Как да си вържа високоговорителите ???

Съобщение
Автор
EXTREMISTA

Как да си вържа високоговорителите ???

#1 Мнение от EXTREMISTA »

Така първо да кажа, че съм новак и много малко разбирам и второ намерих горе долу подобни теми във форума ама нещо не ми стана ясно. Та да минем направо на въпроса!
Мисля да си правя тон колони, като за едната мисля да използвам следните говорители (ще ви ги кажа само в инчове защото още не съм ги купил :? )
За бас мисля да използвам 15 инчов говорител, за среда-от 6 до 10 инча и една "пищялка".
Та въпроса ми е как да ги вържа последователно или паралелно. Колоната ще има мощност някъде около 200 вата.Мен ме притеснява това че ще изгори "пищялаката" а аз не съм виждал по-големи от 40 вата, също да и слагам ли някакъв филтър ( на баса и на средата е ясно че ще се слага)?
А и още нещо. Като цяло колоната трябва да е на 8 ома, кажете също говорителите на колко ома трябва да ги взема?
10х

poseydon
има опит
има опит
Обратна връзка:

#2 Мнение от poseydon »

EXTREMISTA, приятелю ти въобще не си наясно, ама въобще. Хубаво е да попрочетеш за подобни проекти. Направата на една тонколона не е свързана просто с поставянето на няколко говорителя свързани или паралелно или успоредно. По-добре седни и преразгледай концепцията си, понаучи още неща и тогава отново можеш да седнеш да измъдриш какво точно искаш да направиш. В противен случай ще си хвърлиш парите навятъра.

HI-FI

#3 Мнение от HI-FI »

Направо на тежката артилерия се хвърляш, а :wink: Не си казал колко е бюджетът на проекта ...

EXTREMISTA

#4 Мнение от EXTREMISTA »

poseydon написа:EXTREMISTA, приятелю ти въобще не си наясно, ама въобще. Хубаво е да попрочетеш за подобни проекти. Направата на една тонколона не е свързана просто с поставянето на няколко говорителя свързани или паралелно или успоредно. По-добре седни и преразгледай концепцията си, понаучи още неща и тогава отново можеш да седнеш да измъдриш какво точно искаш да направиш. В противен случай ще си хвърлиш парите навятъра.
Че не съм на ясно не съм.Относно кутията тя не ми е проблем да си я изчисля проблема ми е само този който споменах по-горе. Ако ти или някой друг може да ми помогне с малко инфо ще съм му много благодарен, а не само да ми казвате че не съм разбирал, нали за това е този форум да си помагаме с каквото можем. :lol:

gps

#5 Мнение от gps »

Ако наистина можеш да си изчислиш кутията ще знаеш и как да вържеш говорителите и как да сметнеш филтрите :wink: Любопитен съм как точно мислиш да сметнеш кутията?Приеми го не като заяждане а като тест за да ти преценим нивото и да видим дали въобще можем да ти помогнем със съвет!

TheChaos

#6 Мнение от TheChaos »

Приятелю хвърляш се преко силите си.. на трилентова колона филтрите да се подкарат и да свирне като хората не е
задача за човек които не знае как да върже говорителите.
Има да изчетеш бая неща и според мен е добре да разгледаш готови
проекти и там кое как и защо е направено...
има минимум понятия дето трябва да са ти пределно ясни преди да се захващаш с пасивни филтри изобщо.

http://sound.westhost.com/beginners.htm

EXTREMISTA

#7 Мнение от EXTREMISTA »

gps написа:Ако наистина можеш да си изчислиш кутията ще знаеш и как да вържеш говорителите и как да сметнеш филтрите :wink: Любопитен съм как точно мислиш да сметнеш кутията?Приеми го не като заяждане а като тест за да ти преценим нивото и да видим дали въобще можем да ти помогнем със съвет!
Ами за да сметна кутията ще използвам или Bass Box Pro или JBL Speakershop, а за да сметна филтрите ще използвам X-Over Pro

EXTREMISTA

#8 Мнение от EXTREMISTA »

TheChaos написа:Приятелю хвърляш се преко силите си.. на трилентова колона филтрите да се подкарат и да свирне като хората не е
задача за човек които не знае как да върже говорителите.
Има да изчетеш бая неща и според мен е добре да разгледаш готови
проекти и там кое как и защо е направено...
има минимум понятия дето трябва да са ти пределно ясни преди да се захващаш с пасивни филтри изобщо.

http://sound.westhost.com/beginners.htm
Добре де този линк дето ми го даде с тези неща въре доколкото разбирам от английски аз ги знам, за което ти благодаря. Да те питам от къде мога да си намеря такива готови проекти за които спомена или ако ти е по-лоесно да ми обясниш поне малко как да се справя с моя проблем.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#9 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Като ги разбираш и ги знаеш, сметни си филтрите.
Колко му е?
За какво са ти готови проекти?
Все пак не е зле да знаеш, че инчовете не са най-важният параметър на един високоговорител.

EXTREMISTA

#10 Мнение от EXTREMISTA »

Rutcho написа:Като ги разбираш и ги знаеш, сметни си филтрите.
Колко му е?
Все пак не е зле да знаеш, че инчовете не са най-важният параметър на един високоговорител.
Че ще си ги сметна филтрите ще си фи сметна и в зависиомост от тяхното съпротивление ще наглася и общото съпротивление на самата тонколона. Мен ме интересува няма ли да ми изгори "пищялката". Ето на този въпрос ако може ми дайте отговор, а не да ми пищете постоиянно че нищо не разбирам и т.н!

Ivan Rachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#11 Мнение от Ivan Rachev »

виж сега екстремистче че нищо не разбираш няма срамно само си пропуснал да обърнеш внимание че сайта в който си попаднал се казва
Bulgariаn Audiophile Society и в него няма раздели:
"С Пръдня Боя" или "С Трици Маймуни" ...факта че наричаш високочестотния говорител- пищялка издава че или незнаеш с какво си се захванал или много сериозно си го подценил :wink:
п.с. след като избереш говорителите дай на на някой който разбира да ти направи филтрите...
Aeroponic-LedGarden
Etheraudio
Metropolis

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от Rumen Suvandjiev »

alnico написа: п.с. след като избереш говорителите дай на на някой който разбира да ти направи филтрите...
...а още по-добре е да напишеш да речем: "искам да си направя трилентова колона и разполагам с бюджет от XXX лева". Тогава ще получиш конкретни съвети.
А още по-добре помоли някой да ти направи целите колони.
Ако си решил да се занимаваш сам, трябва да попрочетеш.
Доста да попрочетеш.
В сайта има отговор на всичките ти въпроси.
И какво представляват TS параметрите, и колко мощност се пада на "пищялката" и всичко останало, което те интересува.
Като начало отиди в Download и попрочети "Електроакустика"
Разгледай и статиите, касаещи конструиране на озвучителни тела.
След това вече можеш да задаваш въпроси.

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#13 Мнение от Nanko Rusev »

А ако си добър с дървенията, може да разчиташ само да ти сметнат колоната. а сам да си я изработиш :wink: Но трябва да кажеш с какъв бюджет за говорители разполагаш.

gps

#14 Мнение от gps »

EXTREMISTA написа:
Rutcho написа:Като ги разбираш и ги знаеш, сметни си филтрите.
Колко му е?
Че ще си ги сметна филтрите ще си фи сметна и в зависиомост от тяхното съпротивление ще наглася и общото съпротивление на самата тонколона. Мен ме интересува няма ли да ми изгори "пищялката". Ето на този въпрос ако може ми дайте отговор, а не да ми пищете постоиянно че нищо не разбирам и т.н!
След като искаш конкретен съвет-на 15 инча 200 вата(RMS тоест реална мощност) e неудачно да слагаш пасивен филтър.За това се избира подходящ 15 инчов който да си пасва с средите и без да му слагаш филтър.Има огромна гама от 15 инчови говорители за целта-само трябва да знаеш какво искаш :wink: Колкото до така наречената "пищялка" ще трябва да има защита на нейния филтър!Иначе като решиш да поизпънеш на максимална мощност 15 инчовия и.....Виждаш че нещата не са съвсем прости.А във връзка с програмите за изчисление на кутиите-какъв качествен фактор (Qts на говорителя сложен в кутията)смяташ да търсиш???

EXTREMISTA

#15 Мнение от EXTREMISTA »

gps написа:А във връзка с програмите за изчисление на кутиите-какъв качествен фактор (Qts на говорителя сложен в кутията)смяташ да търсиш???
Ами някъде около 0.4

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”