Какъв филтър бихте сложили?

Съобщение
Автор
Josif

Какъв филтър бихте сложили?

#1 Мнение от Josif »

Изображение

Здраве на всички! Може ли да ми помогнете с идеи какъв филтър трябва да сложа за тези високоговорители? Нискочестотния е Eminence Delta pro-12A, а високочестотния е Eminence APT80 Supertweeter.
Препоръчителният кросоувър го дават да е на 3500Hz за пищялката.
Работния обхват от 3,5-20KHz
Резонансна честота - 2,5 KHz
Чувствителност - 105dB

За ниските:
Работния обхват от 52-4,5KHz
Резонансна честота 51Hz
Чувствителност - 99,2dB

И двата драйвера са с номинален импеданс 8 ома. Става дума за сценични монитори.

До сега мислех кросоувъра да е както го препоръчват - 3500Hz, но се чудех за реда на филтрите. Ниският говорител ми изглежда с много стръмен наклон, а пък от друга страна онзи пик на 2500Hz нещо не ми харесва.

Ще ми е интересно вие какво бихте направили?[/img]

gps

#2 Мнение от gps »

Тези рупорни високочестотни ако ги режеш ниско стават кресливи защото не могат да извадят както трябва средите.А фабрични филтри не предлагат ли?Доколкото знам има такива с защита на говорителя и без тази защита живота на вч говорител може да е кратък :wink:p.s.-сега видях голямата разлика между чувствителноста на вч и нч -как ще я изравниш?Това са 5-6 дв все пак....има начини ама...

Josif

#3 Мнение от Josif »

Еми, не внасят до колкото разбрах. Иначе на сайта им има някакви предимно от 2 ред.
А мен ме притеснява наклона на нискочестотния говорител - стръмността му е повече от 20dB/oct.

Тук съм драснал някаква идея, но се притеснявам да не съм се поувлякал? :roll:

Изображение

То те няма да работят на 400W, по-скоро на около 150W. Какви са начините сам да си направя защита - предпазители или просто да сложа маломощни съпротивления? :lol:

gps

#5 Мнение от gps »

Не може към филтрите за профи озвучителни тела да се подхожда с методите които се използват при домашните :wink: Този филтър който си дал макар и усложнен би бил приложим единствено за озвучаване в къщи с малка мощност но на 150 W реални? Как си ги представяш тия R-ове .......хайде в вч звено ще минеш с 20 ватови ама в нч звено?А индуктивностите в нч звено с какъв диаметър проводник трябва да са?Защото съм виждал доста изгорели индуктивности на профи озвучителни тела при това не на нч говорител а на средно и вч говорители!Оптималния вариант за профи озвучаване е на нч въобще да няма филтър което означава че просто трябва да избереш подходящ говорител.Повярвай ми така е далеч по-лесно отколкото неподходящ говорител да го приспособяваш по някакъв начин.p.s. -при вч филтър можеш да минеш с 3-ти ред и делител с резистори за изравняване с нч говорител-това е класическата схема на Динакорд.

Аватар
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Ivo_Hristev »

Ако е много скъп високочестотния, като допълнение можеш да вградиш защита във филтрите ( например с крушки ).

D.Kolev

#7 Мнение от D.Kolev »

íå ñè ñè ïîäáðàë ãîâîðèòåëèòå äîáðå è å õóáàâî äà êàæåø â êàêâà êîíñòðóêöèÿ ùå ñâèðÿò.
çà ìåíå âàðèàíòà å äà ñå ñëîæàò äâà Í× , ÷å äà ïîâäèãíåø åâåíòóàëíî ñ 5-6äá íèñêèòå, îáà÷å ñè îñòàâàò òèÿ ãàäíè ïèêîâå íà 250õç è 2,5ê à ðÿçàíåòî ùåø-íåùåø ùå å íà 3ê/3,5ê îñâåí àêî íå ñëîæèø Ñ× è òàêà äà èçáåãíåø åäèíèÿ ïèê ïîíå.

Audiomaster
не знае къде се намира и какво говори
Обратна връзка:

#9 Мнение от Audiomaster »

За Еminence този пик при средите е типичен и от опит мога да твърдя,че така звучат малко по-добре(за профи изпълнение,разбира се) от други профи говорители,но Делтите са им слабата серия,400-ватова DELTA 15 например, на 200 вата вече "сдава багажа",най-вече заради слабото изпълнение на звуковата бобина-тя не изгаря,а просто последните намотки нямат лак да ги държи.Ама пък 12'',за stage monitor,лично аз препоръчвам филтър от 2 ред и на баса,средите са доста по-разбираеми.
Радостин Атанасов
0899 867 140/ 0879 857 140
http://audiofidelitybg.com
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=46353

Josif

#10 Мнение от Josif »

Благодаря ви за многото и бързи отговори.
Значи, за подбирането на високоговорителите - тези се били водили нещо като комплект, въпреки, че на мен не ми изглеждат такива. Не са и евтини.

Като цяло какво ме съветвате - 3-ти ред за ВС и L-Pad, за да намаля чувствителността на пищялката. Естествено ще се поозоря с мощностите на резисторите. Във всеки случай нямам място, пари и желание за два нискочестотни. Просто мониторите са два броя и са предостатъчни. Разпределението на мощността и по-слабия усилвател би трябвало да ми помогнат за R-рите.
Но какво да правя с LPass филтъра на НЧ? Ако сложа кросоувъра на 3500хц , то , той няма да има особен смисъл, май, ако е по-нисък ред от 4-ти? Тогава какво? Да не слагам никакъв, или...?

И какво мислите, излишни ли са RLC и RC веригите за изравняване на импеданса? Или някоя от тях?

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”