Subwoofer на базата на Peerless XLS 10" (830452)

Съобщение
Автор
petkov

Subwoofer на базата на Peerless XLS 10" (830452)

#1 Мнение от petkov »

Здравейте!
От известно време следя форума и реших че тук е мястото да поискам съвет. Вкъщи слушам музика на две тонколони Tannoy M1 Shadow. Изключително съм доволен от това което предлагат, но съм решил да ги допълня с подходящ subwoofer. Тъй като не съм спец в областа порових в интнет и намерих ето този проект. Видях в някои от темите че използвания в него говорител се слави като много добър, за това се ентусиазирах да го реализирам. Искам съвет дали ще се получи добре и в кой магазин мога да намеря в наличност необходимия говорител и пасивен радиатор и на какви цени. Препоръчайте ми и подходящ усилвател за този subwoofer. Предолагам че като за начало ще купя говорителя и пасивния радиатор и ще направя кутията, а на по-късен етап ще купя и усилвателя защото едва ли ще имам средства да купя наведнъж всичко. Чакам мнения и предложения :)

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#2 Мнение от oceanman »

Имам си един такъв говорител и не си годавам за нищо :) :D :wink:

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#3 Мнение от Ivo_Hristev »

http://www.pas-bg.com

Скоро ще има новият XXLS 10 който е малко по-чувствителен. Отиди до там за да си заръчаш пасивният радиатор.
завиждам ти за суба.....

за усилителя потрай че е в ход проекта.....

gps

#4 Мнение от gps »

не е ли по-удачно за пасивен радиатор да се използва нормален говорител?с шунтиране на входа му с подходящ резистор ще може да се регулира АЧХ.

Аватар
Dreamer
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от Dreamer »

някой може ли да каже кви са цените на тези благинки (Peerless XLS 10)?

Stanislav Dimitrov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от Stanislav Dimitrov »

Преди 3-4 месеца бях писал мейл на ПАС за SWR308(830500) http://www.d-s-t.com/peerless/data/830500.htm и ми казаха че цената му е 365лв. така че 10" му събрат и той ще се върти в този порядък.

petkov

#7 Мнение от petkov »

Значи обадих се в посочената фирма и ми казаха че имат в наличност само subwoofer-а който търся цената му е 287лв. Казаха че пасивен радиатор нямат и че за една бройка немогат да правят поръчки от завода. Предложиха ми ако реша да го купувам да се опитат да ми намерят от "някаде" пасивен радиатор цената му според човека с когото говорих щяла да бъде около 150лв. Цената на която ми предлагат wubwoofera е с 40 лева по-висока от цената която е посочил човека в проекта който съм намерил в интернт, което ме навежда на мисълта че нашенци пак режат глави с надценките! Аз съм от Пловдив но съм студент в София и другата седмица ще ми почва семестъра така че ще ида на място да видя за какво иде реч. Имам приятели в Холандия и в Германия, но дори да ми ги намерят нещата на по-ниска цена с доставката ще стане пак същото а и разправията ще е 5 пъти по-голяма. Ако не се намери пасивен радиатор каква конструкция според вас ще е подходяща за този говорител. Направих някои симулации с bassbox в затворена кутия 30l излиза че F3 ще е 75hz ако това е максимално ниската честота която subwoofer-a ще може да свири то тя ще е по-висика от тази на тонколоните ми което е меко казано странно. Или аз не гледам правилната стойност. В кутия s отвор (vented) дължините на тръбата излиза умопомрачителна, а ако и намаля диаметъра графиката за скоростта на въздуха в тръбата хвръква до небесата което ще ми донесе неприятно турболентно двъжение на въздуха.
Стигам до извода че май така или иначе без пасивен радиатор няма да мога да мина. Или греша?

п.с. Вариант с два такива баса дали ще има по-добър краен ефект от колкото бас с радиатор.

п.п.с. Тъй като крайната цена на всичко няма да ми излезне по-евтина от някое комерсиално предложение изниква въпросът поне качеството съпоставимо ли ще бъде?

Zmej

#8 Мнение от Zmej »

Toва е 'ГОВОРИТЕЛЯТ'...
Аз съм го замислил в затворена кутия около 20-24 литра с активен изравнител... И друго не ща... Само че ще го оставя още да 'поотлежи'...

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Ivo_Hristev »

Не са един и два субовете дето съм сглобил с този говорител и все без пасивен радиатор, пък все ми се струва че СВИРЯТ. Ако се разхождаш до Банско отиди в Base Camp и чуй - там свирят два броя такива суба. Ако искаш малък обем и ниска долна гранична - дължината на тръбата се получава МЕГА - та за това и производителя препоръчва пасивен радиатор. Пробвай да симулираш десетката в около 60 литра да видим какво ще излезе. В малко и средно помещение ти гарантирам че суба слиза до 20Хз. И отново апелирам към използването на тръби с тромпетовидна форма.

Относно цената: когато поръчваш по 10 броя от даден говорител е така. Ако поръчаш 1000 броя 8O вече е съвсем друга. Не знам обаче кой ще ги продава тези говорители в БГ......
Така че не се очудвай... живеем в странна държава

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Teodor Gugulanoff »

petkov написа:..п.п.с. ..
Петков, respect !
Без никакво отношение към темата е моето включване, даже не изчетох всичко, което всеки (вкл. ти) е писал, за което се извинявам - respect за двойния п.п. ... Такива хора са нужни тука 8) ... а не .. хайде да не квалифицирам ;) .. нивото трябва да се вдига въпреки всичко

Поздрави,
Теодор
Изображение

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#11 Мнение от Simonov »

Ето друг вариант на суб с тоя говорител. Има дори и схемата на усилвателя. Лично аз не гласувам доверие на интегралните схеми.
http://ptsoundlab.free.fr/secenceintes/ ... xlssub.htm

п.п. за съжеление сайта е на френски :)

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от oceanman »

Змей,моя е тамън в 20 литра нето...Ама е с бас рефлекс дълъг 84.5 сантиметра....малък му е диаметъра-69 мм и духа като пожарен кран в действие :oops: ....Може да пробвам или Power Port,или аеродинамичнното сопло на Демона...Или...ееех много място...сещаш се какво :D :wink: Там с активните корекций може и да удари 10-ина херца :D 8) Ама ще е като гардеробче,та май ще му се размине..Усещам обаче,че трябва свястно направено стъпалце...Ама иначе ем свири,ем кърти кочината...По желание на клиента....

Демон-е,правил ли си ограничител на хода на мембраната,т.е. резнал ли си го под 20 херца?

Zmej

#13 Мнение от Zmej »

Владо, дай да му затворим кутията и да го 'изравним' с около +12дБ на 30Хз, а? :twisted:
Всъщност ти ще кажеш какво повдигане на каква честота и с какво Ку, щото аз на спомени карам... :wink:

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#14 Мнение от oceanman »

И аз мисля по тоя вариант,ама нека да отлежи... :wink: И аз някъде към 30-те херца съм се ориентирал.

petkov

#15 Мнение от petkov »

След като отидох до pas плановете ми малко се промениха и в крайна сметка взех ето този subwoofer. Купих го за 330 лева и мисля че си заслужава. За вбъдеще може би ще сменя говотителя с peerless и ще донастроя тръбите спрямо новия говорител, но за момента това ми е достатъчно :)

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”