без да се опитвам да добавям или отнемам компоненти, с цел да ги накарам да зазвучат
максимално близо до представата ми за добре свиреща тонколона.
Говорителите са добре известният Fostex fe126e
http://www.madisound.com/catalog/produc ... ts_id=1264" onclick="window.open(this.href);return false;

и отдолу Monacor spp280
http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=2685" onclick="window.open(this.href);return false;

Приложението е тип предно разположен басрефлекс.
Филтрите на баса, както и на широколентовия говорител са от втори ред.Частите за тях и терминалите са на Визатон.
Материалът е 18мм пдч. Отгоре и отдолу на баса минават два пръстена вътрешни оребрявания, които заедно с вътрешния обем
на фостекса и горната дъска на порта предотвратяват вибрациите на кутията. Личи си и на почукване, не кънти като шкаф.
Размерите са: 960х340х330мм - в/ш/д=
На тегло излязоха по около 28кг всяка.
Обема на фостекса (4.5L.)е стабилно натъпкан с вата, а този на баса (70L.)е изцяло облепен по стените с по-дебелата
вълнена вата, от тази на Визатон.
Финиша е Черно Венге-алпи, върху което има 3 ръце полиуретанов лак, нанесен с компресор и пистолет.
Не знам защо реших да ползвам технически фурнир, но следващия път (ако има такъв), ще си взема естествен. Не че имам опит
във фурнироването, но това нещо така се гъне, цепи и отлюпва, че поне за мен си беше предизвикателство.
Както и да е, за това пък толкова по-хубаво е накрая, когато всичко е готово...
Благодарности на Владо, за прекрасната статия относно фурнироването, без нея едва ли щях да се реша на това начинание.
Благодарности на Валери от Стедигруп който ми помогна при сметките.
Благодаря и на Румен, който със статията си "Cutfinger" ме накара да се замисля относно собствените ми концепция и подход.
А каква ми беше концепцията? - реших да се базирам на музиката, която слушам.
След като останах силно впечатлен от това, как широколентова система възпроизвежда акустична и класическа музика,
открих, че вече не мога да слушам конвенционални трилентови тонколони. Проблема ми възникваше от това, че старите ми
Cerwin Vega се справяха отлично пък със по-твърдата музика, с която съм неразривно свързан от юношеството.
Така реших, че ще правя от с широколентов драйвер плюс допълнителен басов говорител.
Първоначално обмислях варианта баса да бъде отрязан на 100hz, така че широколентовия да свири целият спектър без сигнала
към него да минава през разделителен филтър.
Обаче после някъде из форума прочетох, че басът при подобен тип от не трябва де се реже твърде ниско,
поради изключителните изисквания към намотката във филтъра му, и в крайна сметка съмнителният краен резултат.
И така, след като честотата на срез щеше да е към 200 - 300hz, изцяло се снемаше отговорността за възпроизвеждане на ниските
честоти от широколентовия говорител. За това се спрях на този малък, но прекрасно свирещ за парите си фостекс.
Монакорите ги избрах заради еквивалентната им чувствителност на тази на Фостекса, с разлика от 1db, както и заради
стабилното шаси, относително леката мембрана и меко окачване.
Фазоинвертора е настроен на 40hz, което за моите разбирания е достатъчно ниско за да има хубав чуваем бас,
който същевременно да е ясен и контролиран.
След дълги месеци слушане и доста метаморфози в областта на филтрите и ватата, мисля, че вече се получи онова хомогенно,
ненатрапчиво звучене на музиката, което се възприема като добро и приятно.
Ще се радвам на вашите коментари, оценки и забележки.
Преди почти 3 години попаднах за пръв път на този форум. Четейки съм прекарал доста интересни часове.
И сега мога да кажа, че истинското удоволствие от нещо направено, няма нищо общо с мимолетната радост от купеното от магазина...