въпросче за филтриращите кондензатори

Съобщение
Автор
nikolay

въпросче за филтриращите кондензатори

#1 Мнение от nikolay »

Имам 1 въпросче... той е свързан с аудиотехниката само
Та: с какви стойности трябва да са 4 кондензатора около греца, и с какви стойности трябва да са кондензаторите, които се поставят близо до операционните и филтрират напрежението?

Аз по принцип слагам по 100нФ за операционните и по100-150н около греца, ама скоро си говорих с 1 приятел и той каза, че 100нФ се слагат за филтриране на цифрова техника, и каза,че не знае за аудио какви трябва да са стойностите за аудио...
Та кажете ми вие какви стойности ползвате :)

Мерси предварително ;)

Аватар
velinski
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от velinski »

На греца можеш да сложиш между 1000pF и 220nF, като обикновено стойности между 3.3-10nF са добри. Ако ползваш шотки диоди в греца или супербързи софт рикавъри диоди, филтриращите кондезатори са излишни и дори вредни (при шотки диодите).

Около ОУ-тата се слагат обикновено между 10nF и 470nF (типично 100nF) по възможност на самите захранващи пинове или възможно най-близо. Принципно се слагат между V+ и V- или между V+ и земя и V- и земя - вариантите се експерименират на слух.

Между аудио и цифрова техника няма разлика, особено в частта, в която се покриват :D
STAX SR-007 Mk2 Omega 2 + KGSSHV Carbon
Grado PS-500e + TAG Mclaren 60i
Reference 3A Studio Master + Audiotour Moonphase SE + Audiotour Propaganda DAC + Sony CDP-X3000ES

nikolay

#3 Мнение от nikolay »

velinski благодаря ти много за отговора :)

Публикувай отговор

Обратно към “ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ”