Ще си позволя да задам един елементарен въпрос, тъй като не разбирам принципа на фазовия палец. По какъв начин се монтира на говорителя? - данеби винтът да минава през магнита? Още няколко други въпроси ми се въртят в главата, но ще се разровя из форума да видя дали не са обсъждани.
Как си направих фазови палци
- BotsRevenge
- има опит

- Обратна връзка:
Благодаря за бързия отговор
Ще си позволя да задам един елементарен въпрос, тъй като не разбирам принципа на фазовия палец. По какъв начин се монтира на говорителя? - данеби винтът да минава през магнита? Още няколко други въпроси ми се въртят в главата, но ще се разровя из форума да видя дали не са обсъждани.
Последно промяна от BotsRevenge на Вто Май 30, 2006 12:15 pm, променено общо 2 пъти.
- BotsRevenge
- има опит

- Обратна връзка:
-
MAX
То пак може да се пробие и при сглобен вече магнит,но е опасно,преди разпробивах,но за целта слагах една торба наилонова отгоре а от страната на шпулата зелепепвах обилно количество тиксо.Получи се
заплануваното без да изпадат стружки по самия магнит. Трябва въображение зада разерете за какво говоря
BlackBLOOD- нещо да споделиш какво се промени след мода ти от към подобро или ...
заплануваното без да изпадат стружки по самия магнит. Трябва въображение зада разерете за какво говоря
BlackBLOOD- нещо да споделиш какво се промени след мода ти от към подобро или ...
-
Audiomaster
- не знае къде се намира и какво говори
- Обратна връзка:
И аз мисля,че геометрията е много важна за получаване на линейна честотна характеистикаLZ написа:А все пак геометрията на фазовия палец не трябва ли да се сметне, а не да се прави само да изглежда добре?
Радостин Атанасов
0899 867 140/ 0879 857 140
http://audiofidelitybg.com
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=46353
0899 867 140/ 0879 857 140
http://audiofidelitybg.com
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=46353
- sparky
- има опит

- Обратна връзка:
По принцип си прав, но проблема е решим, и при това не кой-знае колко трудно. Изрязваш кръгче от двустранно залепваща лепенка, лепваш я върху сърцевината в центъра, а върху нея лепваш например парче целуфан, или хартия, или нещо такова, което да е достатъчно голямо за да обгърне целия говорител. Дано го обяснявам добре. При така направената постановка, можеш да пробиваш на воля без да се притесняваш от стружки. Ако не се скъса фелуфана/хартията по някаква причина, стружки в системата е невъзможно да попаднат.lozef написа:Така се прави,когато магнитната с-ма още не е сглобена,В противен случай ще напълниш процепа със стружки,и ще се наложи да разглобяваш целия говорителsparky написа:А не е ли по-добре да се пробие съвсем плитък отвор в магнита (то мисля че там - по средата на шщулата не е магнит а желязо - магнитовод, и съответно е по-меко и ще може да се пробие) и да се навие резба?
Методът е подходящ ако целта е експериментиране с формата на палеца, иначе е безпредметно, щото все пак си е доста повече разправия в сравнение с каноколита.
LZ: Разбира се че има теория по въпроса, обаче както и с други неща в аудиото, нали няма да го четем на хартия или гледаме, а ще го слушаме въпросния говорител. Мисля си че нещата опират повече до нюх, че даже и до вкус. Все пак всеки харесва определени отенъци в звученето.
Освен това формата зависи от формата на "фунията", от формата на малката вътрешна фуния (не се сещам сега как се казваше) за фул-реиндж, а сигурно и от един куп други неща. Майката му е експериментиране си мисля аз.
Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят.
- sparky
- има опит

- Обратна връзка:
Честотната характеристика се променя повече заради премахването на капачката.
Геометрията на палеца при еднаква дебелина на основата му, влияе повече върху насочеността на говорителя, не толкова върху честотната му характеристика.
Идеята е да се попремахне повишаването на налягането по оста на говорителя, вместо това отазявайки се в палеца вълните да се разпръскват. Може би леко влияние има и върху съгласуването между мембраната и въздуха, тоест леко влияние върху чувствителността. Това разбира се е много леко честотно зависимо, предимно в горния край на звуковия спектър, но според мен разликата е минимална, и би се чула само на система от доста висок клас, разбирай такава, която в магазина трудно се намира и струва куп пари.
Това не го казвам от собствен опит. Обаче съм физик по образование, и горе-долу така ми изглеждат нещата. Пък и като бях на гости на Иван Рачев хора с опит бяха на подобно мнение.
Нюанси предполагам може да се доловят, но е повече въпрос на индивидуални предпочитания според мен.
Може и да бъркам, ама предполагам доста бързо ще се разбере.
Геометрията на палеца при еднаква дебелина на основата му, влияе повече върху насочеността на говорителя, не толкова върху честотната му характеристика.
Идеята е да се попремахне повишаването на налягането по оста на говорителя, вместо това отазявайки се в палеца вълните да се разпръскват. Може би леко влияние има и върху съгласуването между мембраната и въздуха, тоест леко влияние върху чувствителността. Това разбира се е много леко честотно зависимо, предимно в горния край на звуковия спектър, но според мен разликата е минимална, и би се чула само на система от доста висок клас, разбирай такава, която в магазина трудно се намира и струва куп пари.
Това не го казвам от собствен опит. Обаче съм физик по образование, и горе-долу така ми изглеждат нещата. Пък и като бях на гости на Иван Рачев хора с опит бяха на подобно мнение.
Нюанси предполагам може да се доловят, но е повече въпрос на индивидуални предпочитания според мен.
Може и да бъркам, ама предполагам доста бързо ще се разбере.
Последно промяна от sparky на Вто Май 30, 2006 3:18 pm, променено общо 2 пъти.
Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят.
-
ND