Здравейте на всички!!! Занимавам се любителски с озвучителна техника и искам да си направа тонколони. Спрял съм се наследната конфигурация:нискочестотен-W 300 S-4 ома; ниско-средно честотен-SC 13-8 ома и високочестотен: SC 5-8 ома. За сега имам опит само с W 300 S-8 ома, като го използвах за суб в 111 литрова кутия и с инвертор с размери d=94 мм. дължина 130 мм.Доволен съм от резултата! Тази кутия тука е по-различна и филтъра също е друг. Ето линкчета към графиките, филтъра и кутията. Ако можете кажете си мнението, каквото и да е то-и ми помогнете с вашите знания в областта, защото аз още има да уча много неща. Благодаря ви.
Това което си дал като графики ,филтър и бокс са комп. симулаций ,
т.е със сигурност ще има "трески за дялане" ... и ако нямаш опит
резултата ще е според опита ти.
И на мен ми изглежда готов проект.
На готовите проекти недостатъка им е един и той е че са наготово.
Като получиш резултата не си наясно дали си извадил това което
имал предвид проектанта като саунд и доколко са направени компромиси
и в какво. Всички успешни проекти имат особенности които само автора знае и са като подправките в манджата - готвача си има усет за тях.
Не съм фен на повтарянето на проекти наизуст..обикновенно ползвам готовите проекти за да науча нещо от тях в подхода или методите на проектиране.
Никои не може да ти каже как ще свири проект на "хартия".
Прочетох какво сте написали и ви благодаря, но искам да се уточня с питането си. Проекта не е готов. Не е копиран-идеята си е моя. Правил съм подобни, но с чешки високоговорители и резултата не е толко лош, но искам повече и заради това ги разкарах. С такъв бас казах, че съм си направил суб, а не колона, която ще я използвам за фронт. Интересува ме теоретично по тези графики, може ли да се направи преблизителен извод за крайния резултат от по-голямата част от честотите които възпроизвейжда на "картинка", защото тук има доста пропадания, които не мога да премахна с възможностите на софтуера? Старите колони , за които казах нямаха проблеми с високите и средите, а главно в ниските. За съжаление нямам достатъчно параметри на високоговорителите за да видя тяхната графика според програмата. Предполагам доста програми за тези цел имат особености и това, което излиза като графика не е съвсем вярно в действителност, но пук не съм способен и нямам достатъчно знания да я проектирам по друг начин. Предполагам дори и ватата, която се слага в кутията е от огромно значение. Опита ми е твърде скромен до този момент и заради това искам да се посъветвам с вас. За сега ме интересува дали да вярвам на тези картинки и след това да мисля вече за външен вид и всичко останало. Целта ми е като се пусне да свири достатъчно добре, без да се усещат явни липси от диапазона: 40;50-16000 Hz. Благодаря ви за отнетото време и отговорите ви.
Ами според мен концепцията на филтъра е грешна , убеден съм,че този филтър ще звучи зле не само заради неравномерностите на АЧХ при симулацийте.
Разделителните честоти за тази комбинация трябва да са 300хц
и 4000хц .
Чувствителност около 88дб , СЧ задължително 12дб/окт отдолу.
Пусни му симулациите при тези условия и пиши как е .
Успех
Поздрави на вс.!
Реших да поствам тук, за да не флудвам излишно.Имам питанка за подбор на говотители. Търся си подходящи високи за W250/200S Visaton, за двулентова колона със филтър пак на визатон на 3000хц.8ома. Кутията съм я издокарал на басбокс-а, но му нямам мн вяра.Кулоните са предвидени за комп. с креатив лайв. и усилвател 2по50(версия на Куад 405).Ще се свири всякаква музика, компресия.Резултата който търся е нещо балансирано и с приятно зву4ене. Всякакви мнения ще са ми от полза.Благодара за отделеното време!