Проект на колона,моля за помощ

Съобщение
Автор
naruto

Проект на колона,моля за помощ

#1 Мнение от naruto »

Значи само ви моля да не ме засипвате с ирония като миналия път...
Знаете че не разбирам.Значи,имам една нискочестотна колона (бас) , и искам да си сглобя една каса бира.Въпроса ми е какъв високочестотен говорител да си взема (колко W да е) за да е в съотношение със 140W ми колона. Много ще съм ви благодарен,ако ми обясните и точно къде се разполага ватата вътре в кутията,само по края(стените отвътре) или да я напълна изцяло. Ще съм ви адски благодарен трябва да я сглобя до няколко дена,материалите ги имам ,само знанията не :(

Аватар
X.Tsvetkov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от X.Tsvetkov »

Какъв е говорителя и защо е на "каса бира" високо честотен :?: :?: :?:

b∂chelor

#3 Мнение от b∂chelor »

ако е с бассрефлекс доколкото знам може само по стените да сложиш... пробвай по различни начини и сам прецени как е най-добре :)

Аватар
BotsRevenge
има опит
има опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от BotsRevenge »

Ами работата е, че мощността не достатъчен критерий да избереш останалите говорители. Важна е тяхната чувствителност. Ако басът ти е примерно с 88 децибела на един ват при слушане от един метър (88db/w/m), трябва и говорителите, които ще покриват останалата част от звуковия спектър да са са със същата чувствителност - да създават същото звуково налягане. В противен случай или басът ти ще е слаб, а средите и високите ще крещят, или басът ще има превес като и в двата случая няма да си доволен от резултата.
За да си сигурен в чувствителността на нискочестотния ти говорител, трябва неговите характеристики да бъдат измерени, защото заводските данни за него е силно вероятно да варират (или изобщо да не съответстват с реалните). Когато измериш (ти измерят) говорителя, ще можеш да си подбереш останалите говорители (средно и високочестотен / широколентов / високочестотен (зависи от това до какви честоти е добре да оставиш да бъдат възпроизвеждани от нч. говорителя, колко сложен филтър би си позволил да сложиш и т.н.). Също така едва с реалните характеристики на уфера ще можеш да изчислиш една правилна кутия за него.

Не забравяй, че бързата работа - срам за майстора.

С ясното съзнание, че знанията ми не са на нивото на повечето съфорумци, ще си позволя да дам линк към темата, в която реших да помогна с каквото мога.
Предполагам в написаното от мен ще бъдат открити грешки. Моля, който открие такива, да ми помогне да ги коригирам, защото искам тази тема да бъде полезна за хората, които нищо не разбират, а имат желанието да научат основни понятия.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Stefan Stefanov »

Преди да питаш не е зле да прочетеш това:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... =0&thold=0

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”