Наи-добрия материал за подови настилки

Съобщение
Автор
Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#1 Мнение от Bojo »

Паркет - дъб, ясен, някои екзотични дървесини. Дюшеме.

Говоря за истински паркет, а не за ламинирани плоскости от типа на MDF, HDF , ПДЧ и др. Има и специални плоскости за настилка на "звукоизолирани" помещения и студиа, но става дума за едни много пари.

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от velinski »

ми най-добрата настилка е мокета с едра оплетка

естествените паркети са красиви и натурални, но не са най-добрата настилка за слушане през боксове, според мен
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Bojo »

Да, мокета демпва допълнитено и може да намали някои резонанси, както и да намали отраженията за най-високите честити. Но на практика се оказва, че и прекаленото демпване не е добро (както всичко прекалено). Едни от най-приятните места за слушане са с настилка от естествен паркет (ПОДЧЕРТАВАМ ДЕБЕЛО ПАРКЕТ, А НЕ ЛАМИНИРАНИ ПЛОСКОСТИ), понякога и без килим (ако има достатъчно други демпващи материали. Отраженията от пода, стените и тавана са нещо естетсвено и без тях може да се загуби част от естетсвената звукова картина. Говоря за добре изпълнени, "проиграни" и с години "таманени" стаи. Имам и пример за добре заглушена стая в която едновременно е трябвало да се мерят и слушат колони - резултат - колоните които са настроени в тази стая звучат прекрасно там, но извън нея са пълен кошмар. Както и колони, които звучат добре другаде- там звучат глухо и неестествено.

Обикновенно избягвам да се намесвам в подобни теми, не защото нямам какво да споделя, а защото нещата не са еднозначни и защото няма един добър, а останалите лоши материали, едно вярно решение, а всички останали грешни.

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”