Първи стъпки в направата на колони

Съобщение
Автор
scourge

Първи стъпки в направата на колони

#1 Мнение от scourge »

Привет на всички :D :D :D
От скоро зная този форум и като го видях за първи път просто ме вманиачихте оше повече (не знам дали за добро или за лошо :D :D :D :D )
Проблемат ми е следният:
Преди около година, година и 2-3 месеца си купих receiver JVC чрез който постигнах наистина около 3000 пъти по-добър звук отколкото до преди това 8O . Гадното оба4е е това, че парите ми стигнаха само за него (по това време рабтех, но вече не тъй като ходя на училище :( ). От тогава все се опитвам да събера пари за да му купя добри колони чрез които да мога наистина да се наслаждавам на звука който вади споменатия по-горе receiver. Видях обаче че явно в блиското бъдеще няма да успея да събера достатъчно пари и затова реших да сглобя собственоръчно някакви прилични колони(далече сам от мисълта че ще направя нещо наистина добро). Проблемът в случая е асолютно нищо не разбирам :cry: (което всъщност е доста голям проблем). За това молбата ми ако можете да ми помогнете по какъвто и да е начин. На първо време ме интересува как бих могъл да изчисля за определен говорител каква кутия ще трябва да се направи?
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОИТО ЩЕ МИ ПОМОГНАТ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
И СЕ НАДЯВАМ ДА НЕ МЕ ОТКАЖЕТЕ ОТ ТАЗИ ДОСТА ТРУДНА ЗАДАЧА :D

scourge

#3 Мнение от scourge »

Дали би могъл да ми дадеш име на някаква програма кято изчислява такива работи :arrow: 8O

Аватар
100
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

100

#5 Мнение от 100 »

В downloads има една книжка "Озвучителни тела". Прочети я, а ако не ти стига, има и "Електроакустика". После питай. А за акустичния лабиринт на Кирилов-пробвай, мисля, че ще звучи добре.

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Прочети

#6 Мнение от Kiril Kirilov »

Прочети и това:
http://bgaudio.org/modules.php?name=New ... =0&thold=0

Ако вече не си го прочел или пък не си забелязал, че е в архива от юли. Регистрираните го виждат.

И не бързай! Със сигурност ще стане по-бързо отколкото ако се юрнеш и купиш нещо и после почнеш с въпросите :-)

И да започнем със следното:
1. Колко пари можеш да похарчиш?
2. С каква жилищна площ разполагаш?
3. Има ли специални съображения, които не можеш да заобиколиш :-) , като родителска позиция относно размерите на телата, разположение и к'вото се сетиш :-) ?
4. Имаш ли твърди предпочитания към архитектурата на озвучителното тяло (но съобразена с т.1) ?
5. Две озвучителни тела ли искаш за стерео или ще правиш 5.1 или колкото там снася рисийвъра :-) ?

scourge

#7 Мнение от scourge »

Наистина сам учуден как толкова бързо става всичко тук :D :D :D
Наистина се редвам адски много :D :D
Разполагам с окло 50-60 лева като с времето (защото ми е ясно че няма да стане за седмица,две) най-вероятно ще имам и о6те.Относно жилището-живея в къща, а стаята която (поне за сега) мисля да озвучавам е 20кв. м. Мога да сложа колоните кадето и да, т.е. кадето ще се чуват най-добре. Относно архитектурата нямам никакви предпочитания. Искам единствено да изглежда прилично и да свирука. За сега мисля да направя само две колони пак в бъдеще повече. Рисийвъра снася доста и за това ако се получат тези двете непременно ще има и още, но по нататък като се видя малко в пари. :D

scourge

#8 Мнение от scourge »

А да сега се сетих :)
Имам един въпрос:
Кой е най-добрия материал за направата на тази колона-дърво,шперплат и т.н.

scourge

#10 Мнение от scourge »

Да то май така ще трябва да стане. Жалко 4е хубавата музика излиза малко солено, но пък и в това е другата тръпка все пак :)

Някои да е чувал за Boschmann?Който е нека да каже дали говорителите си заслужават(според мен си ги бива, пък и не са много скъпи).
А който не е чувал може да посети:
http://boschmann.com
Скоро сигурно ще има и български сайт!

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

Говорители:

#11 Мнение от Kiril Kirilov »

Виж и това:
http://www.visaton.com/english/artikel/art_820_1_3.html
Ще св вместиш в 60 лв, а ще станат чудни ТЛ-ки... И Оушънмен-а мисля, ще потвърди. Само трябва да ги пазиш откъм натоварване, но ти гарантирам, че добре ще свирят.
Може и малките от Малкия ТЛ-проект. Те са по 16.90 лв. бройката, и ако не ти се вярва, че свирят добре и си от София, ела и ги чуй :-)

За Материала, МДФ.
Тея Бушмен-и като ги гледам, са все кар-аудио. И са коаксиални 2 (или повече, не ги догледах) лентови системи. Не бих ти ги препоръчал за у дома. :-)

scourge

#12 Мнение от scourge »

От каде бих могъл да си набавя всички необходими материали за малкия TL-проект. Няма нужда да идвам да ги чуя, защото ти вярвам(пък и като видях всички мнения... :D ).
Искам само да те питам какво точно ще рече TL (на какжо е съкращение 8O ), а също и МДФ?

Аватар
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™
Обратна връзка:

В&О

#13 Мнение от Kiril Kirilov »

MDF (Middle Density Fiberboard) Това е далечен роднина на нашта стара мукава, но е пресовано под далеч по-високо налягане и е с по-висока плътност. Има го като най-достъпно в Практикер, могат (ама само на теория) и да ти изрежат дъсчиците. Като материал с рязането там няма да ти излезе повече от 10 лв. Обаче там са много зле милите момчета. Въпреки, че им правих рекламации, ходих до администрацията им, дойде някакъв техен началник (макар и от ниско ниво), пак не можаха да ги скроят като хората. Убеждаваха ме, че машината била за грубо разкрояване... Истината е, че не им беше калибрирана (преди месец). Сега не знам как е... В Бриколаж режат точно, макар че са едни надути специалисти... Но там нямат МДФ. С ПДЧ (далечен роднина на нашия талашит), пак може да стане и него там го имат... но е много по-труден за довършване...моите са от ПДЧ, но ми се разгони фамилията, докато ги лъсна... В тоя магазин на бул.Мадрид 34 могат да ти накроят МДФ, но трябва да чакаш една седмица и после да ходиш до с.Негован (?!?!?) на 12 км от София да си вземеш кройките от цеха им...
ТL (Transmision Line). Предавателна линия. Ако не си се занимавал с вълнови уравнения :-) Можеш да си го представиш и като една свирка, кавал, флейта... Дължината на тази предавателна линия определя резонансната и честота за основния хармоник. Както корпуса на един музикален инструмент резонира на някаква основна честота. Има по архивите статии. Ако пък ти се чете от извора: http://www.quarter-wave.com

scourge

#15 Мнение от scourge »

Човече ти си super!!!!!!!!!!! :D :D
Мерси за поясненията :D
А самите говорители от каде бих могъл да ги намеря.
Гледах чертежите на проекта, и се чудех, и се маех как си го направил този наклон, че да получиш 44.1 на всякаде?

Публикувай отговор

Обратно към “Озвучителни тела Loudspeakers”