ФРС 8 в двоен бас рефлекс!

Съобщение
Автор
Аватар
ortho
има опит
има опит
Обратна връзка:

ФРС 8 в двоен бас рефлекс!

#1 Мнение от ortho »

Здравейте отново, тези дни си поиграх да направя едни колонки на един приятел, идеята е прекопирана от тук: http://www.fostexinternational.com/docs ... nclrev.pdf има малки корекции и то най-вече поради ненамираемия материал с размер 15 мм, както и се наложи да си поиграем с ватата, в случая пробвахме с кече и полиестерна вата отмъкната от шивашки цех :D.
Сравнявам звука им с хорните за които пуснах пост и мога да кажа че този звер вади доста повече бас и това е осезателно. Освен това на слух слизат по-ниско , като обсъжданите закъснения на баса поне аз не ги усещам :D :D :D
Ето и една снимка от периода на тестването на ватите! :
Изображение

Успех на всички
dr.ivo

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#2 Мнение от Simonov »

И така, като човек чул колонките още в процес на изработка и след завършването им, мога да кажа че определено резултатите са много изненадващи. Ниските честоти възпроизведени от тези озвучителни тела са на учудващо високо ниво. В това отношение двойният басрефлекс определено е над хорните изпълнени от Иво. Все пак присъствието и стерео-картината не бяха на нивото на хорните, като впечатленията ми тука съвпаднаха с тези на Иво. Възпроизвеждането инструменталите и акустичните инструменти определено отстъпваше пред това на хорните.
Като цяло, обаче картината беше балансирана и доставяше истинско удоволствие. Вашите причтели които за първи път виждат толкова малък говорител със сигурност ще търсят скритият sub :D :D

Препоръчвам на всеки който не е уверен във възможностите си и иска да направи малко по лесна конструкция, да изработи тези колонки и да им се налаждава :wink:

Аватар
Cvetomir
има опит
има опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от Cvetomir »

Simonov, направо ме нави и аз да си спретна едни такива за PC-to, и почти ме отлони от пътя на 4wave :)
Може да си разочарован ако не успееш , но си обречен ако не опиташ.

Аватар
ortho
има опит
има опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от ortho »

Остана да ги чуем в грамотно настроен ТЛ за да можем да оценим предимствата и недостатъците на почти всички отделни конструкциии.
:) :) :lol:
Причината да тормозим това говорителче всъщност е приемливата му цена.

ПС.......... Haverr, за компютърни колонки тази конструкция е наистина много подходяща, освен това, ако плоскостите са грамотно отрязани, глобяването им е меко казано удоволствие!!! :wink:
Успех на всички!!!

gps

#6 Мнение от gps »

Добрия резултат не ме изненадва въпреки малкия размер на драйвера.Имаше едни фабрични колонки JVC с 8 см фулрейндж с обикновен басрефлекс които наистина свиреха изненадващо добре.При тестовете се оказа че говорителчето JVC е по-слабо в някои отношения от FRS-а така че фрс-а трябва да свирне по-добре в обем с фазоинвертор.Аз лично развалих колонките JVC като ползвах говорителя за един малък ТЛ проект-въпрос на лично предпочитание :wink:

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#7 Мнение от Simonov »

Тези дни ще се опитам да "открадна" колонките и да ги тествам вкъщи. По всяка веоятност ниските честоти ще бъдат още по ясно изразени, тъй като стаята на Иво определено внася лек спад в ниският диапазон. За съжеление сравнението няма да е много достоверно тъкато ще ги тествам на моята Yamaha :roll:

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#8 Мнение от Martin Krumov »

Здравейте. Един приятел искаше да си направи някакви малки колонки, и решихме да опитаме този проект. Някой знае ли как се изчисляват или симулират подобен тип конструкции? Предполагам, че има разминаване в настройките на Фи-тата при положение, че стените им няма да са от 15 а от 18мм.

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#9 Мнение от Simonov »

По ппринцип в повечето програми за симулации има двоен бас-рефлекс като конструкция. Не видждам обаче защо ти е да симулираш конструкцията наново, след като имаш готов проект. Просто трябва да преоразмериш някои дължини за да пригодиш проекта. Освен това може да се ориентираш към 16мм материал като така ще ти е най лесно да направиш промените. Дебелината на фазоинверторите не бива да те притеснява. В момента слушам колонките и си свирят много добре, дори и с "удебелените" стени на басрефлексните отвори. :D

Един съвет от мен - препоръчвам поставянето на колонките върху стойки високи поне 40см. Поставени на земта колоните имат още по добре изразен бас, но димамиката всякаш нещо се губи. Стереокартината също става малко по "плоска" съветвам ви преди да запечатате колоните да си поиграете малко с количеството вата поставено на заданата стена. Забелязах леко "кухо" звучене на някои мъжки вокали, можеби с малко повечко вата ще може да се пооправи този ефект.

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от Martin Krumov »

Относно размерите - променил съм ги разбирасе. Ще се запазят вътрешните размери както са дадени в ПДФ-а. Просто ми беше интересно ако мога да го симулирам предварително :roll: И кои са тези повечето програми? Бас бокс май не може или не съм догледал?!?

Аватар
ortho
има опит
има опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от ortho »

Симонов, колкото до ватата , пробвани са различни варианти, времето не достигна!!! Този беше най-задоволителен.
Може да е ерес, но на слух, най-добрия за мене вариант се получи от комбинация между кече залепено на задната стена и върху него ватата. явно характеристиките на говорителчето изискват малко намаляване на обема. Само дето не съм аз този дето ще каже колко :?
От друга страна - разбира се че нема да свирнат добре на пода- просто са си ниски и това е.
Сподели как звучат у вас!

Успех на всички!!!

dr.ivo

Аватар
ortho
има опит
има опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от ortho »

FRS8M извади повече детайл в средите и високите, но "по-рехав" бас и без тези грохоти, които се чуват в другия вариант.
Мнението ми е изцяло субективно 8)
Лек ден и успех на всички!!!
dr.ivo

gps

#13 Мнение от gps »

При по-ниския Qts на фрс 8 м се налага преизчисляване на обемите-оттук идва разликата.

Martin Krumov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от Martin Krumov »

Попаднах на някакъв матерял, който е за почти същата конструкция с тази разлика, че в камерата където е говорителя има Фи, освен към другата камера така и към предната част на колоната. Там се казва, че обема на камерата с говорителя трябва да е по-малката! Така ми казаха и по телефона от SteadyGroup, когато се обадих да питам за наличност.

П.С. gps получи ли ми ПМ ?

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#15 Мнение от Simonov »

Нека не забравяме, че всъчност конструкцията не е проектирана за FRS8 а за FE-83E на Fostex :!: :!: :!:
Проекта, ако може така да го наречем, беше плод на свободното отпускарсо време :D на Иво, на любопитство, както и на желанието му да трупа опит :smt051

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”