Усилвател за слушалки SENNHEISER HD575

Съобщение
Автор
Stranger

Усилвател за слушалки SENNHEISER HD575

#1 Мнение от Stranger »

Привет,
наскоро се сдобих със отворени слушалки Sennheiser HD575 (120 ома, 18-30000Hz, 101 dB , 0,2% THD, P=?, на цена 139 лв от Техномаркет Европа ) и се колебая дали има смисъл от външен усилвател за тях. В момента ги слушам на ресивър за домашно кино Pioneer VSX-D514s.

Дайте савет хубави ли са тези слушалки (звучат меко и приятно), и да правя ли усилвател, и какъв да е той - с ОУ, транзисторен клас А, с лампи OTL, с лампи и изходен траф или хибриден ЛАмпа + MOS Follower , с ОВ, или без ОВ?

В момента разполагам с
1) двойка двойни триоди ECC865 (Uamax=250V, Ua=230V, Ug=-2V, Ia=10mA, P=2,5W Uf=6,3V, If=0,435A, Ufk=100V, S=6mA/V, u=58) които са еквивалент на ECC85.

2) усилвател клас А Power Follower 99 без стабилизирано захранване и без предусилвател , с I=1A или 2A ,с IRF150N
закрапени на радиатор с площ 3000см^2 оксидиран (радиатора може да разсейва към 116W при 55 градуса)

3) мос транзистори IRF9610 и IRF620

4) трансформатор към 100-тина вата, с намотки U=6V, и U=204V.

5) два трансформатора P=150Va, U=2 x 32V

6) 2 х 22000uF/63V кондензатори, 12 х 2200uF/63V

7) кутия и два радиатора по 1000 см^2

Какво може да се сглоби от всички части, и кое е наи-удачно (усилвател клас А, Куад405, Лампов SE усилвател - с други лампи ) ?

С уважение:
Joro

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от velinski »

слушалките ти ще свирнат доста прилично през чист лампов без хибридни истории

ЕСС85 би могла да стане за целта, въпреки че има доста високо вътрешно съпротивление - 8,3к - и не много линеен звук

примерно един OTL с 3 лампи ЕСС88 (изходните са реализирани като катоден повторител на Уайт с цел минимален изходен импеданс) ще свири прилично като лесно може да се преизчисли за ЕСС85 ако държиш на тях

може би ще има нужда и от малка ОВ за да паднат изкривяванията при товар 120 ома, но това няма да има негативен ефект на звука

от малките новални лампи препоръчвам тези с ниско вътрешно съпротивление и сравнително високо мю: 5687, ECC182, ЕСС99, 6Н6П, Е88СС, 6Н23П, 6Н1П, 6Н30П, 6С45П...

за ЕСС865 не съм чувал нито съм виждал - сигурен ли си че това е маркировката?
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Аватар
DDB
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от DDB »

ECC865 e ECC85 с удължен живот и позлатени крачета. (бившата ГДР)
6С19П също е добър вариант. Преди 2 дни слушах такъв с по две на канал в клас А, свиреше страхотно. Ако те интересува да ти изработят такъв, пиши ми на лично...

Stranger

#5 Мнение от Stranger »

velinski написа:слушалките ти ще свирнат доста прилично през чист лампов без хибридни истории

ЕСС85 би могла да стане за целта, въпреки че има доста високо вътрешно съпротивление - 8,3к - и не много линеен звук

примерно един OTL с 3 лампи ЕСС88 (изходните са реализирани като катоден повторител на Уайт с цел минимален изходен импеданс) ще свири прилично като лесно може да се преизчисли за ЕСС85 ако държиш на тях
Добре, а колко ще ми струва такова усилвателче ако ми го сглоби някой, все още незнам има ли смисъл, ще се усети ли разлика в сравнение с транзисторния (или интегрален) на ресивъра?

А каква е цената на един по мощен триоден лампов усилвател от 7-8 вата който да има такъв изход за слушалки? Нямам много свободно време, а и лампи трудно мога да намеря в Пловдив, последно търсих във Викиват и нещото което взех беше тези двойни триоди, които маи за нищо няма да ми служат?

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Bojo »

Stranger написа: .... ще се усети ли разлика в сравнение с транзисторния (или интегрален) на ресивъра?
Разликата ще е огромна, повярвай ми!

Stranger

Trioden A class

#7 Мнение от Stranger »

Bojo написа:
Stranger написа: .... ще се усети ли разлика в сравнение с транзисторния (или интегрален) на ресивъра?
Разликата ще е огромна, повярвай ми!
Добре, някой продава ли качествен триоден лампов усилвател 7-8 W който да има и изход за слушалки?
Чувал съм единствено лампово радио-грамофонче тип шкаф, и мисля че звучеше по друг начин, по-приятно от транзисторен усилвател.
Но за слушалки тези високи напрежения са малко плашещи , сигурно ще върши работа един двустъпален транзисторен усилвател с на входа диференциален с биполяри или j-fet и на изхода мос в клас А с ток на покой към 200м А, без капацитети на входа и изхода?
Някой правил ли е ?

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Daniel Petrov »

Да, аз съм правил и все още правя.
Без капацитети и дори за по големи мощности - 8-9 вата...
Не е проблем да се ползва същата схема с по маломощни транзистори само за слушалки. И това съм го правил...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”