Още едно Woofer-че

Съобщение
Автор
Morgan

Още едно Woofer-че

#1 Мнение от Morgan »

Първо искам да честитя новата гонина на всички...
Преди два дни попаднах на форума и почти не съм излизал от него, разпали се старата страст :) . Имам два говорителя които са чисто нови и седят в кашоните от 3 години и сега съм се надъхал да ги направя. Става вапрос за http://www.oberton.com/Cone/18b500data.htm. Сега излизат многото въпроси, още не съм решил точно какъв да е дизайна. Като чели най ми харесва това http://www.oberton.com/Box/sb118.htm но нямам нищо освен външните размери, а и ми се струва че е направен предимно за голямо налягане, а аз искам да наблегна малко на дълбочината на бас-а. Ако се прави нещо по екзотично може би ще стане много голямо а аз все пак живея в апартамент. Направих 2-3 изчисления със BassBox но ще ги кача довечера като се прибера. Идеята ми е да измислим някакъв дизайн който да не е най-голямото нещо което съм виждал и да свири бодре (то кой не иска това). Сещо така трябва да ми кажете от какъв материял и колко дебел се прави такова животно, с какво се лепи и всичко останало, защото моя опит преди 3 години завърши трагично, все едно бяха направени от кашкавал. Правил съм по-малки колонки и си свирят много добре, даже 4 от мойте аз съм си ги правил. Като за начало чакам предложения за дизайна... а ако някой има някакво инфо за посочената по-горе кутия може да сподели защото ми е най на сърце.

Zmej

#2 Мнение от Zmej »

Честно да ти кажа, песимист съм по твоя въпрос... Просто говорителят си е за правен за джангър... Висока резонансна честота, огромна чувствителност, никаква гъвкавост на окачването... Няма как...
Та вариантите са ти следните, поне според мен:
1. Виж дали не можеш да го/ги шитнеш на някои кар-аудио фенове - много ще им се зарадват, гаранция...
2. Евентуално някой да им преправи окачването.
3. Да се мъчиш с тях. Като ги гледам, само басрефлекс върви при тях, а и на пръв поглед кутията излиза огромна... При това без да слиза много надолу...

Morgan

#3 Мнение от Morgan »

Да ти кажа от повече от 4 години съм сус тези колоки http://www.oberton.com/Box/s122.htm само че със тези говорители http://www.oberton.com/Cone/12bprodata.htm и съм доволен от тях. Като направих сметките на сегашните ми колони и това което смятах за 18-те имаше доста подобрение в диапазона 30-40Хз, което мисля че ме удовлетвори. Ако ги продавам трябва да сменям цялата техника и да минавам на някой ресивер а това не ми се прави още. А и от наблюденията ми в/у разни Hi-Fi-та (ефтини де) не съм много очарован от тях, баса при мене е по-рязък или поне така ми се струва, а и kick-a доста повече ме кефи. Може би който слуша минимал ще ме разбере.

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#4 Мнение от Anakin »

ше не знам какъв бас харесваш обаче моята представа вече не е 1. Frequency responce 60 - 18000 Hz това 60 не ми допада много но все пак са здравеняшки но послушай горното мнение и ги смени

Morgan

#5 Мнение от Morgan »

абе тия 60Хз не са като на някой малки колони, свирят доста добре. Е винаги има какво още да се иска. Тъй като от време на време давам техниката под наем, мисля че тези боксове ще ми свършат прекрасна работа, а по натам може да сменя всичко дето в свързано след компютъра. Все още чакам някой мозък да предложи нещо, а аз както казах по късно ще пусна това дето съм сметнал.

gps

#6 Мнение от gps »

ако държиш на обертон (и ако можеш) смени ги с 15хв600 - екв. обем е 2 пъти по-малък Fr е същата ,губиш единствено от чувствителноста , мощноста даже е по-голяма. с такъв в обем 100 л. и ФИ настроен на 31 Hz съм правил sub за кола ( не ме питай мен защо а тоя дето го искаше ) получи се добре , макар че в колата :стои: нелепо .когато го пробвахме в кръчма истински се развихри но той за там си е по начало .искаше ми се да го сложа в бандпас но не бях сигурен какво ще се получи .ако ти направиш нищо подобно обади се.

Morgan

#7 Мнение от Morgan »

не съм много на ясно със бандпас-а но но изчисленията които правих чувствителността доста падна и си мисля че ще стане доста голяма като размери. Като се прибера ще разгледам още малко програмката, ще сметта едно две неща и ще покажа резултатите да си кажете мнението.

Morgan

#8 Мнение от Morgan »

ето това излезе Изображение

червеното са сегашните ми колони, а оранжевото са 18-те
Driver Properties
Name: 18 B 500
Type: Standard one-way driver
Company: Oberton Co.
No. of Drivers = 1
Fs = 38,7 Hz
Qms = 10,17
Vas = 202, liters
Cms = 0,12 mm/N
Mms = 144, g
Xmax = 5,5 mm
Sd = 1110 sq.cm
Qes = 0,34
Re = 5,2 ohms
Le = 1,91 mH
Z = 8, ohms
BL = 23, Tm
Pe = 500, watts
Qts = 0,33
-----------------------------------------
Box Properties
Name:
Type: Vented Box
Shape: Prism, square (optimum)
Vb = 167, liters
Fb = 30,36 Hz
QL = 5,936
F3 = 66,76 Hz
Fill = minimal
No. of Vents = 2
Vent shape = round
Vent ends = one flush
Dv = 100, mm
Lv = 200, mm

тези размери за кутията ме удовлетворяват. На вас как ви се стува цялата тая работа.

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#9 Мнение от Anakin »

то вече е по-добре почвай ги

Morgan

#10 Мнение от Morgan »

то по-бодре ама ако може и още по добре няма да е лошо. Също така ако обясните другите графики какво значат и какво е тяхното значение, имам някой идеи но не съм сигурен за всички.
Забравих да спомена че в този случей червеното са новите а жълтото са сегшните ми колони.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

кажете си мнението имали някаде по графиките нещо което не е много добре или нещо което е доста добре, каде има забележки и т.н.
Да речем че това е крайният вариант, кажете от какъв матриял трябва да е. Чух нещо за нещо по-меко от втрешната страна и по-твърдо от външната. Ще има ли голяма разлика в цената ако се направи така, то така и така ще трябва да е от нещо дебело, защо да не е от две по тънки.
Последно промяна от Morgan на Вто Яну 04, 2005 3:39 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#11 Мнение от Anakin »

ми мене ме притеснява голямото закаснение струва ми се обаче нека се изкаже някой специалист по вапроса защото кутията е всащост тази от която зависи то до колкото разбрах от други теми във форума

Morgan

#12 Мнение от Morgan »

Да ти кажа ако правилно разбирам графиките, всички характеристика са по-добри, освен това закъснение. Някой да каже дали това закъснение е голямо, как може да се намали и как точно ще повлияе на взука.

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#13 Мнение от oceanman »

Да,малко е по-бавна реакцията на този говорител,отива към 20 мс...Има и по-зле...Но мен ме притеснява този подем около 200 херца....него ще е трудно да го игнорираш..значи на -6дб ще ти даде над 40 херца!!!.Аз не бих се хабил да правя кутия близо 200 литра за това...Но за музикантско изпълнение става....120 дб може и да ги стигне...Мнението си е само мое обаче....

Аватар
Anakin
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#14 Мнение от Anakin »

oceanman написа:Да,малко е по-бавна реакцията на този говорител,отива към 20 мс...Има и по-зле...Но мен ме притеснява този подем около 200 херца....него ще е трудно да го игнорираш..значи на -6дб ще ти даде над 40 херца!!!.Аз не бих се хабил да правя кутия близо 200 литра за това...Но за музикантско изпълнение става....120 дб може и да ги стигне...Мнението си е само мое обаче....
ясно обаче ако може конкретизирай се и обясни не може ли с някой филтър да са намали тоя бум около 200хз ако се ореже ще му навреди ли

Аватар
oceanman
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от oceanman »

Ами аз не бих рискувал да правя пасивен филтър на 100 херца,но не е само това-загуби,фазови въртлежки и т.н.Оркестровия говорител не става за хай-фи...някои,като Ручо са по-навътре в материята и могат да пооправят дадения говорител...но труда и инвестицийте са бита кауза,според неговите думи...
По програма не е чак толкова зле,но ако програмите и характеристиките можеха да свирят...не съм слушал конкретния говорител какъв характер на звука има,но щом е оркестров и нещо интуитивно стяга...
Ако търсиш мощност и сила-имаш я ако търсиш хай-фи...не бих заложил на този говорител...

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”