Помощ за DIY subwoofer

Съобщение
Автор
poseydon
има опит
има опит
Обратна връзка:

Помощ за DIY subwoofer

#1 Мнение от poseydon »

Значи почти завърших поредния си събуфер, но за разлика от другите този ще си го ползвам аз и искам да е перфектен на външен вид. Значи използвах кит за дърво и изравних всички ръбове и стени, сега няма никакви забележки, но идва въпроса с какво по дяволите да ги облепя или боядисам. Предните ми събуфери съм ги правил с винил подобен на мокет, ноо този все пак ще стои в стаята ми и трябва да е естетически издържан. Дайта някакви предложения как да го направя така, че максимално да се доближи до един фабричен събуфер. Много ще съм ви благодарен за информацията.

gps

#2 Мнение от gps »

спрей-ако искаш сам да си го боядисваш.но имай впредвид че спрея покрива много тънко и трябва да го минаваш повече пъти.освен това има доста видове спрейове при които разтворителя е доста повечко а пигмента хич го няма и има опасност при боядисване да потече и да стане грозно. другия вариант е боядисване при автобояджия -ако е майстор и му се занимава ефекта е много добър.

poseydon
има опит
има опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от poseydon »

истината е, че пробвах на едно малко парче МДФ да пръсна бяла боя от спрей, но не се получи, доста ръце трябва да му се нанесат, пробвах и върху кит да пръсна, но пак става доста кофти. Другото за което си мислех е лак на няколко слоя, но върху кита, не знам дали ще се получи и дали ще хване, но много ми се ще да го направя с някакъв подобен лак, който да придава черен огледален ефект на стените. Въпросът е, че не знам нито какви пари е нито как се прави. Ако все пак някой тогава знае някой бояджия, който се занимава и знае колко пари горе долу ще излезе нека каже.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Фолио

#4 Мнение от Kiril Kirilov »

Виж тук: "Колоните на Безобразния". Направил ги е с ПВЦ фолио и аз мисля, че изглеждат идеално. Не знам колко е лесно, защото не съм се борил с фолио, но все пак ги е направил човек, не извънземна цивилизация :-). Аз съм приготвил пенополиуретанова матова черна боя "ER-LAC" за GainClone-а и средните ТЛ-и, но още не знам какъв ще е крайният резултат. Ще пусна снимки когато имам такъв :-)

gps

#5 Мнение от gps »

при спрейовете колкото по-светъл цвят избираш-толкова повече ръце трябва да го минеш за да покрие.при обикновенната блажна боя за 1кв м черен цвят разхода е 80гр за бял-200гр!!при спрея е още по-зле.аз съм пробвал с спрейове за репаратура на коли-зелен металик ,син металик и др.-скъпи са но покриват добре.на капачката на такива спрейове пише направо модела кола за която са предназначени.фолиото е добра идея но също трябва да е хубаво като качество-евтините фолиа се размекват и нагърчват като ги напече слънцето през прозореца.разбира се пенополиуретанови и прахови бои са още по-добро решение.сещам се за един който си боядиса колоните с боя с каучук в нея-която се използва за защита на шаситата на коли.получи се ефект шагрен-като облечени с кожа.

poseydon
има опит
има опит
Обратна връзка:

#6 Мнение от poseydon »

kirilov кажи още нещо за тази боя, как се нанася, как се обработва и дали въобще се обработва, колко пари ти струва. Значи с фолио съм мислил и аз, но много трудно се прави, трябва много търпение и сръчност, а аз съм си теоретик човек, не съм майстор, мен един приятел ми напарви кутията, аз само седях и мерих и му казвах кое как трябва да стане, и така. Хи най-интересното е, че той през цялото време не вярваше, че ще стане, а като включихме суба, неговата Ямаха суб с 6,5" говорител просто се изгуби в небитието хе хе. Както и да е целта е да стане красива и да се слеее с интериора на стаята.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Нитроцелулозен грунд+Пенополиуретанова Боя

#7 Мнение от Kiril Kirilov »

Виж долу по средата поста на Божо. Аз отидох и купих компонентите по негов съвет. Там има и адреса на магазина (в София). Девойката там беше много любезна и ми обясни почти всичко за технологията, а и ми даде каталог, в който са описани технологиите на нанасяне на грунда и боята. Разликата е, че противно на съвета на Божо, аз взех прозрачен грунд, но пък взех черна матова боя. Така, че в моя случай няма значение.
http://bgaudio.org/modules.php?name=For ... sc&start=0

Bojo
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Bojo »

Кирилов, правилно си постъпил. При белия грунд има един страничен отрицателен ефект с който съм брал ядове - "маскират" се неравностите и не се виждат. Но пък на светлите цветове им трявбат по малко ръце. Но пък ако излязат неравности - пак шлайф - и излиза дявол на магаре. Дано с прозрачния да е по добре. Пиши какво е станало.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#9 Мнение от Simonov »

При мойте колони използвах кит и след това ги дадох на братми да ги пръсне със шегрен. Колоните изглейдат като пластмасови и на всичкото отгоре са и издръжливи на влага. Спокоино мога да резлея вода отгоре. :wink:
Тоя ефект обаче се постига само при бояджия щото трябва да се ползва компресор и специален пистолет.

poseydon
има опит
има опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от poseydon »

днес след дълго обикаляне по магазините, се спрях на две възможности. Тъй като този суб глътна доста от моите спестявания, а дори още няма и усилвател, трябва доста рационално да подходя към въпроса с кутията. Реших, че може би най-добре би било да взема бяло или черно мат фолио за 1,8лв линейния метър и така. Да ви кажа като го видях това черното фолио доста ми хареса, досущ като на моите колони Sony, което и означава, че системата ще се допълва визуално и суба няма да стои все едно е взет отнякъде другаде. Обаче сега пък имам един въпрос за поставянето на това фолио. Питам се дали да правя цяла разгъвка на кутията и така да срежа и фолиото или да премеря и отрежа 6 парчета за всяка отделна стена и просто да ги залепя без те да са свързани едно с друго.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#11 Мнение от Simonov »

защо не пробваш да отрежеш малко по големи парчета за стените и следкато си ди залепил добре да изрежеш стърчащите парчета с канцеларско ношче :)

bezobraznia

да...

#12 Мнение от bezobraznia »

Киро, благодаря за обръщението към моите колони :) Ето идеята е свършила работа !
poseydon, поздравления за избора и красотата на бремето - фолио 8) ! Да започна по ред...
Дали ще правиш цялостни разгъвания предимно зависи от това дали имаш закръгляния на ръбовете на суб-а... ако имаш само отляво и дясно или горе и долу - добре, но ако си направил от четирите и по-зле от осемте ръба много кофти се работи с фолио по закръглени ръбове, но поради това че не си поместил снимка или пояснение ще приема, че нямаш такива. Другия фактор от който зависи дали ще ползваш отделни парчета или ще го загънеш е дали фолиото ти е тънко или дебело , което пък от своя страна води до други много важни променливи, а тоест - със дебелото фолио определено дори няма нужда от точно шлифоване - то скрива всички дефекти, но ако е с тънко фолио - особено светъл цвят като при мен - всичко си личи!
И не на последно място да отбележа - защо 6 парчета фолио ще режеш, нали не си намислил да лежиш под суб-а и така да го слушаш?! :lol: Определено когато ползваш фолио с по-големи (по-точно по-широки) размери трудноста се покачва неправопропорционално, а повече

AdsBot [Google]

#13 Мнение от AdsBot [Google] »

íå çà poseydon-òîé âå÷å ñè å èçáðàë âàðèàíò ôîëèî ,à çà îñòàíàëèòå â ôîðóìà.ïðè åäíè äúðâîäåëöè êîèòî ðàáîòÿò ñàìî ñ MDF âèäÿõ òàêàâà òåõíîëîãèÿ-ãðóíäèðàíå ñ ðàçðåäåíî C-200 (äà íå ïîåìà MDF-à ìíîãî áîÿ) è ïîñëå ïðúñêàíå ñ ïèñòîëåò è êîìïðåñîð.øëàéôàíåòî å ñâåäåíî äî ìèíèìóì (çàùîòî å òðóäîåìêî) ðàç÷èòà ñå 2-3 ðúöå áîÿ äà ñêðèÿò âñè÷êè íåðàâíîñòè è ãî ïîñòèãàò-äåòàéëèòå èçãëåæäàò êàòî ïëàñòìàñîâè.

poseydon
има опит
има опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от poseydon »

ами значи самият суб вече е китосан и изшлайфан, няма никакви дефекти по конструкцията, а ръбовете не са закръглени, а са си нормални, с две думи получило се е едно съвсем прилично кубче. Фолиото не е много дебело, даже е доста тънко, но както каза и bezobraznia това не е проблем ако суба е китосан и шлифован. Значи най-вероятно ще правя разгъвка, а защо 6 парчета ли, ами защото като правя нещо обичам да го правя както трябва, а не да пестя и после някой като го погледне отдолу да каже "еее момче ти кво си направил" образно казано де. Евентуално ще го завърша в края на седмицата и ще споделя впечатления. Относно идеята да оставям аванс и после да дооформям с макетно ножче бих казал, че съм пробвал, но понеже нямам точна ръка става меко казано грозно и отвратително.

bezobraznia

айде успех

#15 Мнение от bezobraznia »

Хайде успех !
За работата с макетното ножче ти си знаеш колко си добър, но явно в твоят случай може да е по-добре да започнеш лепенето с едно цяло парче фолио, което да тръгне от задният долен ръб , след това лепиш долната част, предната, горе и последната част отзад като страниците отляво и дясно ги направи с допълнителни парчета... тънкото фолио стои много по-добре (мое мнение) стига да си шлифовал както трябва и твърдиш ...и освен впечатления може да споделиш и някоя снимка например...
:wink: 8)
Поздрави!

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”