Бас в покрива
-
Ebor
Бас в покрива
Понеже в един приятел бях свидетел как се реализира бас без кутии - помещение около 100м2. VIFA басове в пода, а обема отдолу е мазето. Става сума за къща. Аз имам помещение около 40м2, като до половината на стените му се намира външния покрив. т.е. ако пробия стената и сложа басовете в нея ще имам обем стотици м3. Нямам проблем със съседи
Дали ще се получи?
-
Svetoslav Kalqshev
- има опит

- Обратна връзка:
ето ти един пример
http://www.royaldevice.com/custom.htm
http://www.royaldevice.com/custom.htm
-
Ebor
Много благодаря! Окуражихте ме!
Това с мрамора е много добра идея! Първо ще избера говорители, после трябва да набележа място, което е трудна работа тъй като помещението е с особена форма. Дали не е по-добре да бутна само басовете в стената и да използвам сателити? Иначе е по-примамлива идеята да натикам всички говорители в стената за да не ми се пречкат жици. Що се отнася до филтъра - нямам опит, само теоретични познания. Мисля да помоля човек от форума с голям опит да ми направи такъв срещу заплащане след като избера говорители. Та сега за говорителите - какво да избера? Първо 3 или 4 лентови да са и кои говорители са добра идея? Vifa, TVM, Peerless...? Какъв диаметър ще е подходящ за баса? Обема на помещението е около 120м3. Както споменах е около 40м2 и средна височина 3м. Иначе е полупразно та затова трябва сигурно да помисля и за звукоизолация. Кори от яйца, дунапрен... ? Много въпроси зададох, но искам специалистите, които ще бъдат така любезни да ми отговорят да са наясно с помещението. И на последно място - на първо време ще го слушам с усилвател Technics 2x75W А700МК2 MosFET new class AA.
Ако останат пари и жена ми не ме убие ще помисля за нещо DIY
Още веднъж благодаря на всички!
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Преди всичко трябва да подчертая, че не всеки бас става за безкраен обем.
Идеята "колкото по-голям обем-толкова по-добре" е абсолютно погрешна!
Та първата задача е да се намери говорител, който да е подходящ за целта. Страхувам се, че няма да е много евтин.
Мраморът става за облицовка на баня, но в акустиката няма място заради частично кристалната си структура, лошия декремент на затихване и многобройните си резонанси - изследвал съм го лично.
Фактът, че никой не произвежда мраморни колони (не говоря за ТНТМ самодейността у нас), говори достатъчно красноречиво. Почитателите на камъка използват шведски черен гранит, въпреки десетки пъти по-високата му цена и много по-трудната обработка. За твоя случай монтажът може да се извърши върху подложка от качествен бетон.
Не зная какво те кара да се спреш на четирилентов дизайн.
При положение, че въпросът с баса е решен, аз бих ти препоръчал един чифт широколентови говорители. Така ще отпадне въобще необходимостта от филтър...
Идеята "колкото по-голям обем-толкова по-добре" е абсолютно погрешна!
Та първата задача е да се намери говорител, който да е подходящ за целта. Страхувам се, че няма да е много евтин.
Мраморът става за облицовка на баня, но в акустиката няма място заради частично кристалната си структура, лошия декремент на затихване и многобройните си резонанси - изследвал съм го лично.
Фактът, че никой не произвежда мраморни колони (не говоря за ТНТМ самодейността у нас), говори достатъчно красноречиво. Почитателите на камъка използват шведски черен гранит, въпреки десетки пъти по-високата му цена и много по-трудната обработка. За твоя случай монтажът може да се извърши върху подложка от качествен бетон.
Не зная какво те кара да се спреш на четирилентов дизайн.
При положение, че въпросът с баса е решен, аз бих ти препоръчал един чифт широколентови говорители. Така ще отпадне въобще необходимостта от филтър...
- Azeroth
- има известен опит

- Обратна връзка:
Това което искаш да правиш е infinite baffle subwoofer. Потърси с нета да прочетеш нещо по въпроса. Нещата не са толкова розови както изглеждат на пръв поглед....
Трябва да използваш повечко на брой и достатъчно мощни говорители с голям Vas и Xmax. Мощността която им подаваш трябва да е примерно 1/2 от номинала за да запазят линейност. Обема на помещението от задната страна трябва да е 5-10 пъти сбора от Vas на всички говорители. Qts 0.4 - 0.5 и диаметър над 30см.
Като вземеш предвид всичко това не е ли по-удобно и по-евтино да си сковеш "конвенционален" суб?
Трябва да използваш повечко на брой и достатъчно мощни говорители с голям Vas и Xmax. Мощността която им подаваш трябва да е примерно 1/2 от номинала за да запазят линейност. Обема на помещението от задната страна трябва да е 5-10 пъти сбора от Vas на всички говорители. Qts 0.4 - 0.5 и диаметър над 30см.
Като вземеш предвид всичко това не е ли по-удобно и по-евтино да си сковеш "конвенционален" суб?
-
Ebor
Това за 4-те ленти беше наистина глупост от моя страна. Очевидно шведски черен гранит няма да купя, а и аз се бях спрял на бетона за начало.Стената е тухла четворка. Доколкото разбирам Rutcho ме съветва да сложа баса в стените и да използвам двулентовите сателити. Как така ще отпадне филтъра? Усилвателя ми е стерео и няма изход за subwoofer. Моля, предложи ми говорители, а цената ще я преглътна, освен ако не е с повече от 3 цифри 
-
audioman
За това решение на практика ти трябва добра електроника - активен филтър плюс корекции. Можа да се постигне най-верния звук, поне така казват някои. И това може да стане с всеки /приличен/ говорител. Трябва ти 200-500 Вата мощност за 1 или 2 говорителя 10-15 инча. Аз бих си избрал изродските XLS Peerless. Качествената електроника ще излезе поне 1000 кинта като пари, говорителя/ите - 300-800. Най-скъпата част /къщата / я имаш
Това е моето мнение.
Това е моето мнение.
-
emil_kov
sorry za latinicata, vinoven sqm!
az pravih edno vreme takova (podobno) chudo s ogromnija lachen grozen garderob v apartamenta na roditelite mi
togava slozih speaker s Vas okolo 50 lt. vqv obem nad 400 ltr i si pusnah, doolno potrivajki rqce, Stanley Clark ( jazz, funk, bass guitar)
rezultatqt beshe tqzen; ne che ne se chuva bass, chuva se nesto gqgnivo i buchasto, no, chesno kazano, ako ne znashe kakqv e instrumenta, pochti ne mozesh da razberesh, che e bass guitar a ne synthesizer, naprimer.
godini sled tova naj-posle si svalih njakolko programi za simulacija i chak togava proumjah ponjatieto "group delay"
za da razberete za kakvo govorja, simulirajte edna 30cm Vifa ( s Vas kqm 100-150 ltr) vqv WinISD, naprimer, v obem 400 ltr i poglednete kakvi chudovistni group delays se poluchavat....
gotovite (markovi) subwooferi zvuchat dinamichno i stegnato, pri bqrzi perkusii i jazzovski raboti se usesta naj-dobre, a tova chudoviste mazeshe bass-a uzasno...
ta tova e, koeto iskah da kaza, ako imash pari za taja hubava Vifa, NEDEJ
da pestish njakolkoto levcheta za podhodjasta dqrvena kutija,, oste poveche v BG dqrvoto struva smeshni stotinki (ela tuk v Avstria da vidish, obache, kolko struvat 2 dqski MDF...
(((
az pravih edno vreme takova (podobno) chudo s ogromnija lachen grozen garderob v apartamenta na roditelite mi
togava slozih speaker s Vas okolo 50 lt. vqv obem nad 400 ltr i si pusnah, doolno potrivajki rqce, Stanley Clark ( jazz, funk, bass guitar)
rezultatqt beshe tqzen; ne che ne se chuva bass, chuva se nesto gqgnivo i buchasto, no, chesno kazano, ako ne znashe kakqv e instrumenta, pochti ne mozesh da razberesh, che e bass guitar a ne synthesizer, naprimer.
godini sled tova naj-posle si svalih njakolko programi za simulacija i chak togava proumjah ponjatieto "group delay"
za da razberete za kakvo govorja, simulirajte edna 30cm Vifa ( s Vas kqm 100-150 ltr) vqv WinISD, naprimer, v obem 400 ltr i poglednete kakvi chudovistni group delays se poluchavat....
gotovite (markovi) subwooferi zvuchat dinamichno i stegnato, pri bqrzi perkusii i jazzovski raboti se usesta naj-dobre, a tova chudoviste mazeshe bass-a uzasno...
ta tova e, koeto iskah da kaza, ako imash pari za taja hubava Vifa, NEDEJ
da pestish njakolkoto levcheta za podhodjasta dqrvena kutija,, oste poveche v BG dqrvoto struva smeshni stotinki (ela tuk v Avstria da vidish, obache, kolko struvat 2 dqski MDF...
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
Имах предвид, че няма да ти се наложи да правиш пасивнни филтри в самите озвучителни тела. Все едно имаш система с един(два) субуфъра и два сателита, само че въпросния субуфър(и) е голееемичък и ще иска отделен мощен усилвател. Дали Peerless XLS става, ще разбера като видя какви параметри измери widowmaker...Ebor написа: Как така ще отпадне филтъра? Усилвателя ми е стерео и няма изход за subwoofer. Моля, предложи ми говорители, а цената ще я преглътна, освен ако не е с повече от 3 цифри
Колкото до сателитите, те могат да бъдат и еднолентови (fullrange) с висока чувствителност, които да могат да се включат за в бъдеще към висококачествен SE усилвател (лампов или транзисторен - въпрос на избор)
От цялата работа може да излезе една наистина добра аудиофилска система.
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
За съжаление отдавна вече не е така.emil_kov написа:ta tova e, koeto iskah da kaza, ako imash pari za taja hubava Vifa, NEDEJ da pestish njakolkoto levcheta za podhodjasta dqrvena kutija,, oste poveche v BG dqrvoto struva smeshni stotinki (ela tuk v Avstria da vidish, obache, kolko struvat 2 dqski MDF...(((
За чифт 20-литрови талашитени кутии в Тетевен последно ми взеха 370 лева. Не мисля, че MDF-a в Австрия и България се различава чувствително по цена. да не говорим, че в Home Depot в щатите цената (с нарязването) беше два пъти по-ниска от цената "на едро" тук...
-
audioman
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
По принцип да.
Трябва да подчертаем обаче, че става дума за голям обем в контекста на параметрите на конкретния говорител.
Това е една от причините някои говорители да имат зададен максимален работен обем, въпреки, че в по-голям обем би мгъл да се постигне значително по-нисък бас.
Другият параметър, с който също трябва да се съобразяваме, е Xmax...
Трябва да подчертаем обаче, че става дума за голям обем в контекста на параметрите на конкретния говорител.
Това е една от причините някои говорители да имат зададен максимален работен обем, въпреки, че в по-голям обем би мгъл да се постигне значително по-нисък бас.
Другият параметър, с който също трябва да се съобразяваме, е Xmax...
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™

- Обратна връзка: