Здравеите честита ви коледа...
имам едно запитване което може да ви се стори малко тъпо но съм новак и сега се уча....
почетох днеска малко из форума ама не намерих това което търся...
та вапроса ми е следния:
как да си вържа говорителите??????
разполагам с следното:
2*80W (предвидени за бас) 4ом.
4*40W (за средни) 8ом.
усилвател {правен} 100W 4ом.
6те трябват и някакви пищялки .....
иска ми се да се турне вътре и някой филтър....
как да направя самото варзване че да го докарам на 4 ом. ???
май говорителите не се варзват като обикновенни съпротивления щото
отворих някакви и те бяха варзани последователно с кондензаторче от 4 мфр(2 говоритела от 4 ом.)а общото им съпротивление пишеше че е 4 ом.(не съм ги измервал не знам дали е тай ....)
общо взето въпроса ми е какво да правя от сега нататък...
вързване на говорители
- Daniel Petrov
- BG Audio Team™
- Обратна връзка:
Трябва да разполагаш с параметрите на тези говорители.
В случая ако басите имат по голяма чувствителност от средите- примерно 3дБ значи средите трябва да са две - в случая паралелиш 2-те 8 мови среди, вдигаш чувствителността с 3дБ така и правиш импеданса еквивалентен на тоя на баса. Обратно, ако средата е по чувствителна с толкова от баса, трябва да я оставиш самичка, нищо, че е 8 ома а баса 4. Така ще се изравни звуковото налягане създавано от двата говорителя. Естествено, че ще е нужен филтър, най добре е да ползваш готов такъв, иначе ако се хванеш да си го правиш сам, рискуваш да оплескаш пейзажа и резултата да е плачевен...
Изборът на високочестотни трябва да се съобрази с наличните баси и среди, които имаш.
Я дай малко повечко инфо за говорителите, с които разполагаш...
В случая ако басите имат по голяма чувствителност от средите- примерно 3дБ значи средите трябва да са две - в случая паралелиш 2-те 8 мови среди, вдигаш чувствителността с 3дБ така и правиш импеданса еквивалентен на тоя на баса. Обратно, ако средата е по чувствителна с толкова от баса, трябва да я оставиш самичка, нищо, че е 8 ома а баса 4. Така ще се изравни звуковото налягане създавано от двата говорителя. Естествено, че ще е нужен филтър, най добре е да ползваш готов такъв, иначе ако се хванеш да си го правиш сам, рискуваш да оплескаш пейзажа и резултата да е плачевен...
Изборът на високочестотни трябва да се съобрази с наличните баси и среди, които имаш.
Я дай малко повечко инфо за говорителите, с които разполагаш...
5853 Labs
SE valve amps.

SE valve amps.