Tannoy Alligator

Съобщение
Автор
Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Tannoy Alligator

#1 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Не търсете в Интернет подобен модел на Tannoy, прякорът на тези тонколони дойде от предните панели, финиширани в естествена телешка кожа с алигаторски релеф.

Започвам с благодарности към DRGeorgiev, чиито проект ме накара да хвърля око на Tannoy 2528, за да установя, че е много подходящ за една от любимите ми конструкция - къси хорни (BVR)

http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic.php?f=1&t=20727

Както вече споменах T/S параметрите на 2528 му ни водят към кутия с оптимален обем между 30 литра (T145 Ascot) и 40 литра (T165 Chester). Допълнително увеличаване на обема няма да ни даде нищо повече от влошени преходни характеристики. Затова двата по-големи модела (и те не надвишават 60 литра) с този драйвер - T185 Dorset и Т225 Mayfair - са изпълнени не с басрефлекс, а с пасивна мембрана.
Единственият начин да се постигне по-ниска долна гранична честота от 45Hz@-3dB от този драйвер е да се изгради BVR озвучително тяло (Tannoy по правило пазят тези решения за най-високия си клас изделия). По този начин, без да се влошават преходните параметри, може да се постигне наистина дълбок бас (38Hz@-3dB / 27Hz @-6dB).

И така, сдобих с чифт 2528 и съответстващите им фабрични филтри 1004.
Ето измерените параметри на конкретния чифт драйвери:
Fs = 20,9 / 20,6 Hz
Re = 6,2 / 6,3 Ohm
Qms = 3,2 / 3,0
Qes = 0,29 / 0,27
Qts = 0,27 / 0,25
Vas = 172 / 179 ltr
С дадените параметри изчислих къса заднонатоварена хорна с чист обем от около 85 литра, в която при 90 dB/W/m чувствителност на нискочестотната мембрана, се получи долна гранична честота съответно 31Hz@-3dB и 26,8 Hz@-6dB
Такава обещаваща конструкция заслужава и подходящо изпълнени солидни кутии, изработени, разбира се, от Владо "dgd".
Финишът е естествен орехов фурнир, а ъглите са с вложки от орехов масив. За "алигаторските" лицеви панели вече споменах.
Подходящо подбраните пропорции и цвят са причина тези сравнително едрогабаритни озвучителни тела да изглеждат компактни и да стоят добре дори и в малко помещение.

Изображение

Първоначалната ми идея беше да използвам оригиналния филтър, като евентуално подменя кондензаторите с по-качествени.
Поставихме въпросните филтри, послушахме ги с разни усилватели, повъртяхме копчето за "presence", за да установим, че типичния "танойски" звук, на пръв поглед доста атрактивен, след по-продължително слушане търпи известни критики. Чудесният детайл за съжаление няма как да компенсира липсата на плътност във вокалите, която и за двама ни е символ на музикалност.
Наложи се да прекроя филтъра изцяло. Смея да твърдя, че резултатът е един значително по-балансиран звук, без да се загуби типичното богатство във високите и впечатляващата бързина, с която тонколоните изсвирват пасажи с подчертана атака, без да се притесняват от високите звукови нива.

Изображение

Окабеляването изпълнихме както обикновено с меден монокристален кабел Neotech, терминалите са от същата марка.
Проведените тестове показаха отлична съвместимост с различни усилватели - биполярни и MOSFET транзисторни, еднотактни и двутактни лампови. В момента Владо си ги слуша с еднотактник, базиран на ГУ-50 от Етераудио.

Ето накратко и параметрите:

Номинална мощност - 60W
Номинален импеданс - 8 Ohm.
Чувствителност - 90dB/W/m
Честотна лента 26,8 Hz - 20kHz @-6dB
Размери В/Ш/Д 1050/344/400mm

Изображение

В момента колоните се намират при Владо (близо до 4ти км на Цариградско шосе) и при интерес можем да спретнем една слушателска сесия. Всякакви отзиви и критики са добре дошли.

Аватар
Stefan Stefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Re: Tannoy Alligator

#2 Мнение от Stefan Stefanov »

Идвам да ги чуя!
Перфектно изглеждат!

Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит
Обратна връзка:

#3 Мнение от Nanko Rusev »

Много яки 8)

kygar
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#4 Мнение от kygar »

IMGP0294.JPG
IMGP0293.JPG
IMGP0292.JPG
Rumen Suvandjiev,отлична идея,отлична изработка,а за звука не се съмнявам,че си извлякъл максимума,на което е способна любимата ми марка! Респект!!! :D .Аз съм фен на фирмата TANNOY от 1980г. Имам каталози оттогава с много данни и параметри на говорителите,изпратени лично до мен от фирмата,за което имах доста неприятности с родната милиция :D :) :( При интерес мога да ги предоставя за ползване.Поздрави!!!

DRGeorgiev
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#5 Мнение от DRGeorgiev »

Мерси подобно, Rutcho!поздравления за проекта! Не съм слушал Tannoy в такова ак.оформление. От скоро живея в Berlin Germany и се надявам да попадна Lsz 67г.12"-15"Tannoy Gold на разумна цена! :)

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от EmilRachev »

Поредното произведение на изкуството, поне на външен вид.
Надявам се, че и свирят също толкова добре, колкото изглеждат.
Ако ще правите сесии, няма да е зле да го отбележите в темата, че ако съм свободен да долетя, заинтригуван съм определено.
Успех занапред! :smt023
Мониторът ви е прашен отвътре?
За автоматично почистване, моля кликнете
ТУК

Аватар
Dgd
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#7 Мнение от Dgd »

Поканата за сесии важи с пълна сила :D Просто трябва предварителна уговорка на тел. 0886 67 67 68-Владо. Еденственото условие е да си носите любимите дискове.

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#8 Мнение от EmilRachev »

Dgd, благодаря за поканата, по-нататъка, като съм по-свободен може да звъня и да се уговориме, не ми трябва повече от час слушане, даже е много.

Румене, как би оценил звука на тези драйвери в къса заднонатоварена хорна и с новите филтри?
Как ги чуваш, линейни или по-скоро "музикални"?
Къде се вписват в твоята скала за качество или сравнени по звук с конкуренцията?
ТУК

bat vanio
не знае къде се намира и какво говори

#9 Мнение от bat vanio »

Линейни или "музикални"?!?! :roll:
Демек - вярно или фалшиво свирят - това ли имаш предвид?

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#10 Мнение от Rumen Suvandjiev »

EmilRachev написа:Румене, как би оценил звука на тези драйвери в къса заднонатоварена хорна и с новите филтри?
Как ги чуваш, линейни или по-скоро "музикални"?
Къде се вписват в твоята скала за качество или сравнени по звук с конкуренцията?
Ако говорим за АЧХ, линейността с двата филтъра е общо взето еднаква.
На слух обаче нещата се различават съществено. При оригиналния филтър се усеща липса на плътност в средночестотния диапазон, която, както вече споменах, се компенсира до известна степен от добрия детайл на високочестотния драйвер. Моят стремеж беше да дам повече живот и реализъм на вокалите, без да изгубя детайла.
По принцип да сравняваме Tannoy с конкурентни фирми е трудно, защото почти няма други озвучителни тела с подобни драйвери. Звукът е много характрен (става дума за класическите коаксиални драйвери) и той се радва на много почитатели.

kygar
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#11 Мнение от kygar »

Да, оригиналния филтър има точно такъв недостатък,характерен и за по-големите драйвери.Явно тогава "модата "е била такава :D .След успешна промяна на филтъра,описана от Румен много точно........... трябва да се чуе непременно!

Аватар
EmilRachev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#12 Мнение от EmilRachev »

bat vanio написа:Линейни или "музикални"?!?! :roll:
Демек - вярно или фалшиво свирят - това ли имаш предвид?
bat vanio, виж сега, ОТ с абсолютно права АЧХ няма, просто няма реализирана технология, която да постигне такова съвършенство. Точно затова ОТ се смятат за най-слабото място в системата, там са най-големите компромиси...

Иначе, има сравнително линейни ОТ, при които има известни отклонения от правата, но в малки и поносими граници, тях наричаме "по-линейни".

Има обаче и ОТ, които имат най-вече в средночестотния диапазон по-големи отклонения от идеалната права, точно там където човешкото ухо е най-чувствително.
Едни такива малко по-изявени пикове ни дават чувството за по-живо звучене, по-изразени микродетайли, ясни инструменти и прекрасен вокал.
Такива ОТ, може и да не са най-верни като звук, но са приятни за слушане и се харесват от много хора, точно тях имам напредвид, като "по-музикални".
Rumen Suvandjiev написа:.........
Румене, аз коаксиални драйвери на Таной съм слушал май само веднъж в живота си, беше преди около 20 години в чужбина.
На едни големи хорни им бяха монтирали 15-ки LSU Monitor Gold, английско производство по поръчка на малка манифактура.
Струваха сериозна цифра за времето си, мотае ми се в главата почти 7 000 долара на хорна.
Тогава, честно да ти кажа ми падна главата, не бях чувал дотогава такъв качествен и реалистичен звук, направо се поболях по тези хорни, затова съм им запомнил и модела на говорителите.
Прав си, като казваш, че звука им се харесва на много хора.

Но, както и да е, тези ваши творения с Владо DGD, си заслужават определено да се чуят.
В скоро време ще досаждам, за не повече от час.
За момента само мога да ви поздравя за външния вид, уникални са с този финиш орех , мания. :wink:
ТУК

bat vanio
не знае къде се намира и какво говори

#13 Мнение от bat vanio »

Emil Rachev,сега разбрах какво имаш предвид.
Извинявам се - аз се хванах за израза!
Поздрави!

kygar
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#14 Мнение от kygar »

Dgd написа:Поканата за сесии важи с пълна сила :D Просто трябва предварителна уговорка на тел. 0886 67 67 68-Владо. Еденственото условие е да си носите любимите дискове.
Ех,ако бях по-близко,щях да дойда веднага! Поздрави!!!

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#15 Мнение от Kiril Kirilov »

EmilRachev написа:...виж сега, ОТ с абсолютно права АЧХ няма, просто няма реализирана технология, която да постигне такова съвършенство. Точно затова ОТ се смятат за най-слабото място в системата, там са най-големите компромиси...
Виж Емо... и аз твърдях същото до 2002-ра, когато си направих първият Еднотактов Клас А усилвател и го пуснах една късна вечер на 3-лентови, вехти благоевградски колони (за щастие само с по 1 кондензатор на средите и високите, а на баса - нищо)... и да го чуя само уж за малко преди да си легна и ... хайде 3 часа слушане на моно, като за първи път на каквото имах...
Тогава разбрах, че усилвателя е бил много слабо звено... по-слабо отколкото си мислим на теория...толкова слабо, че прави невъзможно чуването на пластове от фонограмите, които водят до качествено различно възприятие.
Старата мантра беше: Качеството на озвучителната система се определя от най-слабото и звено.
Сега бих казал: Смяна на което и да е звено, дори в нискокачествена система с такова от по-висок клас, води до вдигането на класа на системата. Изпитано с кабели всякакви, усилватели, колони, източници...

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”