Суб проект с Herz ES 380 помощ

Съобщение
Автор
wassilzaza
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Суб проект с Herz ES 380 помощ

#1 Мнение от wassilzaza »

Бях пуснал една тема за Pioneer TS - W306C, защото се бях спрял на него първоначално, но след дни наред ровене из гоогле и къде ли още не се спрях на Herz ES 380 ( aко имате други по добри предложения пишете ). И така цял ден изчислявам с бас бокс про и накрая излезе това: Във линка има Driver and Box Properties, както и снимка на графиките и кутията, която програмата изчисли да е невероятните 318 литра. http://www.hertz-audio.ru/files/1134_0.pdf - това са параметрите от производителя. Ето вижте какво сам направил. Приемам всякакви съвети и помощ. Прочетох темата за един херз е 300д май беше.

Изображение

това е какво натиснах, за да ми изчисли обема на кутията. (мисля че е правилно.

Изображение

някакви забележки за нещо по добро от графиките.

И от какъв филтър се нуждая !!!

Къде ще е хубаво да е поставен говорителя и бас рефлекторите ! - четох една тема, че трябва да са на разстояние от стените и помежду си поне толкова колкото е диаметъра.
Какъв материал да използвам четох една дискусия на тази тема в нея ставаше въпрос за талашит (това го знам ), шперплат ( и това го знам) ама какво е ПДЧ = ??? и МДФ = ??? и колко трябва да е дебелината на материала мисля си поне 20мм какво лепило ?

Това въпреки, че е говорител за кола мисля да го ползвам за вкъщи !

п.п. втората снимка е с доста голям размер съжалявам, но така е по практично всички графики да са на 1 снимка, а не на много повече отделни.
Последно промяна от wassilzaza на Сря Фев 14, 2007 10:28 am, променено общо 2 пъти.

niksn

#2 Мнение от niksn »

Олеее...засега едно нещо ми се набива на очи...с толкова групови закъснения не си за никъде...трябва да ги натакъмиш до 16милисекунди. (до толкова горе-долу ухото ги възприема по-мудно и не се усещат, иначе и по-малко да са...по-добре ;))

Аватар
rumbarski
има опит
има опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от rumbarski »

Графиките ще са по-различни ако на входна мощност напишеш по-малка стойност от 450вата. Според мен този говорител 450 вата няма да издържи. Като цяло не гледай тези 19Hz, защото едва ли ще може да ти ги изсвири. Настрой си порта на около 25Hz и виж колко ще са ти груповите закъснения. Пробвай ти да зададеш размери на бокс-а. Но това е моето мнение. Не търси много ниската честота, защото баса ще стане много размазан.... Въпреки че с този говорител едвали ще има ударен бас... :roll:
Нека и по-компетентните се изкажат :)

lamar_bb

#4 Мнение от lamar_bb »

Заз филтар ще ти помогна може би този модел ще стане струва 15леава предполагам че ще искаш да си купиш http://www.eshop.bg/eshop3/phps/imagepo ... g_0305.jpg
за кутия сам казал какво мисля остава според мен парвият вариянт защото виждам че имаш мерак за направа .Според мен пдче с 22мм .
Може би с басс рефлекс за усилвател сам ти казал.
Ако има допалнителна подпора ще стане по добре .Това е от мене .
:D :D :D :D

wassilzaza
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от wassilzaza »

Благодаря утре ще пробвам да намаля груповите закаснения ще напиша по малко ватове дано излезе нещо ще пиша пак!

Аватар
DLS
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от DLS »

Тези 318л нямат нищо общо с истината....програмата ги смята на основа
АЧХ получена от малосигналните параметри и се приема, че при работа с реалната мощност графиката Ampitude Response e n-децибела
повече от Normalized Amplitude Response за всички честоти.
При тези 300+л. обаче Херца по никакъв начин няма да поддържа ниското Ф3 ако го натовариш малко повече.
Пробвай с обем не повече от 100л, дигни честотата на настройка за да избегнеш поне малко огромните друпови (особено за този говорител), въведи по-реалистични РМС ватове и се води малко повече от Acoustic power графиката(при отметнато vents.......отстрани).

wassilzaza
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от wassilzaza »

Тези 318л нямат нищо общо с истината....програмата ги смята на основа
АЧХ получена от малосигналните параметри и се приема, че при работа с реалната мощност графиката Ampitude Response e n-децибела
повече от Normalized Amplitude Response за всички честоти.
При тези 300+л. обаче Херца по никакъв начин няма да поддържа ниското Ф3 ако го натовариш малко повече.
Пробвай с обем не повече от 100л, дигни честотата на настройка за да избегнеш поне малко огромните друпови (особено за този говорител), въведи по-реалистични РМС ватове и се води малко повече от Acoustic power графиката(при отметнато vents.......отстрани).

Пробвах с обем от 99 литра ( Vas e 183 литра )дигнах честотата на настройката до 30 херца груповите закъснения се намалиха до толкова. Тези 450 вата са РМС, но пробвах с 200, а пък на АП графиката незнам, от къде да сложа отметка вентс ( не я виждам от страни покажи на снимка ако може ). Ами за бас рефлекторите давам No. of vents 2 и после давам Suggest minimum vent area of x max и ми смята това No. of Vents = 2
Vent shape = round
Vent ends = one flush
Dv = 108,2 mm
Lv = 508, mm
но как ще са дълги 50 см. ???, а като въведе аз, а не да ми смята излиза товаNo. of Vents = 2
Vent shape = round
Vent ends = one flush
Dv = 70, mm
Lv = 183,4 mm
незнам какво ще се получи и дали няма да фучат !!!

Изображение

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Ivo_Hristev »

Няколко рамишления по темата и от мен.
Принципно Херц "лъжат" малко при обявяването на параметрите и най-вече в обявеният Vas. И това го правят като смятат Vas при по-малка площ на излъчване. Когато сметнеш площта на излъчване по класическият метод ( радиус на мембраната + 1/2 от гънката ) нещата си идват на мястото. Друг е въпросът за актуалността на TS параметрите при големи нива на на сигнала..... ( това май е за цяла една нова тема ). При прилично разработване останалите параметри са много близки до обявените от производителя.
При тези мощности те съветвам да използваш заоблени от двете страни тръби.
Вдигни малко честотата на настройка на системата. според мен 35Hz е доста добре за подобна система.
Ползването на 2 бас рефлекса не ти помага, тъй като се сумират само диаметрите на тръбите, а дължината и надвата остава една и съща. Използвай един басрефлекс но с по-голям диаметър. Така ще "пропее" по-трудно.
Задължително използвай оребряване на вътрешната конструкция на кутията.
Поиграй си малко с вата в обема ( залепена по стените и остави свободно място около бас рефлекса).

Това е за сега от мен.

П.П.: тази тема комай е за озвучителни тела. Утре ще я преместя.

wassilzaza
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от wassilzaza »

ЦИТАТ:
Няколко рамишления по темата и от мен.
Принципно Херц "лъжат" малко при обявяването на параметрите и най-вече в обявеният Vas. И това го правят като смятат Vas при по-малка площ на излъчване. Когато сметнеш площта на излъчване по класическият метод ( радиус на мембраната + 1/2 от гънката ) нещата си идват на мястото. Друг е въпросът за актуалността на TS параметрите при големи нива на на сигнала..... ( това май е за цяла една нова тема ). При прилично разработване останалите параметри са много близки до обявените от производителя.
При тези мощности те съветвам да използваш заоблени от двете страни тръби.
Вдигни малко честотата на настройка на системата. според мен 35Hz е доста добре за подобна система.
Ползването на 2 бас рефлекса не ти помага, тъй като се сумират само диаметрите на тръбите, а дължината и надвата остава една и съща. Използвай един басрефлекс но с по-голям диаметър. Така ще "пропее" по-трудно.
Задължително използвай оребряване на вътрешната конструкция на кутията.
Поиграй си малко с вата в обема ( залепена по стените и остави свободно място около бас рефлекса).

Мерси помогна ми доста отитах с 35hz и обема на Vb излиза 71л. и 78 на Total дадох на един бас рефлекс заоблен от двете страни и при Dv 90мм Lv излиза 170мм, и дълбочина на кутията 245мм поставен долу в дясно на кутията. Оребряваен четох в една тема, но незнам какво е ще чета още и дано разбера ще пиша. Вата само по задната стена или по целия обем а при 90мм диаметър на рефлекса трябва да изрежа от ватата по голям диаметър. Груповите закаснения намаляха до 16 m/s.
Благодаря пак!
Eдит: доколкото разбрах оребряването е по вътрешните ъгли на кутията да се сложат летвички за по здрава конструкция. А коя е АЧХ графиката от бас бокс про ?
Последно промяна от wassilzaza на Сря Фев 14, 2007 12:22 am, променено общо 1 път.

lamar_bb

#10 Мнение от lamar_bb »

ЗАЗ според мене трябва вата навсякаде

wassilzaza
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от wassilzaza »

Въпрос за оребряването:

Изображение

Или това въобще не е оребряване !

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Orebryavaneto

#12 Мнение от 100 »

Оребряването не е само летвички по ъглите, а поставяне на летви от стена до стена в средата на стените или поставяне на прегради с голям отвор и въобще всякакви мерки, които целят намаляване на свободата на стените на кутията да трептят като мембрана.

McBright
има опит
има опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от McBright »

Както вече са ти дали насоки - намали обема, задай около 35хз настройка на рефлекса, сложи вата от всякъде, също така сложи подавана мощност - тази която може да "достави" усилвателят с който ще използваш този бас. Задължително направи кутията от 2 слоя матерял - примерно 2х22мм МДФ или поне 2х18мм МДФ (мдф и пдч са видове дървесина - и двете представляват "стружки" от дърво, само че ПДЧ-то е от по-едри, слепени и пресовани, та по-лесно се кърти и рони. МДФ-а е пак от дървени стружки, ама този път е прах, а не стружки, които пак са слепени и предовани, но са доста по-плътни и здрави).

Оребряване също сложи. Най-лесно се прави, като вземеш 3-4 плоскости с размери равни на вътрешните на кутията и направиш в тези допълнителни плсоскости дупки като оставяш 2-3 см плоскост, така че да се образува рамка. После тея "рамки" ги слагаш в кутията така че да обхващат като рингове от вътре. Това се прави с цел избяхване на резониране на кутията до колкото е възможно, защото иначе ще чуваш не звука който издава говорителя ми ще ти "свири" кутията ...
Бас рефлектора можеш да вземеш примерно от Авител, по последни спомени имаше един заоблени от двете страни с диаметър 100тина мм, като дължината им се променяше от 180-200мм до към 300-320мм, не помня точно.
Само онова което те накара да трепнеш, то засужава да бъде наречено хубаво !

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от Ivo_Hristev »

По темата с оребряването:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... pic&t=4508

wassilzaza
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#15 Мнение от wassilzaza »

Благодаря пак! Изясниха ми се до голяма степен нещата за оребряването и ватата и работата по кутията, но филтър активен пасивен 12/24 дб октава какъв срез на колко херца нямам идея ( не разбирам )някакви предложения и схеми ако може !( трябва да търся някой да ми направи ). Същото важи и за усилвателя.

Поздрави !!!

п.п. Помагайте !!!

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”