Напътствия за басрефлекс.
- Flatmo
- чете и пита
- Обратна връзка:
Напътствия за басрефлекс.
Първо здравейте на всички. Попаднах на препратка към този форум и реших да попитам по напредналите в областта.
Без да искам съм си направил тонколони, които много приличат на ето тези http://www.steadygroup.com/tonkoloni/alto1.html
Използвам подобна пищялка (само че струва 5,5лв. бройката) и също 6" говорители марка Eltax. Разположениeто е подобно, големите говорители са ми малко по-ниско и има по-голямо разстоянои до пищялките. Размерите на кутиите са подобни на горепосочените тонколони вътрешни 20х20х35см т.е обема е 14л.
Проблема ми е как и къде да разположа басрефлексни тръбички, колко дълги и колко широки да бъдат?
Общо взето и сега съм доволен от тонколоните поради това, че съм ги разположил върху паркета на пода под една дървена маса и се получава добър резонанс. Ниските тонове се чуват доста добре при нормално слушане. Но все някога ще се наложи да ги преместя и тогава ще остана разочарован (всъщност вече пробвах да ги преместя и резултата не ми хареса).
Някой може ли да ми даде напътствие?
Без да искам съм си направил тонколони, които много приличат на ето тези http://www.steadygroup.com/tonkoloni/alto1.html
Използвам подобна пищялка (само че струва 5,5лв. бройката) и също 6" говорители марка Eltax. Разположениeто е подобно, големите говорители са ми малко по-ниско и има по-голямо разстоянои до пищялките. Размерите на кутиите са подобни на горепосочените тонколони вътрешни 20х20х35см т.е обема е 14л.
Проблема ми е как и къде да разположа басрефлексни тръбички, колко дълги и колко широки да бъдат?
Общо взето и сега съм доволен от тонколоните поради това, че съм ги разположил върху паркета на пода под една дървена маса и се получава добър резонанс. Ниските тонове се чуват доста добре при нормално слушане. Но все някога ще се наложи да ги преместя и тогава ще остана разочарован (всъщност вече пробвах да ги преместя и резултата не ми хареса).
Някой може ли да ми даде напътствие?
-
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Re: Напътствия за басрефлекс.
А ти изчислявал ли си кутиите спрямо тези говорители, които си сложил?
Иначе е хубаво площта на отвора на бас-рефлекса, да е не по-малко от една трета от площта на мембраните, иначе се получава турбуленция и един неприятен хъхрещ звук.
За дължината... Най-добре е да намериш (ако ги нямаш) параметрите на говорителите, които си сложил и с някоя програмка да направиш симулация. Иначе просто вземи или направи тръби с променлива дължина и настройвай на слух.
Успех
Иначе е хубаво площта на отвора на бас-рефлекса, да е не по-малко от една трета от площта на мембраните, иначе се получава турбуленция и един неприятен хъхрещ звук.
За дължината... Най-добре е да намериш (ако ги нямаш) параметрите на говорителите, които си сложил и с някоя програмка да направиш симулация. Иначе просто вземи или направи тръби с променлива дължина и настройвай на слух.
Успех
- Flatmo
- чете и пита
- Обратна връзка:
Явно ще трябва да се експириментира... тези говорители някой ги беше сложил в колата (преди или след като е докарана от германия) преди 5г. По модела написан върху тях нищо не намерих, в края накраищата знам само сайта на производителя http://www.eltax.com/eltax.php размера и импеданса койко колкото и странно да звучи е 6 ома.
А има ли значение къде ще разположа отворите?
Примерно на Visatron-ската колона са под големия говорител но при мен там няма място и ще трябва да сложа по същия начин но над говорителя.
А има ли значение къде ще разположа отворите?
Примерно на Visatron-ската колона са под големия говорител но при мен там няма място и ще трябва да сложа по същия начин но над говорителя.
- Rumen Suvandjiev
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Íå ñúì èçïîëçâàë òåðìèíà "õóáàâ áàñ" çàùîòî å ìíîãî ðàçòåãëèâî ïîíÿòèå. Åäíè èñêàò äà ñå òðåñàò, äðóãè äà ñå ïðîìåíÿ îáåìà íà âúçäóõà â ñòàÿòà è ò.í.
Çà ìîìåíòà èñêàì äà èìàì òîíêîëîíè, îò êîèòî äà ÷óâàì íèñêèòå ÷åñòîòè áåç äà óñèëâàì òîëêîâà, ÷å è ñúñåäèòå äà ñëóøàò. Ñìÿòàì, ÷å ñ åäèí ôàçîèíâåðòîð ùå ïîñòèãíà ïî-èçðàçèòåëíî ðàçïðîñòðàíÿâàíå íà çâóêà âúâ âúçäóõà. Êàêòî êàçàõ íå ñà ìè íóæíè âèáðàöèè ïî ïàíåëèòå.
Çà ìîìåíòà èñêàì äà èìàì òîíêîëîíè, îò êîèòî äà ÷óâàì íèñêèòå ÷åñòîòè áåç äà óñèëâàì òîëêîâà, ÷å è ñúñåäèòå äà ñëóøàò. Ñìÿòàì, ÷å ñ åäèí ôàçîèíâåðòîð ùå ïîñòèãíà ïî-èçðàçèòåëíî ðàçïðîñòðàíÿâàíå íà çâóêà âúâ âúçäóõà. Êàêòî êàçàõ íå ñà ìè íóæíè âèáðàöèè ïî ïàíåëèòå.
Ще ти кажа от личен опит. И аз години на ред експериментирах с едни колони мое производство ( по 70 литра парчето). Резултата почти винаги ще ти харесва щото ти си ги правил, но разликата от едни "истински" колони винаги е имало и то огромна - поне в моя случай. Разликата е че истинските са смятани. Когато ги сглобих още компютри нямаше. Наскоро ги доправях с помоща на BasBOX и JBL SpeakerSHOP- филтри , преизчисляване на фазоинвертора - резултата е наистина добър. Та изтегли си BASBOX. Виж та си намери параметрите на говорителите или си ги измери ( във популярните програмки пише как се прави туй) и смятай. 

Òðÿáâà ñàìî äà ðàçáåðåø ðåçîíàíñíàòà ÷åñòîòà Fs íà ãîâîðèòåëÿ. Îáèêíîâåíî èìà ðàçëèêà îò ïàñïîðòíèòå äàííè è å íàé-äîáðå äà ñè ÿ èçìåðèø. Íàé-ñðàìíèÿò íà÷èí å äà ñëîæèø ìèêðîôîí ïðåä ãîâîðèòåëÿ èçêàðàí îò êóòèÿòà è äà ãî òóïíåø ïî ìåìáðàíàòà
. Êàòî ñè ñìúêíåø spectrum analyzer è òè èçêàðà ÷åñòîòíàòà õàðàêòåðèñòèêà íà ñèãíàëà, áè òðÿáâàëî äà èìà ãîëÿì ïèê íà ðåçîíàíñíàòà ìó ÷åñòîòà. Èìà è ñúâñåì öèâèëèçîâàí íà÷èí, íî òè òðÿáâà ìèëèâîëòìåòúð.
Ñëåä êàòî çíàåø Fs ïðèëàãàø ñëåäíàòà ôîðìóëêà:
Fs=(342/6,28 )*(A/(V*L))^-2, êúäåòî * å óìíîæåíèå, / å äåëåíå, ^-2 å êîðåí êâàäðàòåí ;
À - ïëîù íà îòâîðà íà ïîðòà ( òðúáè÷êàòà ) â êâ. m;
V - îáåì íà êóòèÿòà áåç îáåìà èçìåñòåí îò ãîâîðèòåëÿ â êóá.m;
L - äúëæèíà íà ïîðòà â m
Å, òîëêîâà çàñåãà .

Ñëåä êàòî çíàåø Fs ïðèëàãàø ñëåäíàòà ôîðìóëêà:
Fs=(342/6,28 )*(A/(V*L))^-2, êúäåòî * å óìíîæåíèå, / å äåëåíå, ^-2 å êîðåí êâàäðàòåí ;
À - ïëîù íà îòâîðà íà ïîðòà ( òðúáè÷êàòà ) â êâ. m;
V - îáåì íà êóòèÿòà áåç îáåìà èçìåñòåí îò ãîâîðèòåëÿ â êóá.m;
L - äúëæèíà íà ïîðòà â m
Å, òîëêîâà çàñåãà .