Finishing на колони ?

Съобщение
Автор
McBright
има опит
има опит
Обратна връзка:

Finishing на колони ?

#1 Мнение от McBright »

Започнал съм един проект, на който като конструкция и конфигурация на говорителите няма да се спирам, за да няма оффтопик, спорове и тн.

Въпроса ми е относно finishing-a на колоните. Как да ги направя със свестен изглед, без да използвам разни фолиа, тъй като техният релеф и отблясък, a колоните които правя искам да са с максимално добър вид, предвид че парите за тях съм събирал буквално 2 години от закуски (ученик съм).

Та как според вас, би било най-добре да се докара външният вид, предвид това, че почти цялата ми стая е в преобладаващо светли цветове, а мебелите са почти всичките, т.е. само нощното кавче не е, в цвят „череша”.

До сега когато съм сглобявал по нещо, все съм взимал ПДЧ с фурнир „череша”, но този път кутиите ще са от МДФ, без фурнир.

Идеите ми се въртят около грудн, байц, полиране, но не зная дали има байц, който да може да направи колоните светли, без да ги прави тотално едноцветни - т.е. не искам да станат светли и едноцветни като пясък. Искам някак си да докарам шарки подобни на тези на фурнированите ПДЧ, МДФ, ХДФ, дали има реален и осъществим в домашни условия начин ?

Също така, може ли да ми кажете с що-годе подръчни матеряли – зеге, ъглошлайф, виброшлайф, банцик, дали е реално въмзможно, да се докарат заоблени ъгли, както на някои проекти тук или както на разните ширпотреби колони (Jamo, Thunder etc.) ?

Би ми било интересно да дадете предложения за външният вид на колоните, предвид единственото ми изискване, да не са съвсем едноцветни – т.е. все едно мазани с блажна боя или спрей – ака. матирани, а да се приближават възможно най-много към фурнира на ПДЧ, и разните мебели за детска стая, също в цвят „череша” – бюра, шкафчета и тн.

Смятам че разбирате на къде бия, ако не, ето снимка на това към което се стремя като външен вид, дали е възможно да се получи поне нещо подобно ?

Изображение

Отново споменавам, че не искам едноцветна боя (ако може да се даде такова определение) а по-прошаренко, наподобяващо истинско дърво, както Jamo-то (което на скоро продадох) на снимката. Естествено на тази снимка фурнира е "кестен", а не "череша" но я давам просто за представа какво искам да се получи приблизително (както казах, малко по-светлично от това на снимката).

Ох, извинявайте оплетох се, надявам се да ми помогнете и да сте ме разбрали.

А дали случайно знаете от къде може да се закупи такава "мрежа" както е на колоните на снимката, каква е евентуалната цена тн.

П.с. А да и нямам възможност да хвърлям неограничени финансови средства ... :cry:

БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО !!!

peko
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от peko »

Естествен фурнир може би? Не е скъп а и ефектът е добър.
Мисля че MDF подлежи на подобаваща обработка - шлайфане , лакиране многократно с подходящ лак(цветен?) и смятам че и дори в "суров"вид след упорити процедури ефектът ще е добър.
Нека джедаите те посъветват. :D
Има теми във форума само потърси :lol:

McBright
има опит
има опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от McBright »

BlackBLOOD написа: За малко повече пари си купи ламинат и ги облепи с него. Ако си сръчен ще стане перфектно.

За повече пари залепи върху ПДЧ-то фурнир и го лакирай отгоре.
Ламинат, ще рече ли фолио дето се продава на ролки или се бъркам ?

Фурнир, това как се продава, на листове или как ? Т.е. фурнира ми е ясно какво е, но как се продава отделно фурнир ?

А и казах че колоните са МДФ, не ПДЧ.

В практикер, има едни плоскости 3мм дето са с шарките които са и показаните колони, но това си е отделна плоскост HDF, 3мм която като се сложи, няма кант и става кофти ...

Може ли някакви снимки на каквато и да е мебел/колона с предложените варианити ?

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#6 Мнение от Simonov »

@McBright
Мда-а-а-а, така като гледам май направо към естествения фурнир си вървиш. :D Ако не искаш да са едноцветни, след залепване на фурнира, добър ефект се получава ако върху него(фурнира) се залепи една широка лента от фолио имитиращо пластмаса(на предният панел).

Ако все пак не ти се слага фурнир, може да се опиташ да постигнеш т.нар. пиано лак за страничните панели, а предният и горен панели да поръчаш при дърводелец. Ако колоната е достатъчно "тънка" предният и горен панели ще могат да се изрежат от едно парче дърво което да се залепи за външната част на MDF-а или да се захване с винтове отвътре. Тоза вариант обаче е доса сложен за изпълнение.

Аватар
Teodor Gugulanoff
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Teodor Gugulanoff »

McBright, ако имаш време, разходи се до всички магазини/ателиета за рамки за картини/гоблени, които са ти достъпни. Търсиш кои предлагат/правят кръгли или овални рамки от МДФ. Има такива. Всъщност, другите две технологии за изработка на кръгли или овални рамки от дървесни материали са а) формоване/пресоване на смес от лепило, дърв.стърготини и пълнители; б) изработка от слепван масив /тези обикновено са внос Италия/Германия/. Като намериш, и ако ти хареса как изглеждат, обясни с каква цел се интересуваш, да не помислят, че си им конкурент и помоли да ти обяснят технологията на финишинга. Това е. Знам, че преди време използваха специален грунд за МДФ, шлайфане, лакиране; задължително и само с пистолет.
Изображение

Аватар
Dgd
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от Dgd »

А най- добре ми се обади на 0886 67 67 67 или 873 98 70 -Владо! Ще ти обясня всичко за фурнира. Съвсем постижимо е в домашни условия, но ще трябва дълго да ти обяснявам, а не ми се пише толкова много :D

McBright
има опит
има опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от McBright »

Ще се обадя, но по-късно, вярвам това е домашният Ви телефон.

А всички споменават тополов шеперт плат, той от къде се купува, и каква е приблизителната му цена, тъй като колоните излизат 3 кв/м приблизително и ако е по 15 лева, да кажем, ще ми дойде много на нагорно.

А тип пиано не ми харесва, тъй като няма нищо в цялата ми стая, което да може да си пасне с такова лъскаво и тъмно тяло. Череша или дъб или орех, биха били идеално пасващи си.

Та ако може някой да сподели къде може да се намери такъв тополов шпертплат, евентуално естествен фурнир.

Ако в крайна сметка не намеря нещо което да може да направи добър външен вид, то ще лепна едно ХДФ и ще измисля как да го приглопя, за да стане ок.

За пресите, нямам преса, но имам достатъчно товар, с който евентуално да натисна колоната към почти идеално гладка и права повърхност - мотат ми се 4 или 5 трислойни кутии от един замрял проект за subwoofer, които в комплект с малко тежести от лежанката стават повече от 100 кила - мисля достатъчно :P .

За правописа, не мога да кажа дали пиша правилно или не, по-скоро не, но се старая, иначе уча в 1АЕГ - Първа Английска Гимназия, ако това има значение.

А да и за мрежите, пределно ми е ясно, че не се продават универсални мрежи с готови рамки и тн. аз питах от къде може да се намери този плат, тъй като в магазините за платове, обикновено са разни с много ситни дупчици, което по-скоро седи като чорапогащник (т.е. не са и плътни, както това което се слага на колоните), от колкото като нормална мрежичка за колони.

Аватар
DJ Popa
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от DJ Popa »

Dgd написа:А най- добре ми се обади на 0886 67 67 67 или 873 98 70 -Владо! Ще ти обясня всичко за фурнира. Съвсем постижимо е в домашни условия, но ще трябва дълго да ти обяснявам, а не ми се пише толкова много :D
Dgd , искам да те помоля да споделиш тук опита си с фурнира. Много ще ми е интересно , а и може би не само на мен. Все пак ти си човека с едни от най-изпипаните дизайни в този форум /лично мое мнение/. Пак те моля , предай малко опит и на нас не толкова опитните с фурнир.... :D

Аватар
Nikola Krivorov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от Nikola Krivorov »

Здравей,
Скромно мнение и от мен.Мисля,че си струва да пробваш с естествен фурнир,човекът,който ти даде телефон да му се обадиш има невероятен опит с дърво и фурнири и мисля,че може да ти помогне,макар че не го познавам лично (само съм виждал негови неща-много впечатляващи!) Работата с естествен фурнир и МДФ е сравнително лесна-фурнирът идва обикновено на листове с ширина от 10 до 35-40см и дължина около 2.5 м, тънък е 0.6 мм,а се продава на т.нар. връзки-снопче да го наречем, от листове с еднаква ширина, 24 на брой, това прави между 3 и 20 кв.м. С лепило за дърво го залепваш за МДФ-а, притискаш за час-два сериозно с друго парче МДФ и после със скалпел изрязваш внимателно (това е рецепта за работа вкъщи, сериозен дърводелец много ще ми се смее, но искам да кажа, че не е толкова трудно, а ефектът е страхотен после). Много важни са две неща-да започнеш от правилните страни на колоната-гръб-таван-дъно-страни-лице,за да нямаш после много открити ръбове, и да внимаваш с напасване на листовете.Напасването е проблем,понеже листовете са обикновено тесни за да покрият цяла страна,а самите те не са перфектно равни отстрани. Затова аз просто ги припокривам с 1-2 мм и после като се залепят леко ги шлайфам с по-голям номер и те на практика се сливат. Фурнир от череша е обикновено мек, лесно се работи с него и после лесно се довършва с лак или масло,за съжаление е малко скъп-гледам тук офертата на Соларис-М, които са от най-големите вносители, казва 7.50 лв за кв.м. Анегрето е по 3.50, също се работи лесно и ще ти хареса като цвят, обади им се и ги питай, а най-добре иди и виж на място-тел. 02/945 4931, 945 49 28, на Ботевградско шосе са, но не знам каде точно, има карта на сайт-а www.solarism-bg.com. Предполагам, че има и други, ще се радвам някой да каже и други места. Дано това помогне малко, аз си позволявам да пиша, защото си мисля, че МДФ колони заслужават естествен фурнир, а и не е толкова трудно ако нямаш претенции за изложбено качество. Аз сега тъкмо отивам да си прибера нарязания шперплат, това е нова материя за мен и се надявам да станат добри колони, голямо обикаляне падна из БГ да си намеря добър :)) Успех,много ще се радвам ако се навиеш за фурнира ;)

McBright
има опит
има опит
Обратна връзка:

#12 Мнение от McBright »

Аз съм малко объркан, ако може да разясните - на естествения фурнир, казвате на "листове" 0.6мм дебели, дърво, което си е с шарка и тн. нали ? Тъй като съм чувал някои хора да казват фурнир на разни фолиа, които наистина са грапави и имат някаква шарка, но изобщо не ми харесват, тъй като дават отвратителен отблясък, особено вечерно време на лампа. Лошо впечатление имам от фолиата, тъй като имах едни колони (вярно от ПДЧ не МДФ) правени с такова фолио и седеше супер изкуствено.

Благодаря на всички Ви за мненията, надявам се да стане в скоро време работата с фурнира и въобще финишинга (не съм от най-търпеливите, макар да ми коства обикновено пари). Утре сглобявам кутиите, слагам филтрите, крачетата на колоните, режа дупки за говорителите и се надявам да стане добре. От там ще доизмисля разбира се и въшният вид, тъй като съм естет човек, без крайни претенции естествено :oops: .

Аватар
Simonov
има известен опит
има известен опит

#13 Мнение от Simonov »

McBright написа:Аз съм малко объркан, ако може да разясните - на естествения фурнир, казвате на "листове" 0.6мм дебели, дърво, което си е с шарка и тн. нали ?
Фурнира, грубо казано, е дърво нарязано на много тънки пластове. "Шарките" са си естествените жилки на дървото.

Аватар
Nikola Krivorov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от Nikola Krivorov »

Естественият фурнир е на практика листове от дърво,представи си една дъска,нарязана на много тънки филийки. Сега се сещам,че попита и за заглаждането на ръбовете-хубаво е това да се направи, освен естетическа има и полза за звука (макар че се водят много люти спорове дали с нисък клас колони и компоненти такива неща се улавят),но за съжаление най-добър резултат се получава при дърводелец или ако имаш оберфреза, другото е къртовски труд с непредсказуем резултат, обикновено скосяването на ъглите под 45 градуса е достатъчно,ще можеш после лесно да ги фурнироваш също.
Шперплатът представлява плоскост от слепени слоеве дърво,тополов е ОК,по-добър е май брезов.В София имаше една фирма Промимекс, дето продаваше украински такъв с прилично качество, цената е 65 лв/кв.м - не е малко. Общото мнение е,че е по-добър от МДФ като звук,не смея да кажа какво съм чел по въпроса,че нали знаеш как ще ме сдъвчат :) А иначе външният му слой е естествена топола/бреза и не се налага да го фурнироваш.
Позволявам си да препоръчам и да оребриш поне малко кутията,т.е. да сложиш една лента МДФ поне от стена до стена,аз харесвам по-солидни кутии,когато не става въпрос за хорни .

McBright
има опит
има опит
Обратна връзка:

#15 Мнение от McBright »

Ще издам тайната вече :P
Колоните са готови, излязаха ми към 300-340 лева (включено всичко - транспорт, матеряли, лепила, винтове, естествено говорители и тн.)

Колоните са 2чки, с размери 115х28х35 ВЪНШНИ размери.

с по 2 баса ТВМ 226/07 8ома и с по 2 Визатон ФРС 8м-а :). Малко по-късно и снимки може да дам :oops: .

Вътре са оребрени естествено, имат по 4 планки (оребрения) всяка колона. Даже по мое мнение добре е станало, заото даже при максимално усилено, вибрации почти не се усещат в колоната. бас рефлекторът е 70мм широк и 110мм дълъг, сложено от долу на колоните. Визатонките са в 4 литра бас рефлекс 35мм диаметър и 70мм дължина. Освен, че са оребрени имат и 2 слоя минерална вата на всяка страна. Визатонките също имат ватичка.
Басовете съм ги срязал на 150Хз, а визатонките им предстои поставянето на филтър към от 160хз на горе (просто не е от най-стръмните филтри този на басовете), с което се цели да се избегне веднъж застъпването в големи граници на басовете и фрс-ите, за да не ми пада съпротивлението, второ да мога да си дъня басовете от усилвателя и тн. без да имам големи опасения за фрс-четата. Ще тикна и някакъв предпазител за фрс-ите, че да не изгорят, щото амп-а ми е 100вата дин.
За сега мисля да остана на варианта с естествен фурнир.

Имам само един последен въпрос - споменаха ми, че мога да вържа крушка от фар на кола на фрс-ите, за да избегна претоварването им, но как става това ?
Зле съм с физиката, така че ако някой реши да спомене/сподели/ме научи, моля да каже - връзваш (да кажем) + на фрс с - на еди кое си и тн. (разбрахте ме :) )

А за колоните, скромното ми мнениея е че свирят доста линейно, обемно и вярно. Пика на фрс-ите се осеща (около 7-8Кхз), но малко по-ниско от това което е според графиката на сайта на Визатон.

Само споделям мнението си и искрено се надявам темата да продължи да се движи във вярната посока дадена от мен в 1-вият ми пост, без да се преобръща на спор относно проекта ми, като качество на звук и тн. Просто споделих, за да знаете какво съм направил, а и до някъде да се похваля :lol:

BTW. Проекта ми отне 24-25 часа нон-стоп труд, с помощ от Bots'Revenge за което му БЛАГОДАРЯ !

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”