М6,760,ЦЛ65АМГ да не говорим от най-новите S класи които в Германия не съм виждал все още (не че няма) да не говорим за Братя Диневи чиито авто парк е като изложение или един маняк не го знам какъв е ама кара сл55 и след него и пред него има S и БМВ7 примерите са безброй за бургас говоря додж вайпър, додж стелт каручки,ами тия 2 СЛР дето ги има айде стига глупости на броя население и описани доходи в България не подхождат тези коли.

LuPuS
има опит
има опит
Обратна връзка:

#19 Мнение от LuPuS »

bigASSyou написа:.....
Приятелю, има засегнати софиянци и ще ти обясня защо... София не беше такъв град до преди 5-6 години... в момента всичко което може да работи и не е куцо кьораво или съкато от цялата страна е дошло да работи тука... донесло със себе си и хубави и лоши неща... всеки има право работа и право на образование и развитие - срещу това не съм... но новите софиянци донесоха в софия и много от селото така, че те моля да прекратиш тенденциозните коментари... всички сме в кочинката и тук и в Бургас и кадето и да е в нашата мила татковина...

едит... няма да прилагам конкретни примери НАИСТИНА за да няма обидени ай със здраве.
Veni Vini Vuci!

D.Kolev

#20 Мнение от D.Kolev »

LuPuS написа:[Ñîôèÿ íå áåøå òàêúâ ãðàä äî ïðåäè 5-6 ãîäèíè...

â ìîìåíòà âñè÷êî êîåòî ìîæå äà ðàáîòè è íå å êóöî êüîðàâî èëè ñúêàòî îò öÿëàòà ñòðàíà å äîøëî äà ðàáîòè òóêà...

íî íîâèòå ñîôèÿíöè äîíåñîõà â ñîôèÿ è ìíîãî îò ñåëîòî
õå,
íÿìà äà ñå çàÿæäàì è íÿìà äà ïèøà ïîâå÷å ïî òåìàòà /ïî÷òè :twisted: /, ñàìî ùå òå ïèòàì -òè âÿðâàø ëè â òîâà êîåòî íàïèñà,äàâàé ïðèìåðè :wink:

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#21 Мнение от Ivan Rachev »

:lol: :lol: bigASSyou и на теб май от време на време селската чест ти идва в повече , контролирай я да не взима превес над интелекта ти че се излагаш приятелю :wink: ...би ли ми обяснил ако искаш да се случи нещо в живота ти ...какво точно правиш в провинцията за да стане ?
п.с. положението с боклуците в София е такова откакто от 300 000 софианци станахме 1 8000 000 :wink:....и гледай да не решат да държат боклуците ни до Велико Търново , защото тогава аз ще те чакам да ми се обадиш :lol: :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

D.Kolev

#22 Мнение от D.Kolev »

Ivan Rachev написа::lol: :lol: bigASSyou è íà òåá ìàé îò âðåìå íà âðåìå ñåëñêàòà ÷åñò òè èäâà â ïîâå÷å
ïðèçíàâàì :cry: , çà êîìïëåêñèòå ñúùî
Ivan Rachev написа: áè ëè ìè îáÿñíèë àêî èñêàø äà ñå ñëó÷è íåùî â æèâîòà òè ...êàêâî òî÷íî ïðàâèø â ïðîâèíöèÿòà çà äà ñòàíå ?
íÿìàì îòãîâîð, â ñîôèÿ êàêâî ñå ïðàâè :wink:

ñàìî äà äîáàâÿ çà ñåëÿíèòå â ñîôèÿ , âúâ âñè÷êè ãðàäîâå å òîâà è òî å åñòåñòâåíî. îòêàêòî èìà ãðàäîâå ùå èìà è ñåëÿíè êîèòî ñå ìåñòÿò òàì è òîâà íå ïðîäúëæàâà 5-6ãîäèíè àìè 500-600, çà òîâà ñè å ãðàä. õîðàòà îáè÷àò äà ñå ñúáèðàò íà åäíî ìÿñòî ,... êàêòî è :smt032

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#23 Мнение от Ivan Rachev »

bigASSyou написа:нямам отговор, в софия какво се прави :wink:
...ами ако човек е некадърен може поне на някоя пешеходна да инсценира че го е блъснала кола и да съди водача :lol: :wink: :smt033
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#24 Мнение от Sylis »

Ivan Rachev написа:...ами ако човек е некадърен може поне на някоя пешеходна да инсценира че го е блъснала кола и да съди водача :lol: :wink: :smt033
Ами то в София нали имаше един такъв случай наскоро...една жена си беше хвърлила детето на капака на преминаваща покрай нея на кръстовище кола и после...съд ,обезщетения....... :evil:

Rumen Zografov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#25 Мнение от Rumen Zografov »

София наистина не беше такъв град допреди няколко години.Не искам да обиждам никого и нямам нищо против хората от провинцията,в някои отношения са доста по-добри от нас,но не е нормално от всякъде да чувам "мьекане" по софийските улици,заведения,магазини и т.н. и не е нормално сутрин да не мога да изляза от Люлин в продължение на 1 час заради "наточени" черни голфчета със сини диодчета и "чуждоземна" регистрация.Не е нормално и вече на третото ми по ред раб. място шефа ми да е провинциалист.Ясно е,че София е града с най-големите възможности за развитие,но скоро тези възможности ще бъдат изчерпани.
Шапка свалям на хора,които наистина няма как да развият таланта и потенциала си и идват в София,за да разгърнат способностите си и за да извлекът максималната полза от своя труд,но разни мазни недорасли "гъзарчета" с болни амбициики и свръхсамочувствие направо ненавиждам :evil: Че и на мъже се правят,ще слиза от клецавия голф,на бой да ми налита.... :snipe:

Айде PEACE и всеки да помни от къде е тръгнал и да е наясно къде отива :wink:
Изображение

Аватар
mano
има опит
има опит
Обратна връзка:

#26 Мнение от mano »

Edgecrusher написа: ...
Много ме кефят "софиянците" дето "не могат да изляза от Люлин", ти откога живееш в Люлин(Люлин далеч не е София) ? и ако ти си случайно родом от Люлин от къде са родителите ти?
И какво точно значи че "шефа" ти е от провинцията? ако е некадърен - сменете го, ако е по-къдърен от тебе, какво значение има къде е роден?

от 2 милиона хора които се мотат из София едва ли има повече от 300 000 на които баба им и дядо им са родени в София, така че останалите 1 700 000 са си чисти провинциалисти.

И на мен не ми харесва че в София има 900 000 коли, но това е - след като можеш за 2000лв са караш кола ... виновни са управляващите, пускат стари бараки да се внасят в БГ, няма контрол на старите автомобили, минават си преглед без проблеми...
Навсякъде в света данъка на старите коли е по-висок от новите, само в БГ е обратното...

Аватар
Borislav Stankov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#27 Мнение от Borislav Stankov »

Ае без кавги и разпри. Не е важно от къде си и как говориш, важното е какво мислиш и правиш често обича да казва баща ми. Спрете с тоя глупав спор провинция-София. Много ясно, че младите хора, които не напускат страната искат да са в София. Не виждам по какъв друг начин бих могъл аз лично да се реализирам и да получавам такава заплата като в момента, ако не съм в София.
Просто Столицата в момента се задъхва, защото не е проектирана за толкова много хора. За пример давам Токио 12 млн. град с 3 млн. автомобили. София 1,5-1,6 млн. жители 1 млн. автомобили. В Токио и Осака не може да притежаваш автомобил, ако нямаш лично паркомясто. Няма да видиш никъде по улицата паркиран автомобил всичко е в подземни и надземни паркинги.
Темата за чистотата и София Vs. Провинция е много болна за повечето от нас. Моля Ви спазвайте добрия тон все пак това е аудиофилски форум.

Между другото аз съм от Кюстендил най-хайфиския град в България :-D с най-много хорни на глава от населението и с най-големите за момента, така че не винаги Столицата е номер едно :);)
Естествената тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
Изображение
CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.

http://slackpack.net" onclick="window.open(this.href);return false; - What the Slack!?!

D.Kolev

#28 Мнение от D.Kolev »

"ìîæåø äà èçâàäèø ÷îâåêà îò ñåëîòî , íî ñåëîòî îò ÷îâåêà íèêîãà"

â òîçè ñëó÷àé êàêâî å çíà÷åíèåòî äàëè ñè îò ñîôèÿ èëè îò "ïðîâèíöèÿòà"

Edgecrusher, ñîôèéñêèÿ äèàëåêò ùå òè å òîëêîâà ñìåøåí àêî æèâååø âúâ âàðíà ïðèìåðíî , à òÿ ñúâñåì íå å ñåëî íèòî ïúê ïðîâèíöèÿ , âÅðâàé âè :wink:

LuPuS
има опит
има опит
Обратна връзка:

#29 Мнение от LuPuS »

bigASSyou написа:....
Хахаха в София му казваме книжовен Български на този диалект:D ....
Veni Vini Vuci!

Sylis
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#30 Мнение от Sylis »

LuPuS написа:
bigASSyou написа:....
Хахаха в София му казваме книжовен Български на този диалект:D ....
Ама този "книжовен български" е много далече от истинския такъв,който се говори по В.Търновксия край,Дряново,Габрово....Г.Оряховица :wink:

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”