бOбина с феритна сърцевина

Съобщение
Автор
EXTREMISTA

бOбина с феритна сърцевина

#1 Мнение от EXTREMISTA »

Значи смятах една бубина с вуздушна сърцевина за филтър и се получава с много голям брой навивки. Въпросът ми е ако я навия на феритна сърцевина да намяля броя на навивките ще има ли някакъв проблем (филтъра е вътре в кутията, а не отвън). Искам да ви попитам знаете ли някоя формула за това в зависимост от дължината(l), диаметъра (d) на ферита, броя навивки (n), сечението (s) на медната тел да се сметне необходимата индуктивност на бубината. Поразрових се из нета ама нищо не открих. Имах една книга " Примерни изчисления" от Шишков, мисля че там го пишеше ама не мога да я намеря къде сам я забутал и затова пиша тук.
10х

Ivan Mitev
има опит
има опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от Ivan Mitev »

Увеличението на индуктивността на бобина с феромагнитна сърцевина спрямо въздушна зависи от вида на материала на сърцевината както и от формата му. В най-общия случай за цилиндрична сърцевина увеличението е около 1,5 пъти. Примерни стойности за руски цилиндрични сърцевини:
СЦП-1: диаметър 6 мм. дължина 10 мм - коефицент: 1,5
СЦП-3: диаметър 7 мм. дължина 10 мм - коефицент: 1,6
СЦР-6: диаметър 8 мм. дължина 19 мм - коефицент: 1,8
СПГ-1: диаметър 9,3 мм. дължина 10 мм - коефицент: 2,1

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

бобина

#3 Мнение от Goro »

Никаква книга няма да ти помогне, а само мост. Но първо се поинтересувай защо се избягва сърцевината.

EXTREMISTA

Re: бобина

#6 Мнение от EXTREMISTA »

Goro написа:а само мост.
Може ли малко повече инфо, че това не го разбрах

Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

мост

#7 Мнение от Goro »

Бобина без сърцевина можеш само приблизително да изчислиш, но със сърцевина това е изключено. Най-малкото защото не знаеш конструктивния коефициент-Al на сърцевината. Измерването на индуктивности става с RLC- мост. Ако не разполагаш с такъв, може да използваш резонансния метод - включваш паралелен кондензатор и подаваш високоомно от генератор сигнал. С миливолметър или осцилоскоп определяш резонанса и по формулата на Томпсон изчисляваш индуктивността. Ако не разполагаш и с генератор, осцилоскоп и миливолтметър си изтегляш такива програми и тази работа ще свърши звуковата ти карта. Може някой по-запознат да ти предложи и програма за мерене на L, но аз такава не съм срещал, а и не ми е била нужна.

EXTREMISTA

Re: мост

#8 Мнение от EXTREMISTA »

Goro написа:Бобина без сърцевина можеш само приблизително да изчислиш, но със сърцевина това е изключено. Най-малкото защото не знаеш конструктивния коефициент-Al на сърцевината. Измерването на индуктивности става с RLC- мост. Ако не разполагаш с такъв, може да използваш резонансния метод - включваш паралелен кондензатор и подаваш високоомно от генератор сигнал. С миливолметър или осцилоскоп определяш резонанса и по формулата на Томпсон изчисляваш индуктивността. Ако не разполагаш и с генератор, осцилоскоп и миливолтметър си изтегляш такива програми и тази работа ще свърши звуковата ти карта. Може някой по-запознат да ти предложи и програма за мерене на L, но аз такава не съм срещал, а и не ми е била нужна.
Благодаря много, ще ми е от полза :D
Поздрави

Аватар
Daniel Petrov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Daniel Petrov »

Мултицет, в който има Ел-метър мери доста точно индуктивности над 0.05÷0.0.6 мили хенри на най малкия обхват, използвай такъв, ако нямаш, просто си купи, ще ти е полезен, има и по евтини модели...
5853 Labs
SE valve amps.

Изображение

Аватар
jeronimo
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

#10 Мнение от jeronimo »

Пропуснах да кажа,че l се измерва в МЕТРИ,а S в квадратни МЕТРИ!И ако отново се получи голям брой навивки пробвай да вкараш за сърцевина стомана или нешто подобно,като я реголираш.В моя случай ползвам бобината за филтри за тонколона и намествам сърцевината докато получа желания звук.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Stefan Stefanov »

Със сърцевина ще се сдобиеш и с големи изкривявания покрай другото.

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”