Благодарности на Велински, Загорка, Лозев и най-вече на Zmej за ценните линкове!Zmej написа:Точно така е, сигналът, който се чете и от CD-ROM - Mode 1&2, и от Аудио CD, е един и същ, а именно EFM, където '1' се кодира като преход pit/land или land/pit, a '0' e самия пит или land (и поредните нули са винаги между 2 и 11). Просто форматът на записваните данни (на по-високо ниво) е различен.dzvero написа:...Не се ли записва и CDA формата по същия начин както и всички други файлове върху празния диск. Мисля че пак е с 1 и 0- поправете ме ако не съм прав.
Още инфо за Audio CD и
CD-ROM...
Ще си позволя един цитат от една от статиите, който обяснява всичко:
An error in a CD-audio disk might result in an audible "click". However an error in a CD/ROM disk might mean the failure of operation of a piece of valuable software. Thus, a second layer of error detection and correction encoding is employed.
Поразрових се и на други места из Нета и вярно - за аудио дисковете не са се погрижили да вградят в самия запис такава допълнителна корекция за грешки, както при дисковете с данни! Това обяснява трудностите при точното четене на аудио дисковете, които важат както за CD-плейърите, така и за компютърните устройства. Тук Загорка е абсолютно прав.
Освен това прочетох другаде, че понеже аудио дисковете се проиграват с единична скорост в CD-плейърите (поне в стандартните такива, но се споменава и за изключения при някои HighEnd устройства), не е предвиден и механизъм за кеширане на прочетените данни. Затова не е възможно и повторно прочитане за сравнение и евентуална корекция, и ако има грешки - задейства се интерполационния механизъм и/или друга корекция на самия плейър.
За повече подробности препоръчвам посочените линкове от Zmej, както разбира се и Google