Тонколони с Fostex fe126e + Monacor spp280

Съобщение
Автор
Аватар
kromuilis
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

Тонколони с Fostex fe126e + Monacor spp280

#1 Мнение от kromuilis »

Здравейте, ето колоните, които най-сетне завърших и вече от няколко дена слушам,
без да се опитвам да добавям или отнемам компоненти, с цел да ги накарам да зазвучат
максимално близо до представата ми за добре свиреща тонколона. :)

Говорителите са добре известният Fostex fe126e
http://www.madisound.com/catalog/produc ... ts_id=1264" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение
и отдолу Monacor spp280
http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=2685" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение
Приложението е тип предно разположен басрефлекс.
Филтрите на баса, както и на широколентовия говорител са от втори ред.Частите за тях и терминалите са на Визатон.
Материалът е 18мм пдч. Отгоре и отдолу на баса минават два пръстена вътрешни оребрявания, които заедно с вътрешния обем
на фостекса и горната дъска на порта предотвратяват вибрациите на кутията. Личи си и на почукване, не кънти като шкаф. :D
Размерите са: 960х340х330мм - в/ш/д=
На тегло излязоха по около 28кг всяка.
Обема на фостекса (4.5L.)е стабилно натъпкан с вата, а този на баса (70L.)е изцяло облепен по стените с по-дебелата
вълнена вата, от тази на Визатон.
Финиша е Черно Венге-алпи, върху което има 3 ръце полиуретанов лак, нанесен с компресор и пистолет.

Не знам защо реших да ползвам технически фурнир, но следващия път (ако има такъв), ще си взема естествен. Не че имам опит
във фурнироването, но това нещо така се гъне, цепи и отлюпва, че поне за мен си беше предизвикателство.
Както и да е, за това пък толкова по-хубаво е накрая, когато всичко е готово...

Благодарности на Владо, за прекрасната статия относно фурнироването, без нея едва ли щях да се реша на това начинание.
Благодарности на Валери от Стедигруп който ми помогна при сметките.
Благодаря и на Румен, който със статията си "Cutfinger" ме накара да се замисля относно собствените ми концепция и подход.

А каква ми беше концепцията? - реших да се базирам на музиката, която слушам.
След като останах силно впечатлен от това, как широколентова система възпроизвежда акустична и класическа музика,
открих, че вече не мога да слушам конвенционални трилентови тонколони. Проблема ми възникваше от това, че старите ми
Cerwin Vega се справяха отлично пък със по-твърдата музика, с която съм неразривно свързан от юношеството.
Така реших, че ще правя от с широколентов драйвер плюс допълнителен басов говорител.

Първоначално обмислях варианта баса да бъде отрязан на 100hz, така че широколентовия да свири целият спектър без сигнала
към него да минава през разделителен филтър.
Обаче после някъде из форума прочетох, че басът при подобен тип от не трябва де се реже твърде ниско,
поради изключителните изисквания към намотката във филтъра му, и в крайна сметка съмнителният краен резултат.

И така, след като честотата на срез щеше да е към 200 - 300hz, изцяло се снемаше отговорността за възпроизвеждане на ниските
честоти от широколентовия говорител. За това се спрях на този малък, но прекрасно свирещ за парите си фостекс.
Монакорите ги избрах заради еквивалентната им чувствителност на тази на Фостекса, с разлика от 1db, както и заради
стабилното шаси, относително леката мембрана и меко окачване.

Фазоинвертора е настроен на 40hz, което за моите разбирания е достатъчно ниско за да има хубав чуваем бас,
който същевременно да е ясен и контролиран.

След дълги месеци слушане и доста метаморфози в областта на филтрите и ватата, мисля, че вече се получи онова хомогенно,
ненатрапчиво звучене на музиката, което се възприема като добро и приятно. :)

Ще се радвам на вашите коментари, оценки и забележки.
Преди почти 3 години попаднах за пръв път на този форум. Четейки съм прекарал доста интересни часове.
И сега мога да кажа, че истинското удоволствие от нещо направено, няма нищо общо с мимолетната радост от купеното от магазина...
04s.jpg
IMGP3027.JPG
IMGP3032.JPG
IMGP3028.JPG

Аватар
Steliyan Stoyanov
има известен опит
има известен опит
Обратна връзка:

Re: Тонколони с Fostex fe126e + Monacor spp280

#2 Мнение от Steliyan Stoyanov »

Поздравления, чудесно си се справил с изработката. Харесва ми и подходът ти. Продължителен рисърч, четене, слушане и настройка, така се прави :) С естествения фурнир се работи още по трудно и при него има още повече подводни камъни. Ако следващият път искаш да използваш именно такъв, потренирай известно време и няколко пъти върху нещо друго за да добиеш опит. Успех и приятни часове със любимата ти музика.

Аватар
begemot1
чете и пита
чете и пита
Обратна връзка:

#3 Мнение от begemot1 »

:smt020
Браво, добре се е получило.
Само кабела ми се вижда малко калпав - на първата снимка ?
Ако човек не върви напред, то той не стои на едно място, а се връща назад! - Хенри Форд.

Аватар
Rumen Suvandjiev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#4 Мнение от Rumen Suvandjiev »

Поздравления за добре обмислената и още по-добре изработена система!
Все пак искам да отбележа факта, че SPP-280 е един от малкото говорители, подходящи за къса заднонатоварена хорна. Наистина, кутията ще стане значително по-трудна за изработка и финиш, но те уверявам, че трудът ти ще бъде напълно възнаграден от резултата...

Аватар
kromuilis
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#5 Мнение от kromuilis »

Rumen Suvandjiev написа: Все пак искам да отбележа факта, че SPP-280 е един от малкото говорители, подходящи за къса заднонатоварена хорна.
Сигурен съм, че е точно така, аз исках като за първи по-сериозен проект да се захвана с нещо по-лесно и достъпно да го нарека. Нещо, върху което в по-голяма степен да мога да влияя експериментирайки и да наблюдавам промените върху крайният резултат...

Сега набирам хъс за нещо друго, ама кога и какво ще излезе, кой знае... :)

Бегемот1, кабелите действително са такива, това са кабелите с които си служих при самата изработка и донастройката. Честно казано, те и отвътре са такива, разбира се че ще ги сменя всичките някой скорошен надявам се ден.
Презумпцията ми беше, че ако свирне с тези кабели, нещата след това с хубави кабели, ще могат да се променят само в посока към по-добър звук.

Аватар
Marian Lozev
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

#6 Мнение от Marian Lozev »

Поздрави за проекта, тъкмо си говорех с един френд че във форума пак само продажби и хоп два проекта браво.

Да не забравиш крачета да сложиш на колоните. :HMguit и ако не е тайна разбирасе, какъв бюджет си ползвал.
Open: http://uslugi.rent.bg/zabavlenie-zavede ... enec-3662/" onclick="window.open(this.href);return false;
Някои хора си мият чиниите преди формите на живот, развили се върху тях, да открият колелото.
Работно време 07:00/00:00 0885 255 233 Skype: qno_zloo

Аватар
kromuilis
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит
Обратна връзка:

#7 Мнение от kromuilis »

Да, крачета, разбира се! :) Имам ги пред вид, както и гранитни плочи. Старите ми тонколони бяха така и наистина ефекта особено в областта на ниските е много добър.
Малко ще изчакам обаче с това, както и с по-свястното окабеляване, че наистина се поразтоварих финансово. :)
Бюджета, ами как да кажа...
Монакорите ги взех от човек, чрез обява в този форум, ьта говорителите ми се вързаха към 400лв.
Филтрите, терминалите и ватата излизат към 250, а пдч-то с цената за фурнира, лака, лпилата и самото изпръскване (него ми го направи приятел срещу 50 лв), излизат пак някъде около 250 - 280лв.
Значи към 900 и нещо.

п.п.
Много благодаря на всички за добрите отзиви... :) :)

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”