Теоретичен въпрос

Съобщение
Автор
7thString

Теоретичен въпрос

#1 Мнение от 7thString »

Здравейте... съвсем отскоро започнах да се занимавам с лампова техника(и по принцип с DIY) и ми направи впечатление следното нещо- в стъпалата на ламповите преампове, които разглеждам, изходния сигнал не се взема от катода, а се отделя променливата(би трябвало да е с обратна фаза) на анодното напрежение с highpass филтър. Може ли някой да ми обясни тази концепция?

П.П. забравих да добавя- изцепки от рода "не се занимавай, аз шъ ти го напрая за еди колко си" или особено "бе първо научи транзисторите, после влизай в "дълбоки" води" не ми трябват :)

Аватар
Nikolay Savov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Теоретичен въпрос

#3 Мнение от Nikolay Savov »

:st :goodman: :smt009

IvoNovakov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от IvoNovakov »

Проф. Йордан Боянов ги обяснява тези неща!
"Електронни и полупроводникови прибори"
Издателство Техника-1965г. :wink:

世間は狭い!

Аватар
Borislav Uzunov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#5 Мнение от Borislav Uzunov »

:smt031
Министерство на Звука
We are the Musicmakers

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Ivan Rachev »

7thString написа:Здравейте... съвсем отскоро започнах да се занимавам с лампова техника(и по принцип с DIY) и ми направи впечатление следното нещо- в стъпалата на ламповите преампове, които разглеждам, изходния сигнал не се взема от катода, а се отделя променливата(би трябвало да е с обратна фаза) на анодното напрежение с highpass филтър. Може ли някой да ми обясни тази концепция?

П.П. забравих да добавя- изцепки от рода "не се занимавай, аз шъ ти го напрая за еди колко си" или особено "бе първо научи транзисторите, после влизай в "дълбоки" води" не ми трябват :)
кое точно искаш да разбереш ?
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Daniel Petrov »

7thString написа:Здравейте... съвсем отскоро започнах да се занимавам с лампова техника(и по принцип с DIY) и ми направи впечатление следното нещо- в стъпалата на ламповите преампове, които разглеждам, изходния сигнал не се взема от катода, а се отделя променливата(би трябвало да е с обратна фаза) на анодното напрежение с highpass филтър. Може ли някой да ми обясни тази концепция?

:smt051 :smt051 :smt051
Сори, ама май първо трябва да научиш доста по елементарни неща...
След като твърдиш, че фазата е обърната, значи говорим за едностъпална схема (или тристъпална, което е по малко вероятно)
Ако е едностъпална и сигнала се вземе от катода, нали стопляш, че то там сигнала ще е идентичен по фаза с входния и почти идентичен като напрежение (малко по малко). Т.е. става повторител, от който единственото положително нещо е високия входен и ниския изходен импеданс.
При положение, че се работи с напрежения от порядъка на 300-400 волта и нагоре и крайните лампи в усилвателите на мощност имат сравнително малко усилване по напрежение (3.8 е за 300В), значи предните стъпала трябва да усилват по напрежение.
Добрите триоди са с усилване от порядъка на 18-20, т.е. трябват минимум 2 стъпала+едно на изхода, значи фазата остава на 180 градуса.
Не мисля, че това е проблем, стига въпросният усилвател да не свири заедно с друг, който няма такова дефазиране.
Ама и тогава не би имало проблем, ако се обърнат двата говорителя на 180 градуса, т.е. - от изходния траф с + на говорителя и обратно.
Да не вземеш сега да се изцепиш, че това е проблем... сигналът е променливотоков без грам постоянна съставна, така, че на говорителя му е все две накъде са му обърнати клемите :idea: :idea: :idea:
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

7thString

#8 Мнение от 7thString »

widowmaker мерси за инфото(единственото смислено мнение btw)

Иначе схемата е подобна на тази:
Изображение

П.П. не смятам да се занимавам сериозно с такива неща, затова не смятам и да се затормозявам с теория след като ъхм... да не се обиди някой... тия технологии са измислени и написани по книгите преди сто години ;) Пък и аз съм музикант и ми трябва преампа, а не аудиофил, затова сметнах, че тук ще има хора, които са наясно с постановката. Тва btw за авторите "смислените" мнения в темата ;)

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Ivan Rachev »

:D единственият който има за какво да се обиди си ти :wink:
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”