Почистване на CD оптика

Съобщение
Автор
Svetoslav Kalqshev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#17 Мнение от Svetoslav Kalqshev »

Joker написа:ГПС е прав! Продават се флакони с въздух под налягане! Моя съвет е да не използвате алкохоли ако има такава възможност. Представете си, че си купите оптика за фотоапарат и избършете стъклото със спирт?!? Върху стъклото има един много фин слой, който спирта го "почиства" - той изглежда синкав или зеленикав и дава основните качества на лещата. Същото е и с оптиката за CD. Да не говорим, че ако имате по-нов модел CD player може лещата ви да е пластмасова и да се повреди от спирта. Почистването с памук също е нежелателно - дори без натиск надрасква повърхността на лещата... Така че .. за мен си остава като единствен вариант почистване с въздух под налягане или продухване през тръбичка...

Говориш глупости, изобщо спирта не може да "почиства" този "слой" :lol: Това го има всяка по-читава леща, и се нарича "просветляване". Нанасят се разни метали в доста слоеве 17-32 че и повече,а може и 1 само. С него се подобрява светлосилата на самия обектив и още някои неща. Както каза ти, дава основните качества на лещата:wink: Трябва да се деиства много внимателно с лещите по фотоапарати и проектори защото слоя е микроскопичен и се драска лесно! Дори и да подходиш с мека материя, праха по обектива които обираш може да го надраска :-( осбенно ако го правиш на сухо. Материята с която бършеш трябва да е максимално мека и да не отделя власинки.
Съгласен съм с теб за въздуха под налягане, за мен това е най-доброто за оптика на ЦД :-) Виш това с уптразвуковата вана незнам дали няма да навреди на просветляването, но ме съмнява... а лещите в ЦД-тата мисля, че са си пластмасови от доста време, несъм много сигурен. Някой друг да каже по-точно 8O :D
Често работя с обективи, проектори и киномашини, чистя ги с препарат за стъкло или чист спирт и мека хартия като преди това издухвам праха максимално :wink: стават като нови и без следи драскотина!

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#18 Мнение от Stefan Stefanov »

Когато учех по специалност "оптика" ни беше много забавно, че лещите и др. се почистват с "четка с косми от опашка на катерица".
Но това си е напълно серионо!
Обаче не съм виждал някъде да се продават такива четки.

И един лек офтопик:
Един руснак разказваше, че докато е работил в някакъв военен завод са почиствали лещите "по метода на тънките слоеве". Самият метод се състои в следното:
1. Наливате 50 мл чист спирт в мензура.
2. Изпивате го на екс.
3. Веднага след това дъхвате върху лещата (така се получава слой от кондензиран спирт).
4. После избърсвате с чиста салфетка.

Това само руснак може да го измисли! :lol: :lol:

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#19 Мнение от Anakin »

С Ракия дали няма да стане или с прочутата българска водка
Балкан 90+ :D

Svetoslav Kalqshev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#20 Мнение от Svetoslav Kalqshev »

Четката е хитро :D
Anakin написа:С Ракия дали няма да стане или с прочутата българска водка
Балкан 90+ :D
Едно шишенце ЧИСТ СПИРТ е 0,65ст. ! Не си правете глупави екперименти :weedman: :!:

HanSolo
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#22 Мнение от HanSolo »

Ееех... Загорка... май сме от едно поколение, метода за почистване явно е бил водещ в бившия СССР защото аз такъв руснак видях с очите си на едно Генерал-щабно Учение в родната казарма само, че той така почистваше ЗАС-а (който е бил "свръзка" ще разбере за коя апаратура говоря)
Какво беше смайването ми когато, като ни видя да чистим ламБите с четка и спирт се развика:
Нет нет нет... ето очень грубо... и понататък го знаете :-) :-) :-)
А четчици от опашка на китайска катеричка ;) могат да се намерят в книжарниците за художници, скъпите китайски четки са именно такива. Косъмчетата са изкл. тънки, при докосване когато я прекараш по ръката си не усещаш косъмчетата, а все едно че те духа ветрец! Няколко такава книжарници в Сф мисля че има на Шипка 6, аз поне преди години от там съм си купувал такава четчица.
Другия вариант е... въздушната пушка и... предполагам, че една опашка ще стигне! :twisted:
Т'ва е шега ей!

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”