Как си режете отворите за говорителите?
- Azeroth
- има известен опит
- Обратна връзка:
Как си режете отворите за говорителите?
Въпросът е може ли човек със здрави нерви да си отреже със зеге свестен отвор за говорителя (20-30см). Или си ги пробивате на фреза?
Напира в мен старата страст и се чудя какви инструменти ще ми трябват. Последната си колона правих преди 13-тина години и тогава имах връзки в една работилница с фреза и всичко останало. Сега съм сам със себе си.
Темата може да се изтрие след като получа някой отговор.
Напира в мен старата страст и се чудя какви инструменти ще ми трябват. Последната си колона правих преди 13-тина години и тогава имах връзки в една работилница с фреза и всичко останало. Сега съм сам със себе си.
Темата може да се изтрие след като получа някой отговор.
- Kiril Kirilov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
фреза-щихзеге
Оушънмен-а пред очите ми резна 2 отвора със зегето като робот 
Аз лично не мога, с фреза е по-добре, макар и по-бавно...
Но доброто зеге е съизмеримо с цена с фрезата... Най-добре е да имаш и 2-те...

Аз лично не мога, с фреза е по-добре, макар и по-бавно...
Но доброто зеге е съизмеримо с цена с фрезата... Най-добре е да имаш и 2-те...
- Teodor Gugulanoff
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Първо със зеге (много внимателно, като oceanman), после фино с фрезата - още повече, че винаги правя закръгление на вътрешния ръб. Разбира се, ножчето трябва да е тясно. Това е стандартната добра технология. Може и на лазер, стига да ти е наблизо.
Ако плоскостите ти са от масивна дървесина - направи едно-две пробни кръгчета - да усетиш материала; особено внимавай с фрезата в този случай. Но като казвам пробни това не означава да ги караш "през пръсти" - прави ги все едно са истинските. [Фрезата може внезапно да "дръпне" и контура да отиде по дяволите]
С друга марка зеге /и оберфреза/ освен "Елтос" не съм работил - не знам как се представят евтинджийските зегета; предполагам, че ако е ново и се работи много предпазливо, добър резултат може да се постигне и с нещо под 50-60 лв.
Още нещо - оберфрезата е много опасен инструмент. Не препоръчвам на хора, които никога преди не са работили с ел.инструменти.
Ако плоскостите ти са от масивна дървесина - направи едно-две пробни кръгчета - да усетиш материала; особено внимавай с фрезата в този случай. Но като казвам пробни това не означава да ги караш "през пръсти" - прави ги все едно са истинските. [Фрезата може внезапно да "дръпне" и контура да отиде по дяволите]
С друга марка зеге /и оберфреза/ освен "Елтос" не съм работил - не знам как се представят евтинджийските зегета; предполагам, че ако е ново и се работи много предпазливо, добър резултат може да се постигне и с нещо под 50-60 лв.
Още нещо - оберфрезата е много опасен инструмент. Не препоръчвам на хора, които никога преди не са работили с ел.инструменти.

- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Аз ползвам латвийско зеге.
Метален блок, долу е с фрикционно насочване.
Ножчето е задължително да е тънко, без чапраз.
Реже се сравнително бавно, но отворите стават идеални.
Когато вкопавам говорителите, ползвам фреза.
За по-малки отвори обаче повечето фрези си нямат приспособление, така, че трябва да си го направиш сам с повечко въобръжение.
Метален блок, долу е с фрикционно насочване.
Ножчето е задължително да е тънко, без чапраз.
Реже се сравнително бавно, но отворите стават идеални.
Когато вкопавам говорителите, ползвам фреза.
За по-малки отвори обаче повечето фрези си нямат приспособление, така, че трябва да си го направиш сам с повечко въобръжение.
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
- 100
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
100
При работ с борщанга отдолу трябва задължително трябва да подложиш ненужно парче, защото иначе при излизане на борщангата "но въздух" може да се счупи, а ако е от ръка ще ти извие ръката.
Зегето може също да бъде с пергел - на времето си купих една чешка приставка зеге към бормашината, тя си имаше фабрично пергел. Приставката вече се повреди, но пергела си остана и сега се каня да го присадя на едно българско зеге.
Вкопаването най-добре става с фреза (в интерес на истината, не знам как иначе може да стане). Ако отвора е правилен, фрезера може да се води по него (повечето фрезери имат възможност отдолу да им се монтира водещо лагерче), а ако е с форма, различна от кръглата, трябва шаблон, по който да се води.
Зегето може също да бъде с пергел - на времето си купих една чешка приставка зеге към бормашината, тя си имаше фабрично пергел. Приставката вече се повреди, но пергела си остана и сега се каня да го присадя на едно българско зеге.
Вкопаването най-добре става с фреза (в интерес на истината, не знам как иначе може да стане). Ако отвора е правилен, фрезера може да се води по него (повечето фрезери имат възможност отдолу да им се монтира водещо лагерче), а ако е с форма, различна от кръглата, трябва шаблон, по който да се води.
- Azeroth
- има известен опит
- Обратна връзка:
А до колко е задължително говорителя да се вкопава?
Това което знам е, че освен по естетически съображения, чрез вкопаване се намалява интерференцията между вълните излъчвани от мембраната на говорителя и от стените на бокса. Но, ако говорим за суб, там дължината на вълната е голяма и интерференция не може да се получи.
Това което знам е, че освен по естетически съображения, чрез вкопаване се намалява интерференцията между вълните излъчвани от мембраната на говорителя и от стените на бокса. Но, ако говорим за суб, там дължината на вълната е голяма и интерференция не може да се получи.
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка: