бOбина с феритна сърцевина
-
EXTREMISTA
бOбина с феритна сърцевина
Значи смятах една бубина с вуздушна сърцевина за филтър и се получава с много голям брой навивки. Въпросът ми е ако я навия на феритна сърцевина да намяля броя на навивките ще има ли някакъв проблем (филтъра е вътре в кутията, а не отвън). Искам да ви попитам знаете ли някоя формула за това в зависимост от дължината(l), диаметъра (d) на ферита, броя навивки (n), сечението (s) на медната тел да се сметне необходимата индуктивност на бубината. Поразрових се из нета ама нищо не открих. Имах една книга " Примерни изчисления" от Шишков, мисля че там го пишеше ама не мога да я намеря къде сам я забутал и затова пиша тук.
10х
10х
-
Ivan Mitev
- има опит

- Обратна връзка:
Увеличението на индуктивността на бобина с феромагнитна сърцевина спрямо въздушна зависи от вида на материала на сърцевината както и от формата му. В най-общия случай за цилиндрична сърцевина увеличението е около 1,5 пъти. Примерни стойности за руски цилиндрични сърцевини:
СЦП-1: диаметър 6 мм. дължина 10 мм - коефицент: 1,5
СЦП-3: диаметър 7 мм. дължина 10 мм - коефицент: 1,6
СЦР-6: диаметър 8 мм. дължина 19 мм - коефицент: 1,8
СПГ-1: диаметър 9,3 мм. дължина 10 мм - коефицент: 2,1
СЦП-1: диаметър 6 мм. дължина 10 мм - коефицент: 1,5
СЦП-3: диаметър 7 мм. дължина 10 мм - коефицент: 1,6
СЦР-6: диаметър 8 мм. дължина 19 мм - коефицент: 1,8
СПГ-1: диаметър 9,3 мм. дължина 10 мм - коефицент: 2,1
-
EXTREMISTA
Re: бобина
Може ли малко повече инфо, че това не го разбрахGoro написа:а само мост.
-
Goro
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
мост
Бобина без сърцевина можеш само приблизително да изчислиш, но със сърцевина това е изключено. Най-малкото защото не знаеш конструктивния коефициент-Al на сърцевината. Измерването на индуктивности става с RLC- мост. Ако не разполагаш с такъв, може да използваш резонансния метод - включваш паралелен кондензатор и подаваш високоомно от генератор сигнал. С миливолметър или осцилоскоп определяш резонанса и по формулата на Томпсон изчисляваш индуктивността. Ако не разполагаш и с генератор, осцилоскоп и миливолтметър си изтегляш такива програми и тази работа ще свърши звуковата ти карта. Може някой по-запознат да ти предложи и програма за мерене на L, но аз такава не съм срещал, а и не ми е била нужна.
-
EXTREMISTA
Re: мост
Благодаря много, ще ми е от ползаGoro написа:Бобина без сърцевина можеш само приблизително да изчислиш, но със сърцевина това е изключено. Най-малкото защото не знаеш конструктивния коефициент-Al на сърцевината. Измерването на индуктивности става с RLC- мост. Ако не разполагаш с такъв, може да използваш резонансния метод - включваш паралелен кондензатор и подаваш високоомно от генератор сигнал. С миливолметър или осцилоскоп определяш резонанса и по формулата на Томпсон изчисляваш индуктивността. Ако не разполагаш и с генератор, осцилоскоп и миливолтметър си изтегляш такива програми и тази работа ще свърши звуковата ти карта. Може някой по-запознат да ти предложи и програма за мерене на L, но аз такава не съм срещал, а и не ми е била нужна.
Поздрави
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка:
- Stefan Stefanov
- BG Audio Team™

- Обратна връзка: